Lauri Liiv.Foto: Martin Dremljuga
Tele
3. november 2014, 07:00

Näosaate Jaak Johansonina võitnud Lauri Liiv: terve päeva vaevlesin kõrge palaviku käes, olin lihtsalt nii soss (10)

"Terve päeva vaevlesin päris kõrge palaviku käes, nii et isegi suurt lavanärvi polnud – ma isegi ei mõelnud sellele. Keskendusin oma etteastele ja tahtsin seda võimalikult hästi teha," imestab telesaates "Su nägu kõlab tuttavalt" Jaak Johansoni kehastanud muusikaliartist Lauri Liiv ootamatu võidu üle.

"Tundub, et tegemist on tavalise külmetushaigusega, päev enne esinemist hakkas tunda andma. Ma praegu pole kraadinud, aga mis sest ikka rääkida – palavik on kõrge!" võttis laulja teda ootamatult tabanud tõbe rahulikult ja võitles sellega tavaliste vahenditega.

"Paratsetamool, sidrun, mesi. Esinemispäeva varahommikul võtsin rohu sisse, pärast polnud aega enam selliste asjadega tegeleda," räägib ta.

Enne lavaleminekut oli kibekiire. "Õnneks ei mõjunud see häälepaeltele ega seganud laulu esitamist. Tänu palavikule ei olnud mul suurt närvi sees – olin lihtsalt nii soss. Üritasin kogu energia panna oma numbrisse."

Halva enesetundega võidelnud artist ei uskunud hetkekski, et päev tipneb saatevõiduga. "Mulle meeldis seda numbrit teha ja arvasin, et see päris lõppu ei jää, aga võitu sellele küll ei näinud, sest meil olid selles saates nii ägedad numbrid. Näiteks Uku Suviste Robbie Williams, Mardi Rolf Roosalu, täiesti pöörane etteaste Janilt, kus ta tegi Vesa-Matti Loirit ja Marju oma vokaaliga," leiab Lauri, et tal olid kõvad konkurendid.

"Miskipärast arvasin, et Uku võidab. Kõhutunne ütles, et ta väljub seekord võitjamehena, aga läks teismoodi."

Pani silmapööritamisele vunki juurde

"Jaak Johansoni oli väga armas teha, tänu sellele avastasin ma teda rohkem – loomulikult teadsin tema loomingut varem, aga ma ei olnud selle muusikaga nii detailselt kursis," selgitab Lauri, kes õppis Johansonide laulmismaneeri videotele tuginedes. "Ma vaatasin palju Youtube’is nende etteasteid. Ühtpidi tundus see ülesanne lihtsana, aga kui sellesse süvenesin, sain aru, et pealtnäha lihtsate asjade tegemine on tegelikult kõige raskem. Mulle tundub, et suurt sõunumbrit on tänu efektidele isegi lihtsam teha, kui sellist minimalistlikku asja."

Lauri lisab naerdes, et väikese vindi keeras ta oma numbrile huumori tarbeks ometi peale: "Ega nüüd Jaak oma silmadega nii palju pöördeid ei tee, kui mina, aga see oli heatahtlik nöök. Loodan, et ta ei pahanda ja samas ma ikkagi üritasin läheneda Johansonide muusikale soojalt."

Harjutas rolli isegi jalgratta peal

Kõige raskemaks osutus Laurile seekordse etteaste puhul kitarrimäng, sest seda pilli ta ei valda. "Laval markeerisin seda, aga isegi kitarrimängu jäljendamine oli omaette väljakutse," tunnistab laulja, kes oskab mängida klaverit.

"Teine keerukas asi oli leida tema kõnemaneer, mis on üsna spetsiifiline."

Sestap harjutas Lauri Johansoni tegemist igal hetkel, ka Vanemuise teatris "Ooperifantoomi" etenduste ajal. "Kallid teatrikolleegid kõrvalgarderoobidest on selle laulu ammu pähe saanud, nii nagu ka minu ülejäänud näosaate lood," naerab Lauri.

"Mõnikord elan rolli sisse isegi jalgrattaga sõites."

Uku Suvistel tuli kehastuda seksitäkuks

"Mul ei ole kunagi varem olnud võimalust teha lugu sellise lavasõu ja sellise grimmiga, see oli erakordselt huvitav," ütleb laulja Uku Suviste, kel tuli kehastuda Briti poptäheks Robbie Williamsiks ja esitada tema hittlugu "Let Me Entertain You".

"Tegin seda, mis sülg suhu tõi seal lava peal," võttis Uku numbrit huumoriga.

Kas ta tundis end seksitäkuna, nagu saatejuht Mart Sander teda esitles? "Ma ei kuulnud, kui ta seda ütles, aga see roll, mida mul tuli mängida, eeldab küll seksitäkuks olemist – jah, nimetame seda nii," nõustub Uku, kes valmistus Robbie rolliks ratsionaalselt.

"Tegin seda rahulikult mediteerides. Ei saa nii rajuks minna, kui Robbie ise või bänd Kiss, kelle mõjutusi oli loomulikult ka minu etteastes sees."

Luisa Värk: tantsimine ei olnud nii raske, kui Shakira hääle jäljendamine

"Kõige raskem ei olnudki täna samal ajal laulda ja tantsida, vaid kellegi teise häälega laulmine – see on keeruline," ütleb laulja Luisa Värk.

Teda ei hirmutanud latiinotähe Shakira puusanõksude imiteerimine niipalju, kui tema hääletämbri jäljendamine. "Vaatasin Shakira kontserte, ta on laval väga tantsuline ja elav, kuid laulab oma liveidel kõvasti vähem kui liigub. Aga näosaates seda võimalust ei ole, me ei saa laulmata jätta, kui tantsime ja vastupidi. Me peame seda kõike korraga tegema," selgitab Luisa, kes harjutas oma etteastet looga "Waka, Waka" samm-sammult.

"Õppisin kõigepealt tantsu selgeks, seejärel laulusõnad. Siis hakkasime tema häält harjutama."

Luisa sõnul oli neli päeva Shakira numbri omandamiseks väga napp aeg. "Kindlamalt tundnuksin end juhul, kui saanuksin kaks nädalat seda harjutada," usub Luisa.

Shakira etteastet nautis Luisa napist prooviajast hoolimata: "Arvan, et olin tubli ja shakiralik elu- ja tantsurõõm oli etteastes olemas. See oli põhiline, mida tahtsin edasi anda. Ise tundsin ennast laval vabalt."

Kes oli kes?

MARJU LÄNIK AC/DC "Thunderstuck"

LUISA VÄRK Shakira "Waka, Waka"

KRISTEL AASLAID Lenna Kuurmaa "Rapuntzel"

LIIS LEMSALU Evanesence "Bring Me To Life"

JAN UUSPÕLD Vesa-Matti Loiri "Naurava kulkuri"

LAURI LIIV Johansonid "Lahtilükkamine"

MART MÜÜRISEPP Rolf Roosalu "Maagiline päev"

UKU SUVISTE Robbie Williams "Let Me Entertain You"

LISAKOHTUNIK Villu Tamme