Argo Ader.Foto: Mati Hiis
Eesti uudised
12. november 2014, 07:00

Kas Argo Ader rääkis poeg Jarmo avarii kohta tõtt? (380)

Sõber Jarmost: tal oli õnnetus ja päris räige. Hea, et eluga pääses.

Argo Aderi sõnul tuli Tais rolleriga ränga avarii teinud poeg Jarmo kiiresti koomast välja ja lubati nüüd kodusele ravile. Internetikommentaatorid küsivad Argo Aderilt: oli see ikka õnnetus? Peretuttavad kinnitavad, et oli küll.

Poolteist nädalat on möödas sellest, kui Argo Aderi poeg Jarmo Tais Phuketis rolleriga vastu elektriposti sõitis ja haiglasse viidi. Avalikkusele on jäänud juhtunust vastakas mulje. Nii mõnelgi võib tekkida küsimus: mis ikkagi saab Argole poja raviks annetatud mitmekümnest tuhandest eurost? Kord räägib mees, et neil pole kindlustust, siis selgub on. Ravi koguhind on üks suur küsimärk.

Piltnik haiglas Adereid ei näinud

Täpselt nädala eest raporteeris Argo Facebookis, et Jarmo ärkas koomast üles ja suutis öelda esimesed sõnad. "Poja olukord on endiselt väga raske. Väga pikk ja keeruline ravi ja taastusravi on veel ees kodus, aga süda on uut lootust täis," teatas Argo siis oma Facebooki-kontol.

Ta kinnitas ka meediale, et pojale on tehtud koguni viis operatsiooni ja teda kutsuti üle vaatama Saksa neuroloog.

Järgnes vaikus ja ajakirjanike telefonikõnedele ega e-kirjadele Argo enam ei vastanud. Pühapäeval läks Tais viibiv Delfi fotograaf Andres Putting haiglasse pere käekäiku uurima, ent põrkas keelebarjääri otsa. Kord saadeti ta keeleoskamatu infotöötaja suunamisel WCsse, seejärel aga kohvikusse, kust omakorda taas WCsse. Kohalikele suunatud "vaese mehe haiglas" polnud enam kippu ega kõppu eestlastest.

Putting lahkus kaasmaalasi kohtamata. Samas märgib ta Õhtulehele, et haigla on väga suur ja patsiendi leidmine keerukas.

Esmaspäeval teatas Argo oma Facebooki-lehel, et Jarmo paraneb ja arstid lubasid ta haiglast välja kodusele ravile. "Oleme sõprade apartmendis (korteris – toim), kes lubasid meil siin ravi jätkamiseks tasuta peatuda. Kõige parem oleks muidugi oma kodus, aga lennata ei tohi. Haigla lubas öelda alles nädala pärast, millal tohib," lisas ta.

"Tahame väga poja koju tuua. Tõsine mure on, et ajukahjustus on väga suur."

Kui vastavasisuline nupp meedias ilmus, kirjutati näiteks Õhtulehe kommentaariumis:

* "Tundub et see on suht jama ja Argo Ader lihtsalt pankrotis, leidsid mingi vale."

* "Koomas inimene lastakse juba nädala pärast koju, tuttavad kohe omast käest võtta, kindlustus ilmub ühtäkki välja, koju lennata ei saa. See kõik näitab, et suur vale oli käsil, mitte õnnetus."

* "Kuidas see mees küll julgeb tagasi tulla ja meile, aitajatele silma vaadata?"

Samas on umbes pooled kommentaarid siiski toetavad, öeldakse, et teise õnnetuse üle ei saa parastada ning Jarmole soovitakse head paranemist.

Lubati esmaspäeval haiglast välja

Eelmisel nädalal öeldi Õhtulehe allikale haiglast, et noormees on vigastanud avariis oma nägu, kuid aju pole õnnetuses kahjustada saanud. Argo räägib ajukahjustusest.

