Nicolas SarkozyFoto: Sipa / Scanpix
Blogid
18. november 2014, 14:44

Mees nagu karikatuur (38)

Lugesin uudistest, et Prantsuse ekspresident Nicolas Sarkozy võib 2017. aastal tõusta taas presidendiks, kui ajaloo madalaima reitinguga hädapätakas François Hollande oma ametiaja lõpetab. Ta on naljakas mees oma multifilmikangelase näo ja kurjakuulutavalt kõlava nimega. Sarkozy kehastab täiuslikult stereotüüpselt põhimõttelagedat ja kehkenpükslikku poliitikut nagu Hugo Hiibuse karikatuur.

Sarkozy abikaasa on kaunitarist modell, laulja ning näitleja Carla Bruni. Ta on mees, kes kannab platvormkingi, et oma naise kõrval pikem paista. Nicolas Sarkozy pere kulutas oma ametiaja jooksul päevas toidule 12 000 eurot. Ajalehtede ja ajakirjade ostmiseks kulus talle päevas üle tuhande euro. Sarkozy poolt külalistele pakutav n-ö majavein Crozes-Hermitage maksis 192 eurot pudel. Endise riigipea käsutuses oli 121 autot – kaks korda rohkem kui Sarkozy eelkäijal Jacques Chiracil, nende kindlustuskulud ulatuvad aastas 120 000 euroni ning kütusearve 330 000 euroni. Reisimiseks kasutas Prantsusmaa president pikamaalennukit Airbus A330 hüüdnimega Air Sarko One.

Ta on mees, kes sõlmis 2011. aastal Putiniga lepingu, mille järgi kohustus Prantsusmaa müüma Venemaale 1,4 miljardi euro eest kaks tipptasemel dessantlaeva – helikopterikandjad Mistral. See oli aeg, kus Gruusia sõja varemedki polnud veel koristatud. Sarkozy'd see ei häirinud – ta nõudis, et Venemaad tuleb võtta partnerina, näidata usaldust, müüa tippsõjatehnikat. Militaareksperdid on öelnud, et nende laevadega võib Putin ohustada nii Baltikumi, Gruusiat, Ukrainat kui isegi Jaapanit.

Tänu Sarkozyle tunneb Prantsusmaa praegu ennast nagu vähk keedupotis, kus vesi aeglaselt kuumeneb – Ukraina sündmuste valguses on NATO liitlaste surve tehingu tühistamiseks ja sellele vastanduv Venemaa ähvardus leppetrahvide nõudmiseks peaaegu talumatu. Pluss mure laevatehaste töökohtade pärast.

Sarkozy ise on möödunud suvest saadik Prantsusmaal kriminaaluurimise all. Pole vist taas üllatus, et süüdistused puudutavad korruptsiooni. Kadestamisväärselt enesekindla mehena see meie kangelast ei häiri – Sarkozy on juba alustanud valimiskampaaniat, mille üks loosung on: Venemaale tuleb Mistralid üle anda, Venemaa on meie partner.