VARSTI MINEVIKUMÄLESTUS? Võimalik, et juba lähiaastail ei saa paljud endale säärast šokolaadiga maiustamist lubada.Foto: AOP
Inimesed
19. november 2014, 07:00

Šokolaad võib maailmast otsa saada! (3)

Asi on naljast kaugel: paljude lemmikmaius, šokolaad, võib üsna peagi otsa saada!

Kaks šokolaaditööstuse hiidu, Mars ja Barry Callebaut avaldasid ühise teadaande, milles ütlevad, et inimesed tarbivad viimasel ajal üha rohkem kakaotooteid, suisa nii palju, et kakaofarmerid ei suuda üha kasvavaid nõudmisi täita. Nende hinnangul on peatne ülemaailmne defitsiit vältimatu.

Möödunud aastal sõid inimesed šokolaadi 70 000 tonni rohkem, kui toodeti kakaod. Eeldatakse, et aastaks 2020 on see vahe juba tervelt miljon ja 2030. aastaks kaks miljonit tonni.

Peamine probleem peitub selles, et kuigi kakaonappus on ennustatav, pole selle vältimiseks suurt midagi teha: Lääne-Aafrika, peamine kakaokasvatamiskoht, vaevleb juba aastaid põudade küüsis ja seetõttu ei suuda sealsed farmerid tööstuste vajadusi täita. Samuti möllab seal kakaotaimede seenhaigus, mis hävitab igal aastal 30–40 protsenti saagist. Paljud talunikud loobuvad seetõttu üldse kakao kasvatamisest.

Samal ajal söövad inimesed šokolaadi millegipärast üha rohkem, eriti populaarseks on muutunud tume šokolaad, mis õnnetuseks sisaldab tavalisest piimašokolaadist enam kakaod.

Kõige selle tulemusel jätkavad šokolaadi hinnad järjekindlalt tõusu ja maailm otsib tekkinud olukorrale lahendust: teadlased tegelevad praegu sellega, et luua kakaopuu, mis annaks kuni seitse korda rohkem saaki kui senised taimed. Kõlab hästi, kuid juba on hoiatatud, et uue kakaopuu viljade maitse ei pruugi olla pooltki nii hea kui praegu.