BREŽNEV OLI KIRGLIK KÜTT: Nõukogude Liidu endise juhi Leonid Brežnevi lemmikharrastus varasügisest hiliskevadeni oli jahipidamine. Iseäranis suureks lemmikuks oli metsseajaht. Sellel, 1973. aastal Ukrainas tehtud fotol, ­võtab ta pärast jahti linnupetet Jugoslaavia juhi Josip Broz Titoga.Foto: ITAR-TASS / Scanpix
Inimesed
6. november 2014, 07:00

Nõukogude Liidu ladviku toitumissaladused: Brežnev kallas supid WC-potist vaikselt alla (65)

1970–1980ndatel teenindas Kremli eriköök iga päev poliitbüroo liikmeid, liikmekandidaate ja NLKP keskkomitee sekretäre, arvestades sealjuures üsna eakate seltsimeeste tervisliku seisundiga. "Täiesti tavaline pilt oli see, et lõuna ajal seisis rivis 20 suppi. Sama lugu oli ka praadidega: ei mingit masstoodangut, igaüks sai oma lemmikroa," meenutab kokk, alampolkovnik Raissa Molotkova.

Võimaliku mürgitamise vältimiseks oli Nõukogude ajal ja on ka praegu Vene riigi juhtkonnal keelatud einestada tavalistes restoranides.

Juba 1930. aastatest vastutab Vene võimuladviku maitsva, tervisliku ja – mis põhiline – ohutu toidu eest riigi eriteenistus. See tähendab, et Kremli eriköögis riigijuhtidele pliine ja pirukaid, kapsasuppi ja kasukat valmistavad kokad kannavad julgeolekuohvitseride paguneid, refereerib Vene ajaleht Argumentõ i Faktõ raamatut "Kreml. Eriline köök".

Millised on siis olnud Vene riigijuhtide toitumiseelistused ja -kombed?

Mida Stalin teinekord ise küpsetas?

Nädala jooksul vahetus Stalini suvilas Volõnskis (niinimetatud lähim suvila) 3-4 kokka. Kõik toidukaubad tulid eribaasist, kus nende kvaliteeti hoolega kontrolliti.

Kui peremees võõrustas kaugemaid külalisi, küpsetati šašlõkki melhiorist lihavarrastel otse kaminas. Juht jälgis tähelepanelikult, kuidas šašlõkki valmistatakse ja vahel haaras ise härjal sarvist: "Te ei oska! Vaat nii peab lihaga ümber käima!"

Kala püüti pannile maja all olevast basseinist.

Stalin armastas töötada hilisel ajal ja nii algas tema õhtusöök tihti alles pärast südaööd.

Eriköögi töötajad vastutasid peale roogade maitse ühtlasi nende kaunistamise ja laua katmise eest. Peakokk, eruohvitser Alevtina Kerina, kes töötas Kremli köögis aastatel 1956–1983, meenutab, et laudade kujundamisel mängis rolli sündmuste temaatika. Näiteks vastuvõtul, mida korraldati Juri Gagarini esimese kosmoselennu puhul 1961. aastal, toretsesid laual saiapätsidest tehtud raketid.

Üks kulinaarsetest suurvormidest, millega külalistele muljet avaldati, oli linnuliha assortii "Lendav uluk". "Peamiseks kaunistuseks oli nii-öelda faasani topis, mille postament oli voolitud leivast. Suled olid eelnevalt hoolikalt piiritusega töödeldud," muigab Kerina.

Kokakunsti kõrgklassi kuulus ka krabidega täidetud koha, ning põrsas, mille kõhus leidus küll sinki, küll pasteeti. Veel üks eksootiline ja eriline roog oli ­Kamtšatka krabi, mis kaunistati serveerimisel… punaste elektripirnikestega – patareidel põlevad lambid olid torgatud krabi silmakoobastesse.

Tuurakala serveeriti suurel liual, mille all oli klaaskauss puljongist valmistatud läbipaistva želeega, kus justkui ujusid vesiroosid, vetikad ja vähid. Kogu nii-öelda akvaarium nägi väga efektne välja, aga vajas lauale jõudmiseks treenitud käsi.

"Ettekandjad pahandasid alati, et minu roogasid on raske tassida," jutustab Kerina, kinnitades, et seetõttu oli eriköögi ettekandjate seas väga vähe naisi.

"Põrsas koos garniiriga kaalus 7–8 kilogrammi – arvestamata rasket melhiorist kandikut, mille peal seda serveeriti," toob näite major Gennadi Pavlenko, eriköögi kokk. "Ükskord astus ettekandja kandikuga, mille peal oli notsupraad, söögisaali hetkel, kui Brežnev hakkas kõnet pidama. Ja kõik need 40 minutit, kui Leonid Iljitš rääkis, tuli kolleegil seda rooga käes hoida."

