MOSKVASSE, MOSKVASSE! ETV sarja «Raudse eesriide jumalused» tegijad koos Anne Veskiga Punasel Väljakul. Vasakul püüab pilku müürileht, mis kutsub moskvalasi osa saama Eesti artistide kontserdist 24. novembril. Foto: Erakogu
Saund
14. november 2014, 07:00

NOSTALGIAKONTSERT MOSKVAS: esinevad Anne Veski, Getter Jaani, Grete Paia, Koit Toome ja ansambel Laine (46)

Idee ETV saatesarjast "Raudse eesriide jumalused" – mis räägib Eesti levimuusikute elust ja menust kunagises Nõukogude Liidus – oli veel päris idanemisjärgus, kui produtsent Ken Saan tegi juba ettepaneku meie estraaditähed kokku koguda ja üle pika-pika aja päris suure kambaga Moskvasse esinema viia. Eesti popmuusikute dessant Venemaale saab teoks 24. novembril. Ülevaadet nende esinemisest näeb ETV ekraanil mõni päev enne vana aasta lõppu.

Moskva Ajakirjanike Majas annavad nostalgiahõngulise kontserdi Anne Veski, Getter Jaani, Grete Paia, Koit Toome ja ansambel Laine.

 

"Ei saa olema mingi megaesinemine sajale tuhandele kuulajale – nagu see vanasti tegelikult üsna tavaline oli. Ajakirjanike Maja saali mahub ehk paar-kolmsada kuulajat, seega omandab kontsert pisut kammerliku alatooni," räägib sarja "Raudse eesriide jumalused" autor Roald Johannson.

Suur osa platsidest on reserveeritud kutsetega auvõõrastele, kelle seas on Venemaa kõige suuremad estraaditähed – eesotsas Jossif Kobzoni ja Lev Leštšenko ja Alla Pugatšovaga. Kohal on ka Anne Veski fänniklubi esindajad, kes naljalt daami Venemaa-esinemistelt ei puudu. Peale selle on saali oodata kogu Moskva meelelahutus-teemadel kirjutav-näitav press.

"Kindlasti on huvitav jälgida, milline vastukaja tuleb kontserdile nendelt kuulajatelt, kes ise Eesti popi kuldaega Venemaal ei mäleta," mõtiskleb Johannson, kes loodab neid muljed salvestada kontserdi ja kogu saatesarja lõpubanketilt. "Sellest peaks tulema midagi ülevoolava Vene peo laadset."

Kontserdi korraldamisel, muide, osutas hindamatut abi Moskvas tegutsev Anne Veski mänedžer. 

Koit Toome esitab Jaak Joala ja Georg Otsa laule 

"Ei Ken Saan ega mina pole ju mingid estraadiesinemise organiseerijad. Liiati veel Moskvas. Sellepärast oli meil hädasti vaja appi kõike ja kõiki tundvat insaiderit," tunnistab Johannson. "Väga suureks toeks oli ka Eesti saatkond Moskvas ning ärimehed Tiit Pruuli ja Heiti Hääl. Sealsed töötajad võtsid enda ülesandeks õigete pressiinimeste kohalekutsumise."

Mida Eesti artistid siis Moskvas laulavad? "Repertuaar ongi praegu veel ainuke, mis päris kindlalt paigas pole," möönab Johannson. Ilmselt langeb põhirõhk siiski palju kordi testitud lugudele. Anne Veski kava on enam-vähem seesama, mida miljonid harjunud Venemaal kuulama. Koit Toome laulab kindlasti midagi Jaak Joala ja midagi ka Georg Otsa repertuaarist – täpselt nii lubab ka müürileht. 

Moskvast võib kõike oodata 

Vanadele hittidele rõhub seekordsel gastrollil ka ansambel Laine, kes oli üleliidulisel püünel kuni 1983. aastani. Siis läks Nõukogude Liidu ühe populaarsema naisansambli jaoks aeg lukku ja reisid Venemaale lõppesid.

"Me olime Venemaal pidevad külalised aastast 1960 ja 1970ndate lõpus nautisime pea samasugust menu kui kõik ülejäänud Eesti bändid. Meie populaarsuse saladus oli teada – ansambli solist oli ju kogu Nõukogude Liidu üks ebajumalatest Tõnis Mägi," sobrab Laine laulja Merle Lilje veidi mälestustes.

Tunnistades, et neil on seekordne repertuaar varakult paigas: "Tegime panuse ikka endisaegadel kuulsust toonud lõbusatele diskolugudele. Kindlasti tuleb ettekandele "Hoogsas rütmis", "Laulu õpetus" – no see "Oot, oot, oot, oot otsa lõpi" – ja peaaegu kindlalt ka kunagi Venemaal ülisuureks hitiks saanud "Katjuša"." 

Mida on Lainel pärast 31 eemal oldud aastat Moskvalt oodata? 

"Meist keegi pole Eesti vabariigi ajal Venemaal laulmas käinud," paljastab Lilje ühe ansambli Laine daamide saladuse, "järelikult – oodata võib kõike". Katsume jõuda linnas igale poole, kus me varem käinud oleme ning üritame vaadata, kas me veel ka midagi ära tunneme. Arvatavasti mitte väga, sest telekast on näha, et Moskva on väga palju muutunud. Ikka suurlinna suunas. Põnevust on hinges igal juhul väga palju."

'Lilje tunnistab, et loodab ühtlasi südames pisut mõnele Moskva muusikabossile silma jääda. "Lihtne see arvatavasti pole, sest kerge muusika on suur äri, kus aetakse onupojapoliitikat."

Kõige suuremas teadmatuses on Moskva reisi eel Eesti tiimi pesamunad Getter Jaani ja Grete Paia. Nemad ei oska reisilt ühte maailma pealinna veel midagi oodata – senine vahetu kogemus ju puudub. Ehkki tüdrukud ei närveeri karvavõrdki, puudub neil ka täielik arusaamine, mida neil Moskvas laulda tuleb.

"Teletegijad pidid kohe järgmise nädala algul valima, mida meil juba seni valmis lauludest esitada tuleks," vastab Grete mõlema noorukese artisti eest. Tulgu, mis tuleb – põnevat reisi ootavad mõlemad.