VAENUKIRVES MAHA MAETUD: Tim ja Andrew sügisel Londonis Dominion Theatre’i taasavamisel, mida tähistati «Evitaga». Foto: AOP
Inimesed
10. november 2014, 07:00

Tim Rice: "Andrew ja minu suhted on tõusude ja mõõnadega nagu igas abielus."

Maailma edukaim laulusõnade kirjutaja Tim Rice võiks mõnusalt pensionipõlve pidada, kuid ta ei malda vaatamata südamestimulaatorile puhata. Tulevikuplaanidesse kuulub taas kunagine koostööpartner Andrew Lloyd Webber, kellega Tim mõni aasta tagasi avalikult tülli pööras.

Tim Rice on koostööd teinud nii ABBA meeste ("Chess") kui ka Elton Johniga ("Lõvikuningas", "Aida"), kuid ennekõike on ta tuntud Andrew Lloyd Webberiga kahasse loodud hittmuusikalidest. Esimese muusikali "The Likes of Us" ("Meiesugused") kirjutasid nad juba 1965. aastal, kuid lavateos ei leidnud rahastajaid ning jõudis publiku ette alles 40 aastat hiljem Lloyd Webberi isiklikul muusikafestivalil.

Andrew’ ja Timi esimene tuntud koostöö "Joseph and the Amazing Technicolour Dreamcoat" (eesti keeles on pakutud pealkirjaks "Joosep ja imepärane kirju unekuub") sai alguse 20minutilisest popkantaadist koolikoorile. Järgmisel aastal andsid Lloyd Webber ja Rice selle välja kontseptsioonalbumina, mõne aasta pärast aga jõudis tublisti pikemaks kasvatatud teos muusikalina lavale. Nüüdseks on "Joosep" kõigi aegade esitatum muusikal, mida on näinud umbes 26 miljonit inimest.

Viimaseks jäi "Evita"

Rokkooper "Jesus Christ Superstar" tegi 1971. aastal muusikaliteatris revolutsiooni, kuid sellele järgnenud "Evita" (album 1976, lavastus 1978) jäi fenomenaalselt eduka tandemi viimaseks suureks koostööks. Aastaid sahistati Andrew’ ja Timi pingelistest suhetest. 2010. aastal tulid nad üle pika aja uuesti kokku, et kirjutada mõni uus laul Lloyd Webberi "Võlur Ozile", kuid kaks aastat hiljem pöörasid mehed tõsiselt raksu. Tim mõistis hukka Andrew’ talendisaate "Superstaar", kus otsiti peaosatäitjat "Jesus Christ Superstari" uuele lavastusele.

Ühes intervjuus nimetas libretist tõsieluvõistlust maitsetuks ja labaseks, teises kuulutas, et tema ja Lloyd Webberi edasine koostöö on võimatu. "Me ei sobi enam tiimiks."

Kuid "Joosepi" muusikali animeeritud versioon, mille toob kinolinale Elton Johni produktsiooniettevõtte, sundis vihamehi vaenukirvest maha matma. "Andrew ja minu suhted on tõusude ja mõõnadega nagu igas abielus," nendib Tim hiljutises intervjuus Briti lehele Daily Mirror. "Aga eelmisel aastal tuli ta vaatama mu etendust "From Here To Eternity" ("Siit igavikku") ja suhtus sellesse üsnagi viisakalt." Nüüd on tandem mitu korda kokku saanud ning arutanud, mida "Joosepist" välja kärpida.

"Võimalik, et kuhugi tuleb torgata mõni uus laul," vihjab Tim loomeplaanidele. "Natuke imelik on uuesti koos töötada, eriti naastes asja kallale, mille tegime jõmpsikatena. Aga see on põnev."