Andres Dvinjaninovi sõnul on Karlova teater kammerliku atmosfääriga. Foto: ALDO LUUD
Eesti uudised
6. november 2014, 16:39

Laupäeval täitub Andres Dvinjaninovi 26 aastat vana unistus (7)

Juba 1988. aastal, kui noor näitleja Andres Dvinjaninov lavakunstikoolist Vanemuise teatrisse tööle läks, mõtles ta, et väga vinge oleks, kui ta leiaks keldrikese või saalikese, kus saaks päris oma teatrit teha.

See mõte sai vormi 1996. aastal Emajõe Suveteatri loomisega. Aga päris oma majani jõudis Dvinjaninov alles nüüd. Sel laupäeval avab Karlova teater uksed kunstnik Edgar Valterile pühendatud muusikalise lavastusega „Karid ja kõrgused”.

Teatrimaja leidis teatrijuht Dvinjaninov tegelikult täiesti juhuslikult: talle jäi ühel hetkel silma, et 1931. aastal arhitekt Arnold Matteuse projekti järgi ehitatud baptistide palvela on müügil. Usumehed olid Tähe 66 majast välja kolinud poolteist aastat varem ja ostnud uue maja Veski tänavale. Nüüd kevadel otsustaski Emajõe Suveteater hoone ära osta.

Kohe selgus, et tegemist on mitmeti kasutatava majaga, sest see sobib nii teatritegemiseks kui ka kontsertideks. Lisaks on seal korterid, kus külalisnäitlejad võivad elada. Mõistagi vajas hoone remonti. Nii on maja sisemuses teatrijuhi sõnul iga sentimeeter uus. Fassaad vajab siiski veel kohendamist ning tulevikus on plaan ka katus välja vahetada ja maja soojustada.

Aga miks just selline nimi – Karlova teater? Dvinjaninov rõhutab, et eelkõige on teatri nimi seotud paigaga, sest just selles linnaosas teater asub. Lisaks oli nimi Uus teater juba ära võetud ja Vana teater kohe kindlasti ei oleks sobinud. Teatrijuhi sõnul juureldi pikalt ka selle üle, kas panna nimeks Tartu Väike teater, aga lõpuks jäädi ikka Karlova juurde. Ja nagu Dvinjaninovi jutust selgub, on Karlovas ka eelmise sajandi alguses teater tegutsenud. Nimelt oli aadressil Kalevi 24 asuvas Tartu üliõpilasmajas poolaka Jossif Zmigrodski asutatud Uus teater. Teatrihoone oli mõeldud Tartu vene seltskonnale ja oli opositsioonis saksa ringkondadega.

„Karlova on erakordselt sümpaatne ja hea auraga linnaosa ning miks mitte seda linnaosa ja Tartut vääristada teatriga, mis kannab ühe linnaosa nime,” selgitab Dvinjaninov. Samas loodab teatrijuht karlovlaste mõistmisele, sest teatrikülastajad on sunnitud autod parkima ümbruskonna tänavatele, Sõbra, Tähe ja Vaba tänavale.

Karlova teater peaks ilmselt hästi eristuma Tartu senistest teatritest: kui Vanemuine mängib paljuski suurlavastusi ja Uus teater black box’i tüüpi lavastusi, siis Karlova teatri lavastused on kammerlikumad. „Intiimsus, õdusus, hubasus,” loetleb Dvinjaninov märksõnu, mis võiksid uue teatri atmosfääri iseloomustada.

----------------------------------------

Mononäidend ja jõulukontsert

Karlova teatri avalavastuses „Karid ja kõrgused” teevad muusikalise kummarduse Edgar Valterile tekstid valinud ja lavastanud Margus Kasterpalu ja Kaunimate Aastate Vennaskond.

Detsembris jõuab lavale briti näitekirjaniku Peter Quilteri tragikoomiline mononäidend „Veel üks pilet”. Loo keskmes on avameelne keskealine ekstsentrik Susan, kes on otsustanud 50 aasta juubeli puhul võtta ette reisi Austraaliasse. Näidendi lavastab Andres Dvinjaninov, näitlejana soleerib Terje Pennie.

Jõulude eel heidab Kaunimate Aastate Vennaskond nostalgilise pilgu lapsepõlve talvistele hetkedele. Kontsertetendusel „Kaunimad jõulud me elus” kõlavad tuntud ja veel tundmata laulud laiast maailmast, samuti Indrek Kalda ning Toomas Lunge looming.