VAHVA VUNTS: Danny DeVito kinkis paar aastat tagasi hääle animakomöödia «Looraks» peategelasele. Foto: Reuters
Inimesed
18. november 2014, 07:00

Hollywoodi vingeim jupats Danny DeVito jumaldab nalja ja verd

Danny DeVitol on pikkust vaid 150 sentimeetrit, kuid filmitööstuses on ta gigant. Enim tuntakse teda komöödiatest, ent Hollywoodi väike suurmees on tõestanud end ka draamanäitleja ja režissöörina. Pensionipõlves nokitseb Danny mõnuga teha lühikesi, kuid verdtilkuvaid õudukaid.

Daniel Michael DeVito juunior on sündinud 17. novembril 1944 USAs New Jerseys Neptune’is. Tal on kaks vanemat õde.

14aastasena läks Danny internaatkooli – ta oli ise oma isa veennud, et see hoiaks teda pahandustest eemal.

Enne Ameerika draamakunstide akadeemiasse astumist jõudis ta õppida juuksuriks.

1971 osales Danny off-Broadway lavastuses "Lendas üle käopesa". Oma tegelaskuju, hallutsinatsioonidest vaevatud Martinit, mängis ta ka 1975. aasta filmis, mis võitis parima linateose Oscari.

Tuntuks sai DeVito komöödiasarjaga "Takso" (1978–1982), kus ta kehastas despootlikku taksodispetšerit Louie De Palmat.

Pärast "Takso" lõppemist sai tuule tiibadesse Danny filmikarjäär. Ta mängis "Helluse keeles" (1983) ning Michael Douglase ja Kathleen Turneri seikluskomöödiates "Kalliskiviromaan" (1984) ja "Niiluse kalliskivi" (1985).

1987 linastus Danny esimene režissööritöö – must komöödia "Viska ema rongist välja".

1989. aasta mustas komöödias "Rooside sõda" mängisid DeVito käe all üheskoos taas Douglas ja Turner. Douglas muuseas oli 1960. aastate lõpul DeVito korterinaaber.

Koos Arnold Schwarzeneggeriga on DeVito mänginud kolmes komöödias: "Kaksikutes", "Juunioris" ja "Viimases kangelases". Sage ekraanipartner on ta olnud Jack Nicholsoniga.

Ehkki DeVito ampluaa on peamiselt komöödiad, pole talle võõrad ka draamarollid ("Vihmategija", endalavastatud "Hoffa", "LA räpased saladused", "Kullarööv").

2012. aasta aprillis debüteeris Danny Londoni West Endi laval Neil Simoni komöödias "Päikesepoisid", partneriks Richard Griffiths, kes tänaseks on paraku manalamees. Los Angelese lavastuses oli DeVito partner Judd Hirsch, omaaegne kolleeg telesarjast "Takso".

1971. aasta jaanuaris tutvus DeVito oma tulevase naise Rhea Perlmaniga. Kaks nädalat hiljem hakkasid nad koos elama, kuid abiellusid alles 1982. Samal aastal jõudis eetrisse tulevane menusari "Cheers", kus Rhea kehastas ettekandjat.

Neil on kolm last: tütred Lucy Chet ja Grace Fan ning poeg Jacob Daniel.

Danny ja Rhea on koos esinenud, näiteks telesarjas "Takso" mängis Rhea Danny tegelaskuju pruuti ning komöödias "Matilda" tema naist.

2012. aasta oktoobris läks paar pärast üle 40 ühist aastat lahku, kuid järgmise aasta märtsis ilmnes, et nad on ära leppinud ja lahutuse seisanud.

Danny ja Rhea elavad Californias Beverly Hillsis. Kärarikkast filmimekast käivad nad puhkamas oma teises kodus Interlakenis New Jersey osariigis.

DeVito on edukas filmi- ja teleprodutsent. Tema ja ta abikaasa firma Jersey Films kontol on kassatükid "Pulp Fiction", "Tooge jupats", "Erin Brockovich" ja "Gattaca". 1999 tõi DeVito produtsendina linale filmi "Mees Kuu pealt" ning mängis selles ka ise. Linateos rääkis tema "Takso" aegse kolleegi Andy Kaufmani (Jim Carrey) kentsakast elust.

2005. aastast saadik mängib DeVito komöödiasarjas "Philadelphias paistab alati päike".

Tänavu sai Dannyt näha ka Briti poistebändi One Directioni muusikavideos "Steal My Girl".

Samavõrd naljaga paistab DeVito jumaldavat õudust: ta mängis "Batmani tagasitulekus" mutantgangsterit ning tal on isiklik internetikanal Blood Factory, millele ta on vändanud arvukaid õudusfilme, kus löövad kaasa tema sõbrad-sugulased.