Eile oli haigla kommentaar teine. Ajakirjaniku kõne peale märgiti valvelauast, et noormees lubati tõesti esmaspäeval haiglast välja, nagu Argo oli kinnitanud. Kas tal oli ajukahjustus? "Me ei saa sellest täpsemalt rääkida, terviseandmeid peate küsima perekonna käest," sõnas töötaja.

Kohaliku lehe Phuket News tegevtoimetaja Alasdair Forbes on õnnetusest kuulnud ja kinnitab, et tema teada noormees paraneb. Üks Jarmo sõber räägib: "Pettus see pole! Tal oli õnnetus ja päris räige. Hea, et eluga pääses."

Teine lisab, et tegelikult polnud annetuste küsimine isegi Argo enda esmane mõte, vastava postituse tegid tema konto seinale lähedased, kel on sinna ligipääs.

Argo eile Õhtulehe saadetud täpsustavatele küsimustele Jarmo tervise ja annetuste kohta ei vastanud.

IF detaile ei avalda

5. novembril ütles Argo Ader, et annetusi on laekunud ligi 20 000 eurot. IF Kindlustus katab kuni 30 000 eurot. Õhtuleht uuris eile, kas Taist on juba mingid raviarved saabunud? Kas ja kuidas IF kontrollib, kas kõik andmed/summad on õiged? Kas see ei mängi rolli, kui Jarmo oli näiteks ise õnnetuses süüdi?

Ettevõtte kõneisik Rain Porss teatab: "Jarmo Aderi kindlustus-juhtumiga käib tavapärane kahjukäsitluse protsess."

Ta ütleb, et rohkem nad klienti puudutavat infot jagada ei saa, kuna neil pole vastavat luba. Kui eelmine nädal öeldi avalikkusele, et Jarmol on siiski kehtiv kindlustus, oli selle info avaldamiseks Jarmo ema ja isa nõusolek. "Soovime Jarmole kiiret paranemist," ütles Porss.

Jarmoga juhtunu kronoloogia

• 2. novembril ilmus Argo Aderi Facebooki-konto seinale teade, et öösel juhtus Jarmoga Tais Phuketis õnnetus ning poeg viibib kunstlikus koomas. Kuna Jarmol ravikindlustust polevat, paluti teha annetusi Argo kontonumbrile. Argo ja Jarmo ema sõitsid Taisse.

• 3. novembril ütles Argo Õhtulehele: "Täpsemalt on midagi praegu raske teada, sest liiklusõnnetusel tunnistajaid ei olnud. Aga seda kohta vaadates on raske öelda, et keegi inimene sõidab sirgel teel vastu betoon-posti. Tean, et Jarmo ei ole selline kihutaja, hulljulge sõitja, vaid ta on alati pigem kartnud riske."

"Ringvaatele" ütles ta: "Tellisime Saksa neuroloogi siia. Homme hommikul vaatab ta Jarmo üle, sest kohalikega on keeleprobleeme – ei saa täpselt aru, mida nad tegid ja mida vaja teha on."

• 5. novembril teatas IF Kindlustus, et Jarmol oli maist kehtiv reisikindlustuse poliis, kuid selle kehtivusest lähedastel info puudus.

• Argo teatas Facebookis: "Kui keegi tahab kindlustuse tõttu oma annetust tagasi, saan aru ja palun võtke siis minuga ühendust ja kannan Teie annetuse tagasi."

Hiljem lisas ta kriitika peale: "Kui juhtub, et raha jääbki üle, ehk et ravikulud katab kindlustus ning midagi jääb annetatud rahast üle, siis otsustasin luua fondi nendele abivajajatele, kes lähevad välismaale ilma kindlustuseta ning kellel juhtub seal õnnetus."

• Samal päeval ärkas Jarmo Argo sõnul koomast.

• 10. novembril lubati Jarmo haiglast välja peretuttavate koju. "Aitäh Teile kõigile, kes Te Jarmole kaasa elate," märkis Argo Facebookis.