Eino Baskin.
Inimesed
7. november 2014, 07:00

Eino Baskin: "Ülle on täiesti unikaalne nähtus" (7)

"Ma ei teagi teist Eesti näitlejat, kes oleks olnud nii mitmekülgne," mõtiskleb näitleja, lavastaja ja humorist Eino Baskin (85).

"Saime Üllega tuttavaks üle 60 aasta tagasi Estonia pidudel, mida nimetati Kapustnikuteks. Need olid kokkusaamised, kus näitlejad tegid väikseid üllatusetendusi," meenutab Eino.

"Loominguliselt hakkasime koos töötama estraadil. Tegime poolteist aastat kahekesi sketše Estonia kontserdisaalis ja sõitsime mööda Eestimaad ringi. Mõnikord oli nädalas kaks-kolm esinemist," räägib ta.

Just Eino oli see, kelle soovitusel Ülle Leningradi Music Halli suure estraadietenduse "Pole sinust kaunimat" peaossa pääses: "Mulle helistas Music Halli peanäitejuht ja küsis, kas ma tean äkki kedagi, kes valdab vene keelt, oskab hästi tantsida, laulda ja teksti esitada. Ma pakkusin välja Ülle Ulla."

Kavas osales 250 inimest. "See oli grandioosne etendus. Olid tantsijad, akrobaadid, mustkunstnikud, parodistid. Mina olin konferansjee, kes etendust juhtis. Me esinesime saalis, kus oli 4000 kohta. Mängisime kuus õhtut nädalas, ainult esmaspäev oli vaba. Etenduse pikkus oli kolm ja pool tundi. Igal õhtul olid kõik piletid välja müüdud, nii kestis kolm aastat!" kirjeldab Eino etenduse menu.

"Käisin vahel Ülle balletietendusi vaatamas. See, mis ma nägin, oli võrratult hea. Ta oli suurepärase sarmiga baleriin. Peale balleti tegi ta ka kõiki muid asju perfektselt. Ta on täitsa unikaalne nähtus – baleriinist sõnakunstnik," ütleb Eino, kes kutsus Üllet mitu korda oma lavastustesse Vanalinnastuudios ja Vana Baskini teatris, näiteks Aleksandr Ostrovski "Mets" ja Aldo Nicolaj "Sügissonaat". "Ta mängis väga hästi," arvab lavastaja.

Selle taga, et Ülle peab end eelkõige tantsijaks ega tihka ennast näitlejaks nimetada, võib Eino meelest olla see, et ta pole olnud üheski draamateatris koosseisuline näitleja: "Ülle on draamanäitlejana küll tugev, aga ta on mänginud episoodiliselt. Teeb kaks–kolm kuud mõnda tükki ja siis on pooleaastane paus."

Inimesena on Ülle tema sõnul väga vastutulelik ja südamlik, avatud ja hea huumoriga.

“Varem kohtusime ikka vahetevahel mõnel kontserdil või tuttava sünnipäeval, aga siis jäin mina haigeks ja tema jäi haigeks. Jalad on tal täitsa omadega läbi. Ballett on nagu tippsport – see teeb puruväsinuks ja haigeks. Aga tundub, et süda on tal tugev. Tervist ja pikka iga!” soovib Eino.