PRIORITEEDID PAIGAS: Kuuldavasti eelistas William pereõnne ja lükkas tagasi vanaema pakutud kiirtee troonile.Foto: AOP
Inimesed
5. november 2014, 07:00

Suhtekriis Briti kuningakojas: kuhu pages hertsoginna Catherine? (32)

Kui Suurbritannia taas lapseootel hertsoginna Catherine abikaasa prints Williami juurest koos poolteiseaastase poja George´iga oma vanematekoju Buckleburysse kolis, noogutasid kõik mõistvalt: ränga rasedusaegse iiveldusega võitlev õbluke naine tunneb end kodus kindlasti paremini kui Kensingtoni palee müüride vahel.

Nüüd, kui Catherine on taas avalikkuse ette naasnud ja järjest pidulikel vastuvõttudel ametikohuseid täidab, ent pole ikka veel abikaasa juurde tagasi kolinud, hakkab kõigile üha enam tunduma, et paari suhtes on midagi mäda, vahendab CelebrityLaundry.

Mõned kahtlevad isegi, kas Kate üldse vaevleski iivelduse käes – võib-olla ta lihtsalt pages oma abikaasa eest?

Järjekordne fassaad?

Kuigi Kate´i ja Williamit on algusest peale kujutatud ideaalse paarina, näib, et nagu paljude teistegi tuntud kaasade puhul, on nendegi maalitud pilt harmoonilisest kooselust vaid kaunis fassaad, mis varjab koledaid tülisid.

Mis põhjusel Kate muidu nii kaua oma abikaasa juurde naasmist vältis? Jah, Kate põhjendas rasedusvaevuste ajal vanematekodu eelistamist sellega, et tema ema Carole ja isa Michael Middleton aitavad tal pisipoja eest hoolitseda, kui iiveldus kõige hullem on. Kuid ei maksa unustada, et Kensingtoni palees on hertsoginnal terve meeskond abilisi, kes on kohustatud teda iga kell ümmardama.

Rääkimata sellest, et palees elab inimene, kellele Kate peaks esmajoones igas olukorras toetuma: abikaasa William.

Jah, võimalik, et tavalisest perekonnast pärit Kate väldib Kensingtoni paleed seetõttu, et seal ei saa ta rahus olla: iga tema sammu jälgib ju õukond ja meedia ning kõik, mida ta teeb, jõuab kohe avalikkuse ette. Vanematekodus Buckleburys on Kate’il selles suhtes kindlasti rahulikum. Samas paistab, et avalikkuse tähelepanu vastu pole Kate´il otseselt midagi: osaleb ta ju juba mõnda aega paljudel üritustel Londonis, kuid neilt lahkudes ei sõida ta paleesse, vaid jälle vanemate juurde maale.

Mängu sekkub kuninganna

Kuninganna Elizabeth II tagantõhutusel olevat prints William aga nüüd ohjad enda kätte haaranud ja üritavat Kate´iga lepitust otsida. Targa vanaema soovitusel viis William Kate´i ja poja Šotimaale Balmorali lossi pisikesele puhkusele.

Õukonnaelu analüütikud oletavad, et prints püüab veenda Kate´i jälle Kensingtoni kolima. Briti meedia kiidab Williami pingutusi takka: kuigi samm pole suur, on see siiski palju rohkem, kui tema isa Charles eales tegi, et parandada oma abielu printsess Dianaga.

Tõenäoliselt kannavad lepituspüüded vilja, sest William paistab oma kaasat ka tegelikult armastavat.

Mis on noorte riiu põhjus? Spekuleeritakse, et see on lihtsaimast lihtsam: Kate on lapseootusest tingituna väga emotsionaalne ja habras ning läheb kergesti ja suurema põhjuseta endast väga välja.

"Prints William rabas kogu õukonda, kui ütles, et loobub armastusest oma naise vastu pakutavast troonist."

Prints William on kuuldavasti astunud väga suure sammu, et tõestada oma jäägitut armastust abikaasa Kate´i vastu.

Nimelt pakkunud Suurbritannia kuninganna Elizabeth II välja võimaluse, et pärast teda asub troonile poeg Charlesi asemel kohe pojapoeg William. Viimane aga loobunud sellest võimalusest.

William põhjendanud oma otsust üsna romantiliselt: ta ei kiirusta kuningatroonile, sest soovib toeks olla oma naisele, kellele rasedus on taas väga rängalt mõjunud. Samuti tahtvat William kogu ihu ja hingega osaleda laste kasvatamises. Seega saab kuninganna järel Suurbritannia järgmiseks valitsejaks Elizabeth II poeg Charles koos oma teise abikaasa Camilla Parker-Bowlesiga, ja alles siis, kui ka vana Charles on troonist loobunud, saabub Williami valitsemisaeg. Paljude brittide silmis on see ootamatult kehv areng, sest vähe on neid, kes Charlesi tegelikult troonil näha soovivad.

"Prints William rabas kogu õukonda, kui ütles, et loobub armastusest oma naise vastu pakutavast troonist. Kuninganna Elizabeth tegi üllatava käigu, kui läks endale järglast määrates mööda oma vanimast pojast ja pakkus trooni kõigepealt oma 32aastasele pojapojale Williamile. Kuninganna kavatseb valitsemisest kõrvale jääda 61. valitsemisaasta täitumisel," kirjutab ajakiri Globe.

Ajakirja andmetel on britid Williami otsusest murtud: nende hinnangul saab Charles kuningana olema täielik katastroof, sest ta on liiga võimuahne ja keskendub kardetavasti esmajoones enda, mitte riigi ja rahva huvidele. Nüüd loodab rahvas, et kui Kate´i ja Williami abieluprobleemid saavad seljatatud, muudab William siiski meelt ja on valmis valitsuskepi vanaemalt vastu võtma. Selleks, et William saaks enne oma isa troonile astuda, peab parlament küll vastu võtma seadusemuudatuse, aga kohalikud on veendunud, et kui kuninganna tõesti oma pojast mööda minna soovib, pole muudatuse elluviimine mingi probleem.