RAHA POLE PEAMINE: Gunnari sõnul ei olnud tema perele määrav saates osalemise eest saadav raha, 1000 eurot. «Tegime seda eelkõige kogemuse pärast,» kinnitab mees. «Ma ei ole varem televisioonis olnud ja oli ka põnev näha selle köögipoolt.» Pildil on Gunnar koos raamatupidajast elukaaslase Aili (36), poeg Karli, tütar Luisa ning pere lemmiku Ottoga. Foto: TV3
Inimesed
12. november 2014, 07:00

Lisatud TV3 video!

"Naistevahetuses" läksid mehed vahetusse: üks pereisa puhkas, teine tegi remonti (9)

Mis juhtub, kui saates "Naistevahetus" lähevad emade asemel vahetusse isad? Selgub, et tavapäraste tülide ja suhete klaarimiste asemel saavad mehed uue perega hästi läbi ja leiavad, et neil oleks teineteiselt palju õppida.

Tartumaal elav ja baarmeni ametit pidav Indrek (29) vahetas kümneks päevaks nii oma peret kui ka riiki ja lendas Türki – Antalyasse. "Sain alles lennujaamas teada, kuhu lähen. Ma polnud kunagi varem Türgis ega kuskil mujal soojal maal käinud. Esimene mõte oli, et see on väga äge!" oli Indrek meeldivalt üllatunud.

"Esmamulje Türgist ei olnud kõige parem, mulle tundus, et seal on veidi räpasevõitu ja kuidagi ligadi-logadi. Kuid mida rohkem seal aega veetsin, seda rohkem mulle seal meeldis ja nägin, kui omamoodi ilus see riik tegelikult on," võttis Indrekul uue maa ja kultuuriga harjumine mõnda aega.

Kuid vahetuspere meeldis talle kohe. "Mõnusad inimesed, kelle väärtushinnangud on paigas. Näiteks see, kuidas nad kokku hoiavad. Sain nii pereema Aili kui ka tema laste, 5aastase poisi ja 4aastase tüdrukuga hästi läbi," sulandus vahetusisa kiiresti uude perre.

Vahetusisaks olemine mõjus kui puhkus

Indrek ei tee saladust, et tema elu oli Türgis väga kerge, kodutöödega teda ei koormatud. "Mul ei olnud seal erilisi kohustusi. Käisime pargis, mitu korda väljas söömas, ujumas rannas, tutvusime Türgi vaatamisväärsustega. Oli ka väga mõnus ilm, ei olnud liiga kuum, oli nii päikest kui tuult," oli Indreku osalemine tõsielusarjas kui tõeline puhkus.

Indreku sõnul oli tal vahetuspere elust ka midagi lausa õppida. "Näiteks meie peres on söömine kuidagi kaootiline, mulle meeldis, et neil oli söögikordadeks oma kindel aeg välja kujunenud, sellest hoiti kinni ja söödi kogu perega koos," toob Indrek näite.

"Ka laste kasvatamise koha peal oli ühte-teist üle võtta. Näiteks seda, kuidas lastele teatuid piire seada. Ma nägin seal peres, et lapsevanemal tasub endale kindlaks jääda ja lastele mitte järele anda, isegi siis, kui nad hakkavad kõvasti jonnima. Lõppkokkuvõttes on see kõigi pereliikmete jaoks positiivne tulemus," proovib Indrek olla ka oma väikesele pojale parem isa.

Indreku arvates sai vahetus-isa Gunnar, kes lendas Türgist Eestisse ja läks tema perre Tartumaale, tema peres väga hästi hakkama. "Gunnaril oli raskem küll kui minul, sest temal tuli remonti teha, mis mul pooleli jäi. Ta pani koridori tapeeti, värvis köögis seina, viis auto remonti. Mul ei ole tema kohta muud ütelda, kui häid sõnu," ei olnud Indreku sõnul Gunnaril midagi selle vastu, et tema korteris remondiga aidata ehkki ta ise pühkis Gunnari kodus vaid põrandaid.

Indrek tunnistab, et oli enne Türki lendamist argielust väsinud ja vajas tegelikult seda väikest puhkust. "Minu elukaaslane Kaidi käis välja mõtte osaleda saates ja kuna mulle meeldib erinevaid asju ette võtta, siis nõustusin."

