AASTA ISA: Valeri Kutuzovil on koos abikaasa Marinaga kolm last: poeg Andrei (34), ning tütred Anna (32) ja Natalja (30). Praeguseks on Valeri Kutuzovil ka juba 6 lapselast. Foto: Arno Saar
Inimesed
10. november 2014, 07:00

Lisatud TV3 "Seitsmeste uudiste" video!

AASTA ISA VALERI KUTUZOV: sain oma poja sünnist teada kaks nädalat hiljem (37)

Nõukogude Liidu ohvitser, hävituslennuki piloot Valeri Kutuzov täitis parajasti teenistuskohustusi Poola Rahvavabariigis, kui paar tuhat kilomeetrit põhja pool, Kohtla-Järvel tõi abikaasa Marina ilmale pere esimese lapse. Poeg Andrei sünnist sai Valeri Kutuzov teada kirja teel kaks nädalat hiljem – aastal 1980 oli tsiviilasjus telefonikõne sõbraliku, aga ometi võõrriigi sõjaväebaasi mõeldamatu. Esimest lapselast jõudis tänavune aasta isa Tartusse sünnitusmajja vaatama aga juba loetud tundidega.

Valeri Kutuzov (56) – eile Eesti Naisliidu poolt aasta isaks 2014 kuulutatud mees – päris oma isalt töökuse.

 

"Kui ma mõtlen oma isale, siis esimese asjana tuleb meelde, et ta kogu aeg meisterdas midagi,“ ütleb Valeri Kutuzov, kolme lapse isa ja kuue lapselapse vanaisa. "Minu iseloom on kah selline: ma ei taha niisama istuda, ikka tuleb midagi teha – kas toas või aias või koos lastega."

Just lastega koos olemine on reegel, millest Valeri Kutuzovi peres on alati kinni peetud.

"Sageli noored isad mõtlevad, et kuidas ma mängin 2-3-aastase lapsega? Ma parem panen tapeeti seina – saan samuti oma isarolli täidetud. Nii ei tohi mõelda!" teab aasta isa Valeri Kutuzov ja õpetab: "Kui on vähegi võimalik, siis ära lükka lapsega mängimist järgmise päeva peale, ja sealt edasi järgmise päeva peale. Hea küll, sa tuled töölt ja oled väsinud, aga selle aja sa ju ikka leiad. Ning laps näeb, et ta ei ole üksi, et temaga tahetakse mängida, temaga tahetakse suhelda, tema ja ema ja isa on ühtne pere!"

Kutuzov julgustab isasid olema lapse sünnist alates lapse lähedal: "Sa pead aru saama, mida laps tahab ja miks ta seda tahab. Temaga tuleb rääkida nagu võrdne võrdsega."

Lihtne öelda, aga katsuge järele teha.

Kuidas Kutuzov lennupisiku sai

Tänavune aasta isa Valeri Kutuzov on auastmelt politsei kolonelleitnant, töötab Politsei- ja Piirivalveameti lennusalgas lennukite eskadrilli ülemana.

Tee selle kohani algas Kohtla-Järve tillukeselt lennuväljalt, kus koolieelikust Valeri käis koos oma isaga demonstratsioonlende ja langevarjuhüppeid vaatamas. Sealt saadud õhin lennunduse vastu lõppes 1975. aastal sisseastumisega Ukraina Tsernigovi Kõrgemasse Sõjaväelisse Lennukooli. Neli ja pool aastat hiljem, 20. oktoobril 1979 sai Valeri Kutuzovist diplomeeritud hävituslennuki piloot.

Sel ametikohal jõudis Kutuzov teenida nii Poolas kui Kaug-Idas, kuni 1991. aasta augustis Nõukogude Liit kokku varises. "Me mõlemad abikaasaga oleme sündinud Kohtla-Järvel, meie mõlema suguvõsad olid siin ja siis mõtlesime, et mis me seal Venemaal õnne ostime. Tuli otsus, et ma tulen Vene armeest ära, Eestisse tagasi," meenutab Valeri Kutuzov.

1992. aasta alguses pakkus Kutuzov oma teadmisi ja oskusi kaitseväele. Seal tunti temasuguse lenduri vastu küll väga huvi, kui kuna kogu armee struktuur oli alles ülesehitamisel, polnud Kutuzovile töökohta kohe pakkuda.

Piirivalve võttis mehe aga silmapilk rõõmuga vastu ja ajaks, kui ta 1992. aasta detsembriks läbis esmase piirivalveohvitseri koolituse, oli juba loodud ka piirivalve lennuosakond.

Mida Kutuzov tööl teeb

Sealtmaalt alates on Valeri Kutuzov täitnud piiri valvamisega seotud lennusalga meeskonnaliikme ja ülema kohuseid. Aidanud merel hätta sattunud inimesi. Toonud Soomest, Rootsist, Saksamaalt, Venemaalt, Leedust, Lätist, Norrast ja mujalt ära reisil hätta sattunud Eesti vabariigi kodanikke. Transportinud Eesti piirides erakorralist meditsiinilt abi vajanud inimesi. Käinud tuvastamas rahvusvahelistes vetes, aga väga Eesti piiri lähedal liikuvaid laevu.

"Venemaa sõjalaevade aktiivsus meie piiride lähedal on paari-kolme aasta taguse ajaga kordades suurenenud," teab politsei kolonelleitnant Valeri Kutuzov.

Ahjaa, tema lennumeeskond tabas sel suvel itaallastel abiks olles seni suurima narkoveose Itaalia piirivalvemissioonide ajaloos: kätte saadi 2,7 tonni uimastit koguväärtuses 25 miljonit eurot.