HIINAS: C-Jam esitas mõne loo ka koos Erhude kvartetiga, kus ühisansambel kandis ette Hiina heliloojate seatud Eesti ja Hiina muusikat.Foto: Erakogu
Inimesed
17. november 2014, 07:00

C-Jam Hiinas: kõik tahtsid valgete meestega pilti teha

"Eestlaste vallutusplaanid Hiinas on sujunud väga edukalt. Valged mehed tekitasid kohalikes elevust juba enne kohale jõudmist," muljetab Pärt Tarvas tšellokvartetist C-Jam, kes andis möödunud nädalal Hiinas neli kontserti.

Tarvas räägib, et eestlastega tehti Hiinasse jõudes palju pilte ning neid nõuti aina juurde.

"Selgitusena öeldi, et see on kohalikele naistele väga oluline." Tarvas lisab, et tšellomehi aeti palju segamini superstaaride ja näitlejatega.

"Näiteks hoolimata algsest kergest vastupanust on Margus juba ammu leppinud, et Hiinas on ta Brad Pitt," muigab mees.

Juba mais rääkisid bändiliikmed Õhtulehele, et novembris ootab neid ees kahenädalane Hiina tuur.

"Hiinlastest produtsendid käisid umbes aasta tagasi meid kuulamas. Kõik olid kogu aeg ametis pildistamisega," meenutasid nad.

"See on Hiinas mingi analoogne ametkond sellega, nagu Nõukogude Liidus oli riiklik kontserdiagentuur," avas Tarvas küllakutsujate tausta.

Hiinas peeti Balti riikide muusikafestivali, kus peale C-Jami esinesid ka Rein Rannap, Arsise käsikellade koor ning Eesti Filharmoonia kammerkoor.

Mis mulje muusikutele Hiinast jäi?

"Liiklus on lausa imeline – suur segadus, kuid kõik toimib. Bussiradu ega jalgrattateid pole, aga kõik saavad viisakalt ja sõbralikult hakkama. Kui autodega tekib probleem, on lahendus lihtne – tehakse seadusemuudatus," tutvustab Pärt Tarvas.

"Metroodes näeb 300meetriseid ronge, mille vagunid on ühendatud lõõtsaga, nagu meie bussidki. Väga tugevalt peab silmi teritama, et ühest otsast teise näha."

Tarvas toob ka välja mõne kentsaka seiga, mis neid Hiinas tabasid.

"WCs peab olema valmis selleks, et potte leidub ainult hotellis ja paberist võib vaid unistada. Seda, et hiinlased on võimelised kõike järele tegema, teavad kõik, kuid siiski on uskumatu, et igalt tänavanurgalt saab osta uue iPhone 6. Seda ei tasu loomulikult teha," tõdeb ta.

Toiduga pidavat seal lihtne olema – süüakse absoluutselt kõike ja kõiki.

"Targem on enne söömist oma roa kohta selgitavaid küsimusi mitte küsida." Rahvas on Hiinas Tarvase sõnul viisakas, töökas ja kultuurimaias.

"Seda näitab kõige paremini fakt, et kallis pilet ei ole neile takistuseks." Pärt ütleb, et Shanghai ei erine eriti New Yorgist ja loodetavasti on eestlastel rahvusena sinna kaugele maale üha rohkem asja.

"Soomes ehitamise asemel on seal kindlasti igati huvitavam tööd teha."