Oma otsust Indrek kahetsenud ei ole. "Saates osalemise eest saadud 1000 eurot olen juba ära kulutanud. Osa läks remondile, osa auto peale, selle raha eest sai endale ka ühte-teist lubatud, käisime väljas söömas, sõime pitsat," annab Indrek väikese ülevaate rahapaigutusest.

Mees ei tee saladust, et ilma rahata polekski ta saatesse läinud. "Ma ei oleks saanud seal kaasa lüüa, kuna on igasuguseid kohustusi, nagu pangalaen näiteks," poleks ta saanud kümme päeva raha teenimata olla.

Gunnar: hindan nüüd oma elu veel rohkem

Gunnar (37) on elanud Türgis ligi aasta ning rabab tööd mitmel rindel: tegeleb internetiturundusega, aitab eestlastel ja soomlastel end Türgis paremini ja kiiremini sisse seada, abistades neid näiteks üürikorterite leidmisel või kinnisvara soetamisel, ja pakub kaasmaalastele ja soomlastele turismiteenuseid. "Kui saabusin Eestisse, ootas mind hall ilm: pori, vihm ja sopp. Olen juba sooja kliimaga ära rikutud," naerab Gunnar.

See ilm näitas, et mul tõesti pole põhjust nurisemiseks. Vahel tundub, et elu ei ole läinud nii, kuidas tahaks, kuid see pere- ja kohavahetus näitas, et tegelikult on minu elus kõik väga hästi," arutleb mees.

Gunnar võttis saatesse minemist kui väljakutset. "Meie peres on üldiselt nii, et mina olen see hulljulgem pool. Minu naine ei torma. Mulle meeldib ennast teatud aja tagant oma mugavustsoonist välja lükata ja proovile panna. Selliste muutuste käigus avastab inimene endas uusi võimeid, vaatab elu teistsuguse pilguga," usub Gunnar, et teatud muutused ja katsed mõjuvad elule vaid positiivselt.

Kui Indrek tunnistab, et Türgis ta põhiliselt puhkas, siis Gunnaril tuli Eestis lõpetada pooleli jäänud remont. "Me vahetasime Türgis just elukohta ja seal tuli teha remonti. Lootsin, et nüüd saan Eestis sellest puhata, aga kohale saabudes avastasin, et ka seal tuleb taas remondiga pihta hakata," naerab Gunnar.

"Samas oleme naisega sellised, kellele meeldib inimesi aidata," ei hirmutanud teda eelseisev töö.

Pereema Kaidi kohta on Gunnaril vaid häid sõnu. "Ta on väga tore inimene ja ka meie maailmavaated ja mõtted tuleviku kohta olid sarnased. Ühesõnaga, sattusin väga toreda inimese otsa."

Gunnaril oli perevahetuses kõige raskem leppida halva ilmaga ja harjuda ahiküttega, kuna ta pole kunagi varem elanud majas või korteris, kus tuleb sooja saamiseks ahju kütta.

Kui Indrekule meeldis Gunnari peres see, et seal söödi kindlatel kellaaegadel ja kogu perega koos ning oldi laste kasvatamisel kindlameelsed, siis Gunnar leidis, et tal tasuks võtta Indrekust eeskuju ja tegeleda rohkem lastega. "Indrek tegeles meie peres väga palju lastega, mulle tundub, et ka mul oleks vaja pöörata lastele rohkem tähelepanu. Leidma töö ja pereasjade vahel tasakaalu. Tundub, et mul tulekski mõnest tööprojektist praegu loobuda, et oleks pere jaoks rohkem aega," usub Gunnar.

"See oli hea kogemus, tänu millele hakkasin oma peret ja elu rohkem väärtustama."

Pärast saadet, mis jõuab ekraanile täna õhtul, on Gunnar Indrekuga vestelnud põgusalt Skype’i teel ning loodab jõulude ajal, kui ta tuleb Eestisse, Indreku perega uuesti kohtuda.

Mehed ei läinud vahetusse kogemata

"Naistevahetuse" toimetaja Eve Kallaste sõnul oli tal ammu mõte teha saade, kus läheksid vahetusse isad, mitte emad.

"Ootamatult käis sellise mõtte välja ka Türgis elav pereisa, kes oli nõus kodu vahetama. Nii tekkiski kandidaat ning vahetuspere leidmine Eestist ei olnud kuigi keeruline. Seega, mehed ei läinud kogemata vahetusse, vaid tegemist oli ikka kindla plaaniga," selgitab saate tegija, kuidas sündis mõte pereisad vahetada.