Raul Talmar.Foto: MATI HIIS
Inimesed
17. november 2014, 07:00

Tänavuse Ernesaksa peastipendiumi sai dirigent Raul Talmar

"See on väga oluline, kui mitte kõige olulisem tähelepanu, mida üks koorijuht saada võib. Ma ei oska isegi ära seletada, millega ma selle au olen ära teeninud, aga see on väga oluline tunnustus ja ma tunnen südamest väga head meelt. Võib vist öelda, et kooriliikumise alal suuremat tunnustust polegi olemas," tõdes koorijuht Raul Talmar, kellele Gustav Ernesaksa fondi haldusnõukogu otsustas anda tänavuse koorimuusika laulutaadi peastipendiumi.

Samuti sai stipendiumi mitmekülgne muusika- ja kultuuriloo hoidja ja edasikandja Riina Roose ning helilooja ja koorijuht Pärt Uusberg, õppestipendiumi pälvis noor dirigent Edmar Tuul.

Gustav Ernesaksa fondi haldusnõukogu liikme Aarne Saluveeri sõnul on Raul Talmari koorimuusikategevust raske ühte lausesse mahutada.

"Raul on koorijuht, kes on seotud väga paljude koorimuusika valdkonnas toimuvate sündmuste korraldamise ja elluaitamisega. Ta on tõeline aatemees ning hingega asja juures, alati valmis õla alla panema," ütles Saluveer.

Raul Talmar (1959) on lõpetanud Eesti muusikaakadeemia koorijuhtimise erialal ning töötanud mitme kooriga, sealhulgas segakoori Nooruse, TTÜ akadeemilise naiskoori ning üle-eestilise neidudekooriga Leelo.

Talmar õpetab Tallinna ülikoolis kooridirigeerimist ning annab kirjastusega Talmar ja Põhi välja Eesti koorimuusikat. Ta olnud mitme üld- ja noorte laulupeo dirigent ja liigijuht ning osalenud paljude suuremate ja väiksemate koorimuusikasündmuste korraldamises.

Gustav Ernesaksa fond asutati 22. oktoobril 1993. aastal Eesti laulu- ja tantsupeo sihtasutuse, Eesti kooriühingu, Eesti meestelaulu seltsi, Eesti rahvusmeeskoori ja Eesti muusikaakadeemia poolt.

Fondi eesmärk on jäädvustada Gustav Ernesaksa mälestust ning väärtustada koorimuusikategevust. Fond annab igal aastal välja Gustav Ernesaksa koorimuusika peastipendiumi ning koorimuusika edendamise ja õppestipendiumi, mida rahastavad Eesti laulu- ja tantsupeo SA ning SA Eesti rahvuskultuuri fond.

Gustav Ernesaksa fondi stipendiumid anti üle Eesti rahvusmeeskoori juubelikontserdil eile Estonia kontserdisaalis.