Foto: Kaader ETV saatest
Inimesed
5. november 2014, 21:40

EESTIST PÄRIT AINUKE TEADAOLEV SURROGAATEMA: pärast sünnitamist pole tunnet, et ei tahagi lapsi ära anda (57)

Surrogaatemaduse teemat saadab palju müüte, müra ja kirgi, mistõttu otsis "Pealtnägija" üles teadaolevalt ainsa eestlanna, kes on olnud asendusema koguni kolmele lapsele.

Saaremaalt pärit Piret Harmon kolis pärast Tallinna tehnikaülikooli lõpetamist 1993. aastal USAsse ja kohtas seal sajandivahetuse paiku oma teist abikaasat Edi, kellega nad elavad praegu Californias.

46aastane Piret on kohaliku veeameti direktor ja temast kümme aastat vanem abikaasa kosmoseagetuuri NASA programmijuht. Neil on kahepeale kokku neli last – kolm mehe esimesest abielust ja üks naise esimesest abielust. Aga selle kõige kõrvalt on Piretil veel üks väga ebatavaline roll – ta on elukutseline asendusema.

"Ma ei olnud kunagi varem selle peale mõelnud, ma ei teadnud sellest mitte midagi, aga sattusin kohalikus väikeses ajalehes nägema kuulutust, kus otsiti surrogaatemasid ehk asendusemasid ja see tekitas huvi," rääkis Piret.

Edward tõdes, et ei olnud naise teate üle väga rõõmus, vaid pigem segaduses, pahane ja õnnetu. Hiljem sai mees siiski aru, et ta abikaasa tahab inimesi aidata.

Piret klappis kandidaatidele seatud kõrgete nõuetega – ta oli parimais aastais ja juba edukalt sünnitanud. Oma bioloogiline laps ongi asendusemaks olemise puhul kohustuslik. Pireti eelmisest abielust sündinud tütar Marielle oli sel aja seitsmeaastane.

Asendusemadus on keeruline protsess

Asendusemadusega kaasneb hulk paberimajandust, mis reguleerib osapoolte õigusi ja millele võhik ilmselt ei tuleks. Näiteks kirjutas Piret alla lepingule, mille järgi pole tal õigust nõuda aborti, kui loode on väärarenguga. Sel juhul otsustab raseduse katkestamise paar, kes last kasvatama hakkab. Asendusema võib raseduse katkestada üksnes juhul, kui arstid näevad ohtu tema tervisele.

Lepingu kohaselt võib surrogaatema valida, kas viljastamisel kasutada omaenda või mõne doonori munarakku. Nagu enamik, valis ka Piret võõra munaraku.

Korralike agentuuride puhul otsustab asendusema, kellele ta oma keha n-ö rendib. Pireti puhul osales valikus ka tema abikaasa.

"Lõpuks anti mulle lugeda kümmekond profiili, erinevate paaride kirjad ja pildid ja siis pidime välja valima oma kõige parema kandidaadi või paar kõige tugevamat," rääkis Piret.

"Mäletan, kuidas istusin ühel päeval õues ja vaatasin üsna vastumeelselt neid kaustu läbi. Aga kui hakkasin hoolikamalt lugema, miks need inimesed lapsi tahavad, jõudis mulle tõesti kohale, et nad vajavad abi. Siis arutasime teemat põhjalikumalt ja ma tahtsin väga, et kui ta seda tõesti teha kavatseb, siis võiks aidata mõnda heteroseksuaalset paari," meenutas Edward Harmon.

Paarid, kelle vahel valida, olid üle maailma, sest paljudes riikides ei ole võimalik surrogaatteenus võimalik.

Esmalt valisid Harmonid välja ühe paari Itaaliast, kus naine oli vähi võttu kaotanud emaka ja ei saanud seetõttu lapsi. Esimene plaan kukkus siiski läbi, sest eksikombel oli Itaalia paari valinud ka üks teine asendusema. Käiku läks plaan B ja Piret otsustas lapse sünnitada hoopis ühele New Yorgis elavale geipaarile.

"Minu jaoks ei olnud see üldse nii tähtis, mis nende sugu on. Ma panin nad lihtsalt järjekorda väärtushinnangute järgi."

Tänaseks on Piret New Yorgis elava Marki ja Sami jaoks sünnitanud kolm last. 2004. aastal tüdrukutest kaksikud Holly ja Sophia ning kaks aastat hiljem poisi nimega Max.

Pireti sõnul ei tekkinud pärast sünnitamist tunnet, et ta ei tahagi lapsi ära anda. "Sa oled valmistunud kõik üheksa kuud selle nimel, et nüüd ma saan oma elu tagasi, hakkan taas sporti tegema, saan veini juua, reisida. Ma arvan, et see on enda ettevalmistamine emotsionaalselt, psühholoogiliselt. Mul ei olnud ju kuskile neid viia. Mul ei olnud kodus midagi nende jaoks valmis. See oli rohkem kergendus, et vanemad, siin on teie lapsed ja nüüd ma lähen oma eluga edasi," kirjeldas asendusema.