KUULSUSRIKKAD PÄEVAD: : Sheryl Lee Laura Palmerina mängufilmis «Twin Peaks: Fire Walk With Me» (1992).Foto: AOP
Tele
14. november 2014, 07:00

"Minult võeti kõik – mu tervis, mu karjäär, mu raha." (13)

Sheryl Lee oli seesama kilesse mähitud ja sinaka jumega iluduskuninganna Laura Palmer, kelle tapjat 1990. aastate kultussarjas "Twin Peaks" palavikuliselt otsiti. Kuid pärast seriaali läks kauni näitlejatari elu käkaskaela allamäge. "Minult võeti kõik – mu tervis, mu karjäär, mu raha." 

Režissöör David Lynch palkas Sheryl Lee mängima nii mõrvatud iluduskuningannat Laurat kui ka tema nõbu Madeleine Fergusoni ehk Maddyt. Pärast "Twin Peaksi" lõppu mängis ta telesarja eelloos, mängufilmis "Twin Peaks: Fire Walk With Me" (1992) ning reas seriaalides ja filmides. Neist tuntuim on The Beatlesi algusaegadest rääkiv "Backbeat" (1994), kus Sheryli kehastada oli ansambli algkoosseisu basskitarristi Stuart Sutcliffe’i sakslannast pruut Astrid Kirchherr.

Kuid juba aastaid pole Sherylist midagi kuulda olnud. 47aastane näitlejanna pihtis Briti lehele Evening Standard, kuidas šokeeriv diagnoos 2007. aastal tema elu seiskas. Arstid avastasid tal haruldase verehaiguse neutropeenia, valgete vereliblede puudulikkuse, mille tõttu organism muutub nakkustele eriti vastuvõtlikuks.

"Kolisin korterisse, siis müüsin selle..."

Järgmised neli ja pool aastat pidas Sheryl meeleheitlikku võitlust. "Püüdsin töötada nii palju kui võimalik, aga mul polnud enam nii palju jaksu kui varem. Ja kui näed haige välja, on raske tööd saada," nendib teletäht. Sheryl mängis mõnes indie-filmis, aga need ei too teadupärast eriti palju sisse. Kuid ravi nõudis üha rohkem raha. Viimaks tuli tal tervenemise nimel loobuda isegi omaenda kodumajast.

"Pidin majanduslikel põhjustel kõik maha müüma," rääkis Sheryl Evening Standardile. "Minult võeti kõik – mu tervis, mu karjäär, mu raha. Mul oli väike majake. Müüsin selle maha ja kolisin korterisse, siis müüsin selle maha... Mu elamine kahanes aina väiksemaks."

Sheryl kahetseb, et tal tuli maha müüa ka "Twin Peaksi" võtetelt saadud suveniirid. Kuid rahahädas ei jäänud tal muud üle.

Nüüd elab näitlejatar enda sõnul väga vaikset ja lihtsat elu teise inimese rantšo tillukeses külalistemajas. Tal on endiselt kaelas võlad, mida ta püüab jõudumööda tasuda. "Inimesed oletavad ikka, et kui oled näitleja, kes on mänginud mingis tuntud asjas, siis teenid hunnikute viisi raha. Aga see pole tõsi. Neid näitlejaid, kes säärast raha teenivad, on väga väike hulk. Enamik neist, kellega mina kokku puutun, näevad vaeva, et ots otsaga kokku tulla."

Noorpõlves oli Sherylil armulugu David Duchovnyga, kes mängis "Twin Peaksis" transvestiidist narkoagenti. 2000. aastal abiellus näitlejatar Ameerika laulja Neil Diamondi poja Jessega, kuid praeguseks on nad kuulu järgi lahus. Sheryl kasvatab 14aastast poega Elijah’t, kes annab talle jõudu probleemidega võidelda. "Tahan näha, kuidas mu poeg suureks saab. Tahan oma pere seltsis aega veeta. Maailmas on nii palju seda, mida ma näha ja kogeda soovin."

Telefirma ABC tegi "Twin Peaksile" 1991. aastal vaid kahe hooaja järel ootamatult lõpu, kui tippseriaali vaadatavus pärast Laura mõrvari ilmsikstulekut katastroofiliselt langes. "Fire Walk With Me" keskendus vaid Laura viimasele seitsmele elupäevale ega sõlminud ripnema jäänud otsi kokku. Seriaali tulihingelised fännid on sestsaadik lootnud oma lemmikuid uuesti näha. Oli ju Laura Palmer sosistanud FBI agendile Dale Cooperile (Kyle MacLachlan), et nad kohtuvad uuesti 25 aasta pärast.

Hiljuti teataski David Lynch, et asub väntama oma kuulsa seriaali kolmandat hooaega, mis peaks eetrisse jõudma 2016. aasta algul Showtime’i kaabelkanalil. Kuid Sherylit pole ta uude "Twin Peaksi" kutsunud. 

Neidude lemmiku tervise hävitas vinniravim? 

James Marshalli ees paistis pärast "Twin Peaksi" terve maailm lahti olevat. Noormees mängis kohtudraamas "Kanged mehed" (1992) Tom Cruise’i, Jack Nicholsoni ja Demi Moore’i kõrval. Kuid nüüdseks on temast alles vaid luu ja nahk. Jamesi väitel laostas tema tervise akneravim Accutane.

2010. aasta suvel kaebas näitleja ravimiettevõte Hoffman-LaRoche kohtusse, nõudes tervisekahjustuste eest 11 miljonit dollarit hüvitist. Marshalli väitel oli Accutane’i kuur põhjustanud nii ägeda soolepõletiku, et ta pidi neli kuud haiglas lamama ning tal eemaldati käärsool. See andis tema näitlejakarjäärile kabelimatsu.

Ettevõte oli Accutane’i mitme samasuguse kaebuse pärast juba 2009. aastal müügilt võtnud. Kuid kohtus väitis Hoffman-LaRoche, et Marshallil olid juba seitse aastat enne Accutane’i võtmist kroonilise soolepõletiku sümptomid olnud. Haigus ägenes stressi, mitte Accutane’i tõttu. Aastaid vindunud kohtuvõitlus jõudis lõpule tänavu augustis, kui appellatsioonikohtu vandekohus andis õiguse farmaatsiaettevõttele.