SENSUAALSED HETKED: Näitlejanna Eve Kivi ja Georg Merilo lugesid armastusluulet restoranis River. Muusikalist meeleolu pakkus saksofonist Carl Tuulik. Foto: MATI HIIS
Inimesed
17. november 2014, 07:00

Eve Kivi: kaunimad romantilised hetked tulid pärast 30. eluaastat (34)

"Romantika oli, on ja jääb, aga aja jooksul see muutub. 15–16aastaselt on see ühtemoodi, 20–30aastaselt juba targem ja sügavam," mõtiskleb Eesti üks kaunimaid naisi, näitlejanna Eve Kivi, kes luges eelmisel laupäeval Pirita restoranis "Romantilisel luulekaval" armastusluulet.

"Missugune oli sinu jaoks romantika kõige kuldsem aeg, kas pärast 20. aastat?" küsis Eve Kivilt poeesia esitamise vahepeal tema lavapartner, vabakutseline näitleja Georg Merilo.

"Ei!" vastas Kivi. "Kui ma olin üle 30 aasta vana – need olid tõelised hetked!"

Tema sõnul ei koosne armastus üksnes ilusatest kaunitest momentidest: "Minu elus on olnud erinevaid aegu, on kätel kantud ja hoitud, aga on ette tulnud ka raskeid aegu, mida üheskoos üle elada."

"Mulle meeldib väga vene luule"

"Romantilise luulekava" raames armastusluulet esitanud Eve Kivi tunnistas, et pole varem poeesiat ette kandnud.

"See oli minu jaoks esimene kord. Ma ei ole luulega väga tihedalt seotud, mulle meeldib väga vene luule ja kui ma näen mõnda uut luuleraamatut, siis ma võin selle ka osta, kuid ma ei pea ennast luule asjatundjaks," selgitas Kivi.

Deklameerimise käigus rääkis Eve Kivi, et ta oli hea tuttav Venemaa ühe tuntuma ja armastatuma luuletaja Bella Ahmadulinaga.

"Tema kodu uksed olid kõikidele sõpradele alati lahti – kellaaeg polnud tähtis, ikka olid kõik oodatud," ütles Kivi ja meenutas, et Ahmadulina juures oli tihti palju välismaalasi ning alati väga sõbralik ja avatud atmosfäär.

"Seal ei peetud tantsuõhtuid, vaid loeti luuletusi. Kuna ma olen luulekauge inimene, ei esitanud ma seal midagi, lihtsalt kuulasin teisi. Ma ei ole varem kuskil rääkinud oma tutvusest Bellaga ja üleüldse on palju selliseid teemasid ja inimesi, kellest ma pole avalikult rääkinud, kuid nad on mulle väga hingelähedased."

Suurteks lemmikuteks Jessenin ja Ahmatova

Viimati kohtus Kivi kuulsa poetessiga Moskvas Punasel väljakul kell kaks öösel. "Meie juurde tuli üks Rumeenia režissöör juttu ajama. Ta oli oma hotelli nime unustanud ja arvas, et see võis olla Красная шапочка ehk Punamütsike," meenutas Kivi.

"Muidugi sellist ööbimispaika ei olnud. Pärast selgus, et hotell asus lihtsalt Punase väljaku kõrval ja talle jäi meelde vaid sõna punane."

Ennast üsna luulekaugeks inimeseks pidav Kivi tunnistas, et tema lemmikpoeetide hulka kuulub Sergei Jessenin, Mihhail Lermontov, Bella Ahmadulina ja ka laupäeva õhtul esitatud Anna Ahmatova. Nende loomingut eelistab ta lugeda originaalkeeles.

 Mis on "Romantiline luulekava"?

"Romantilise luulekava" kutsusid ellu mõttekaaslased Üllar Saaremäe ja Georg Merilo aastal 2009.

Luuleõhtute eesmärk on tutvustada eeskätt meie nüüdisaegsete poetesside ja poeetide loomingut, seista hea selle eest, et luule oleks meie argielu normaalne ja vajalik osa.

Iga kava on kokku pandud uue ja kordumatuna, kus esitajaks peale vabakutselise Georg Merilo ka üks tuntud näitlejanna või näitleja.