Film
10. november 2014, 14:37

Lisatud Kanal 2 "Reporteri" video!

Venemaal leiti kõige vanem Eesti mängufilm (7)

Eesti filmivaldkonna esindajad külastasid 6. novembril Gosfilmofondi Moskva lähedal Belõe Stolbõs, eesmärgiga rääkida läbi võimaluse osas kasutada sealses arhiivis säilitatavaid Eesti filmide algmaterjale.

Gosfilmofond (Госфильмофонд России) on maailma suurim filmiarhiiv, kus on hoiul üle 70 000 filminimetuse. Kõige vanem sealses arhiivis säilitatav film pärineb 1895. aastast. Samuti on seal hoiul nõukogude ajal filmistuudios Tallinnfilm valminud mängu- ja animafilmide originaalnegatiivid.

Kohtumisel näidati esimest korda ka taas ülesleitud filmi "Laenatud naene", mis on filmitud Tallinnas, tõenäoliselt 1913. aastal. Filmis astuvad üles Paul Pinna, Alfred Sällik ja veel mõned näitlejad. Film on 12 minutit pikk ning välisvõtetelt on näha Toompea, Paks Margareeta ning Šnelli tiik.

Selle jantliku komöödia režissöör on hetkel teadmata, samuti ei ole säilinud tiitrid ja vahetekstid. Kujutise tehniline kvaliteet on aga hea, ümberkopeerimisel on säilinud algse aluslindi head fotograafilised omadused.

Seni peeti esimeseks säilinud eesti mängufilmiks Johannes Pääsukese "Karujahti Pärnumaal" aastast 1914.