Mida pakuti Nixonile ja Gandhile?

Aastail 1965–1991 Kremli köögis töötanud peakoka asetäitja, praporštšik Nikolai Morozov meenutab, et väliskülalised eelistasid Nõukogude Liidus võõrustajate pakutavaid roogi, isegi juhul, kui vedasid kaasa oma lemmiktoiduained.

"Kui saabusid Ameerika delegatsioonid eesotsas president Richard Nixoni või Ronald Reaganiga, olid nende kokkadeks filipiinlased. Nad vedasid kaasa suuri külmkappe, kuid ei võtnud sealt peaaegu midagi välja. Külalised sõid isukalt meie traditsioonilist seljankat. Meie korraldatud vastuvõtud vaimustasid kõiki külalisi," meenutab Morozov.

"Ma töötasin Richard Nixoni kokana, kui ta peatus Kremli residentsis," räägib alampolkovnik Igor Netõlev, eriköögi töötaja aastatel 1970–2010.

"Ta saabus korraliku meeskonnaga, kus oli ka kokk, kuid toitlustamine oli ikkagi meie poolt. Mäletan, et kord, kui ma olin valves, astus Nixon kella 3–4 ajal päeval tuppa ja soovis juua pitsi viina. Muide, talle meeldis klassikaline muusika, see kõlas igas tema toas.

Paar korda töötasin ka India peaministri Indira Gandhi kokana. Ta peatus Kremli residentsis ja sõi hommikust alati üksi. Talle pakuti erinevaid salateid, sõrnikuid, kohupiima, putru. Hommiku-, lõuna- ja õhtusöögiks serveeriti talle alati kalamarja."

Eriköögi kokk aastatel 1972–1997, praporštšik Juri Ponomarjov jutustab: "Mongoolia liider Yumjaagiin Tsedenbal palus iga päev keedetud liha, 300–400 grammi, tingimata kondiga. Talle meeldis just sellest kondist kinni hoida ja süüa.

1970–1980ndatel teenindas eriköök iga päev poliitbüroo liikmeid, liikmekandidaate ja NLKP keskkomitee sekretäre, arvestades sealjuures üsna eakate seltsimeeste tervisliku seisundiga.

"Igapäevamenüü oli kõigil individuaalne," räägib alampolkovnik Raissa Molotkova, kes keetis Kremli eriköögis süüa aastail 1969–1992.

"See pandi kokku koos raviarsti ja toitumisspetsialistiga. Täiesti tavaline oli see, et lõuna ajal seisis rivis 20 suppi. Sama lugu oli ka praadidega: igaüks sai oma lemmikroa."

Brežnev armastas kotlette külmalt süüa

Netõlev lisab, et kui Brežnevile valmistati arsti nõuandel suppi, ei saatnud ta seda tagasi, sest ei tahtnud kedagi solvata.

"Enamasti kallas ta selle WC-potist vaikselt alla. Kotlette meeldis Brežnevile süüa külmalt. Jahutamiseks pistis toidujagaja kotletid külmikutesse," mäletab Netõlev.

"Tervisliku seisundi tõttu ei soovitatud Leonid Iljitšil alkoholi juua, kuid vahel ta lubas seda endale. Eelistas tavalist Zubrovkat. Brežnevi abikaasa Viktoria Petrovna soovitas meile ikka: "Lahjendame selle veega pooleks.""

Kokk Morozovi sõnul tuli Brežnevile menüüd koostades arvestada tema viletsaid hambaid; "Süüa tuli valmistada nii, et roogades ei oleks midagi kõva. Ta tundis alati minu kotletid ära, need olid nii pehmed, et neid võis süüa huultega. Saladus seisnes selles, et liha lasti kolm korda hakklihamasinast läbi ja pärast seda lisati tainasse tingimata koort."

Toidutermostel pitsat peal

Kremli eriköök asub Suures Kremli palees, seal, kus varem jalutasid tsaarid, kirjutab toitumissait kulina.ru. Seal valmistati toitu Nõukogude Liidu endistele juhtidele ja tehakse seda ka praegu, Vladimir Putini valitsemisajal. Toiduaineid kontrollitakse keerulise raadiomeetrilise- ja röntgenaparatuuriga. Presidendile valmistatud supid, praed ja magustoidud toimetatakse lauale spetsiaalsetes pitseeritud termostes. Kui pitsat saab enne termose avamist kahjustada, peetakse seda julgeoleku eriolukorraks.