«Täiskuu mõjutab absoluutselt kõiki, nii mehi kui ka naisi. Ainult et naised on tundlikumad, mehed ei näita välja,» ütleb astroloog Edda Paukson Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
7. november 2014, 07:00

Täiskuu mõjud: kas tõesti võivad kaduda uni ja isu? (25)

Reede esimesest tunnist, täpsemini siis alates kella 00.23, elame kuni laupäevani täiskuu mõju all. Et Kuu on Sõnnis, on teistest tähemärkidest enam väge täis Sõnnid ja nende vastasmärk Skorpion. Astroloog Edda Pauksoni sõnul on just täiskuu mõjud ühed tugevamad, mis inimestes seletamatut ärevust tekitavad, une viivad ja isu võtavad.

Edda Pauksonile on neljapäeva lõunaks helistanud juba kaks murelikku lapsevanemat – siiani nii tubli ja tragi teismeline ei kuula korraga enam sõna, läks omavoliliselt eile sõbra juurde, mobiili vajutab kinni. Astroloog ütleb, et kuna Kuu on Sõnnis, siis peale Sõnnide ja Skorpionite võivad neil kolmel päeval meeletusi teha ka Lõvid ja Veevalajad.

"Nende nelja tähemärgi esindajaid tabab neil päevil erakordne impulsiivsus, lapsevanemad peaksid end oma võsukeste tegemistega rohkem kursis hoidma."

Kuu mõjutab isegi skeptikuid

"Täiskuu mõjutab tervelt 2/3 osa inimestest, kaasa arvatud skeptikuid, kelle arvates on see kõik üks suur jama: tõmmake aga paksud kardinad akende ette ja magage rahus! Aga see ei aita, kardinad ei tõkesta Kuud, tema mõju avaldub ikkagi," räägib astroloog Edda Paukson.

Taevalaotuses uitav kuldne kuuratas on seekord tavalisest kuraasikam, sest Kuu on Sõnnis. Astroloogi sõnul olenebki täiskuu mõju suuresti sellest, mis märgis on Kuu: "Sõnn on väga tugev märk ja see võib täiskuu mõju võimendada – võimalikud unehäired, kuritegevuse oht suureneb oluliselt. Politsei ja meedikud, olge valvel!"

Täiskuu ajal suureneb astroloogi kinnitusel igasuguste õnnetuste, aga ka kuritegude hulk.

"Ettevaatlik tuleks olla terariistade ja kodumasinatega. Eriti aga autorooli istudes – nendel päevadel on loomad teel! Suur oht on minna riidu töökaaslaste ja ülemusega." Paukson hoiatab, et ka väikesest süütust sõnavahetusest võib kodus puhkeda kodusõda.

"Täiskuu mõjutab absoluutselt kõiki, nii mehi kui ka naisi. Ainult et naised on tundlikumad, mehed ei näita välja."

Astroloogi sõnul on seda tõestanud nii uuringud kui ka paljude isiklik kogemus. Peaaegu kõigil on kas kolleegide hulgas või tutvusringkonnas mõni selline persoon, kelle käitumisest või alkolembusest lähenevast täiskuu-faasist aimdust saab. Paukson nimetab veel ühte ohtu: ka narkomaanid aktiveeruvad siis, kui taevas on täiskuu. "Muuseas, ka rahustite ja unerohu tarvitajad, aga samuti südamehaiged. Täiskuu päevadel tuleb ravimeid võttes jälgida, et millegagi mitte liialdada."

Mitte ainult inimeste käitumist ei mõjuta täiskuu, ka loomad on sellest häiritud. "Koduloomad võivad olla üliaktiivsed, isegi oma perenaise vastu käppa ja kihva kasutada," hoiatab astroloog.

Kuna Kuu on Sõnnis, tuleks neil päevil just suurte loomadega kohtudes distantsi hoida – vasikatki ei maksaks musutada ega sõbranna taksi nunnutada.

Kuu armastab rääkimist

Kuuketas tõmbab ligi nagu magnet, tekitab paljudes rahutust ega lase öösel magada. Siiski leiab Edda Paukson ka head:

"Täiskuul sündinud lapsukesed on elujõulised ja hea tervisega. Sama kehtib ka loomade puhul." Samuti on palju neid inimesi, kes just täiskuu ajal on justkui omas elemendis – nad jõuavad uskumatult palju, on erksad ja heatujulised.

Neile, kelles täiskuu rahutust tekitab, soovitab astroloog Kuud vaadata ja temaga rahulikult rääkida. "See rahustab, sest Kuu armastab rääkimist!"

Kui aga kõigest hoolimata pulbitseb teis seletamatu vägi, rahustagu teid teadmine, et pühapäeva hommikuks on seekordne täiskuu mõju vaibunud. On tulnud aeg haavu lakkuda, kallimaga ära leppida ning jätkata oma harjumuspärast elu.

Mida on täiskuus head?

Täiskuu aeg on endasse süvenemise aeg. Hea aeg selleks, et oma mõtete kallal enam töötada ja lahendusi otsida. Teiste inimeste antud nõuanded kuluvad praegu marjaks ära leida, sest aitavad kergema vaevaga takistustele lahendusi otsida.

Täiskuu ergutab emotsioone. Kui täiskuu toob kaasa pettumusi või tagasilööke, siis järgmise kuu loomise ajal tuleks alustada uuesti otsast peale, kasutades seejuures teisi meetodeid.

Mille poolest erineb täiskuu supertäiskuust?

Kuu ei tiirle ümber Maa mitte ümmargusel, vaid elliptilisel orbiidil, mis tähendab, et ta on meile vahepeal natuke lähemal ja vahepeal natuke kaugemal.

11. juunil oli täiskuu Maast kõigest 356 896 kilomeetri kaugusel, paistes nii lähedalt hiigelsuurena. Mida kujutab endast supertäiskuu, selle kohta andis toona Õhtulehele intervjuu Mart Noorma, Tartu observatooriumi vanemteadur, Tartu ülikooli dotsent ning kosmose- ja militaartehnoloogia töörühma juht.

Maa käib ümber Päikese samasugusel elliptilisel orbiidil ja nii on lõunapoolkeral suvi soojem kui põhjapoolkeral.

Noorma sõnul on Kuu ellipsikujulise orbiidi lähim punkt Maale 48 000 kilomeetrit lähemal kui kaugeim.

Kuna heledus sõltub kauguse ruudust, siis Maale kõige lähemal olev niigi suuremana paistev Kuu on veel üle 20 protsendi heledam kui kaugeimas asendis olev Kuu.

Tõestatud: täiskuu häirib magamist!

Šveitsis tehtud uuringu järele paistab Kuu hullutaval mõjul olevat teaduslik alus. Uuringus osales 33 vabatahtlikku, keda jälgiti unelaboris kahel ööl, kusjuures nad polnud teadlikud Kuu seisust ega näinud ka Kuud ennast.

Kui oli täiskuu, magasid osalejad öö jooksul keskmiselt 20 minutit vähem. Ka uinumine võttis keskmiselt 5 minutit rohkem aega kui kuuloomise ajal. Selgelt oli näha, et osalejate melatoniinitase oli täiskuu ajal madalam.

Baseli ülikooli teadlaste rühm usub aga, et kuu mõjutab inimest valgusest hoolimata. Uurimisaluste sügava unega seotud ajutalitlus vähenes täiskuu ajal ligi kolmandiku võrra.

Uuringus osalejad kinnitasid, et tundsid end vähem puhanuna. Teadlaste hinnangul võivad mõned inimesed olla ka täiskuu mõju suhtes eriliselt tundlikud.