Marko ReikopFoto: TEET MALSROOS
Keha
8. november 2014, 13:14

Marko Reikop: novembris võiksid mehed vuntside kasvatamise asemel teha eesnäärme kodutesti (8)

„Nüüd novembris, võiksid kõik selle asemel, et vuntse kasvatada, apteegist osta testi ja selle ära teha," kutsus Marko Reikop kolmapäeval Ringvaates kõiki mehi meeste tervise kuul eesnäärme testi tegema. Tema tegi kodutesti otse-eetris ja võib nüüd rahulikult hingata – eesnäärmega tal probleeme pole.

„Minule väga suure üllatusena on apteekides olemas eesnäärme testimiseks test," tunnistas Ringvaate saatejuht Marko Reikop kolmapäeval Südameapteegi töötajatele otse-eetris. Samas kiitis ta võimalust, et meestele väga hirmuäratavana tunduva eesnäärme testi eelkontrolli saab ära teha kodus.

Eesnäärme kontrollimine on oluline, sest võimalikud probleemid sellega loovad kõik soodsa pinnase eesnäärmevähi tekkeks. Vähiliidu andmeil põevad 15-20% eesti 20-50 aastastest meestest eesnäärmepõletikku.

Saates selgus, et testi tegemine on lihtne – eesnäärme tervise kontrollimiseks tuleb võtta näpust verd, kõik vajalikud vahendid on komplektis kaasas. Südameapteegi nõustamisteenuste juht Triinu Entsik-Grünberg lausus ka, et kui mees kardab kodus verd võtta, saab paluda testi ära teha ka Südameapteegi nõustamiskabinettidega apteekides.

Test määrab veres prostataspetsiifilise antigeeni. Kui testi vastsus on positiivne, on viimane aeg pöörduda meeste või perearsti juurde. Eesnäärmetesti võiks teha iga mees alates 45 eluaastast aastas korra. Kui lähisugulastel on esinenud eesnäärme-või rinnavähki, on mõistlik testi teha varem. Kuidas Marko Reikop Ringvaates testi tegi, saab vaadata siit.

Tuuli Kruusimägi, Südameapteegi turundus- ja kommunikatsioonijuht rääkis Õhtulehele, et tänapäeval on apteegis saada väga palju kiirteste, mis aitavad inimestel kahtluse korral ilma arsti juurde pöördumata kodus diskreetselt oma muredele vastuseid saada. „Tihtilugu on tervise kontrollimisel takistuseks kiire elutempo, diskreetne teema või ei saada lihtsalt arstiga ühendust," nendib ta.

Tervise testimiseks ja kindlustunde saamiseks leiab tema sõnul apteekidest kiirteste maksafunktsiooni uurimiseks; puukborrelioosi, uroinfektsiooni, maohaavandite ja soole polüüpide olemasolu väljaselgitamiseks; allergiate (õietolm, tolmulest, kass, muna, piim) kindlakstegemiseks, erinevad geenitestid (kaaluprobleemide, vitamiinivaeguse ja laktoositalumatuse selgitamiseks), toidutalumatuse test ja eesnäärme funktsiooni test.

Kruusimägi sõnul saab testide tegemisega iga inimene kodus kenasti hakkama. Geeniteste tehakse DNA-baasilt ehk vaja läheb sülge (põsekaabet), uroinfektsiooni ja maksatest tehakse uriinist ning teised testid viiakse läbi sõrmeotsast saadud verega.

Kõik pakendid sisaldavad korralikke infoleti ja täpseid juhiseid testide koduseks läbiviimiseks.