Inimesed

Poiste mängud ehk Kuidas tehti pauku siis, kui poisid polnud veel tehtud suhkrust ja maasikavahust (48)

LISA KOMMENTAAR

mhhh3. november 2014, 11:23
Puudub ka vana hea hernepüss või kuidas teda kutsuti.
Jupp toru ja kummikinda näpp..natuke teippi ja oli ikka väga hea riistapuu.
Sai isegi proovitud herneste ja marjade asemel kuulaagri kuulikesi ja no too oli karm.vaata, et juba nagu püstol. Aknaid enam puru ei lasknud vaid oli ilus ümmarguen auk klaasis, kuna jõud oli tohutu
lihtsurelik3. november 2014, 10:42
Mulle ei meeldi üldsegi, et hr. Vahe n-ö õpetab kaasaja kaakidele uusi/vanu meetodeid, kuidas inimesi ehmatada. Kas püstolitest-püssidest-nugadest... on veel vähe?!
323. november 2014, 09:49
veel meenus puhkpüss, milleks oli alumiiniumist suusakepp, mõlemast otsast ebavajalik maha saetud (toru pikkust jäi ikka tugevalt üle meetri), rattakodarad lõikasime ~10-15cm juppideks ja otsad teritasime, tagumisse otsa läks liimiga paraja suurusega porollooni tükk. kui nüüd see relv laetud sai ikka jõuga puhutud, siis laske kaugus ja jõud oli üsna hämmastav. 5m kauguselt lasin plastämbrisse korraliku augu sisse. muretult lasi välja see relv noole ka 4.korruse räästakasti.
323. november 2014, 09:45
kummiliimi põletamine ja põletamine üldse oli kuidagi eriti pop. meie seltkonna repertuaari kuulus ka tühjaks saanud aeurosoolipurkide mässimine kaltsu sisse traadi kaasabil, kalts atsetooniga üle valada ja kogu komplekt põlema panna - korraliku nätaka pani see ikka ära. hiljem kui müüdi juba paugutajaid keldripoodides, siis suuremaid sai plastist limpsipudelitesse pandud, et kõmakas vingeim oleks - eriti uhke oli selline õigel hetkel 4.korruse rõdult alla visata, et kõmakas õhus käiks. kui järgi mõelda, siis see püromaania kihk oli ikka eriti suur - hea, et ühti traagilist tagajärge ei olnud, kuigi üks kulupõletamine väljus küll kontrolli alt.
GGG2. november 2014, 23:06
Naabripoisiga olime suured puutöömehed. Lasteraamatu piltide järgi tegime puidust hulga erinevaid kivi ja nooleheite masinate mudeleid. Ehitasime plastiliinist kindluseid. Suht mööblivabas ENSV kodus sai suur vineeriplaat põrandale pandud ja ja kindlus koos plastiliinist sõdalastega sellele asetatud. Ja siis algas kindluse vallutamine. Heitemasinate kivideks olid kummiliimi ja AGO liimiga määritud põlevad kastanimunad ja tammetõrud. Lahing lõppes, kui kindlus oli põlenud ja mehikesed sulanud. Plastiliin põles nagu tsellofaankotidki. Mingil ajal ehitasime ise õhupüsse. Puidust tegime karkassi ja kaba. Isoleeri või EPO liimiga pandi peenem toru jalgratta pumba külge ja pump omakorda karkassi külge. Pumba käepide pingutati jalgratta õhukummist nn. vedrudega päästikusüsteemi taha. Smal ajal tõmmati plastiliinist kuul peenesse torusse. Püss lasi sellisest 7mm kaustikust korralikult läbi. Suht ohtlik relv oli silmanägemise jaoks. Päris sõda nendega pidada ei julgenud. Kõiksugu tikuväävli pommid, raketid, sutspüssid käisid loomulikult sõjavarustuse juurde. Eriti populaarne oli haagipüss. Päästikuga ja mudelkummiga varustatud puidust pikk püss, mis tulistas rakulka haakidega. Oi jummel, kes neid tossukaid ja magneesiumpomme jm. kraami jõuab üles lugeda. Köögi lauaplaati põletasin termiidi seguga suure augu (termiit - väävli ja alumiiniumi põlemissegu). Ema langes hüsteeriasse. Tegevust oli ilma nutikate ja arvutiteta lõpmatult.
õiged mehepojad2. november 2014, 12:51
312. november 2014, 11:23
No need asjad mis siin kirjeldatud, mängisid minu lapsepõlves samuti suurt rolli. Tagant järele mõtlen, et info liikumine oli võimas, ilma igasuguse internetita. Kui keegi kuskil sugulaste juures käis, siis õppis sealsetelt naabripoistelt mingi uue paugutamise või tossu tegemise viisi ja õpetas selle teistelegi selgeks. Aga kada kummiga olid meil küll keerulised lood. Hädapärast käis ratta õhukummist lõigatud riba, aga see kippus rebenema ja polnud väga hea elastsusega. Gaasimaski kumm oli juba tükk maad parem. No mis laskemoona puudutas siis parim oli kuullaagri kuul ja teisel kohal oli lasketiirust korjatud tina. Lõbus moon oli näiteks sportpüssi padrunikest, mis lastes vilistas. Sellega sai ka üksteisega sõda teha, oli piisavalt tugevalt tunda, et pihta said, samas ei tekkinud vigastusi noh vastu paljast säärt võis sinise pleki tekitada, kui väga lähedalt lasta, aga lähedalt laskmine oli keelatud ja samast gaasimaskist sai ka hädapärased kaitseprillid. Ühesõnaga oli tegevust ja adrenaliini tihti tundideks.
312. november 2014, 11:30
Lisaks tossupommiks sobisid väga hästi ka vanemad kammid, poes neid enam müügil polnud, aga mõnel vanaemal ikka kuskil kodus kuuri all vedeles. Ühel naabriposisil oli keegi vanaema kunagi kammivabrikus töötanud, seega tema ladu oli aukartust äratav noh ja sealt leidsid kõik õigest materjalist kammid kiiresti tee tinapaberi sisse.
maamiis2. november 2014, 22:42
meie ostsime rakulkakummi apteegist .Olid mingid ribad (10 cm x 100cm).Pakun ,et tegelikult mõeldud elastiksidemeteks
JUHAN2. november 2014, 11:03
Tolles omaaegses lastelaulus olid suhkur ning maasikavaht ikka väikeste tüdrukute koostiskomponentideks. Poiste suhtes oli laul halvustav : hiirest ja konnast ning kutsika hännast! Juhtusin kuulma kord ka rahvaloomingulist lisasalmi. Väikeste vene poiste kohta. Nende põhikomponentidesks oli: sihvkast ja tatist ning jop...je matist!
mees parimates aastates2. november 2014, 10:30
Oi, kui lahe lugu. Olen ise pärit sealtsamast Lasnamäe nõlvalt, Majaka tänava kandist. Ja täpselt samas kohas sai trammiteele isegi igasugu asju pandud. :)
Aga lisaks veel:
Sifoonigaasi balloone mäletate? Noh, neid, mis koduse gaseeritud vee aparaadi külge käisid? Tühjaks saanud balooni otsas olev auk tuli suuremaks puurida ja siis baloon tikuväävliga ära täita. Või siis püssirohuga, kui seda oskasid teha või siis lausa päris püssirohtu õnnestus hankida. Lihtsam viis selline "granaat" plahvatama panna, oli otsast säraküünal sisse torgata ja süüdata. Aga tegime ka elektrilisi/elektroonilisi aeg- ja raadiojuhitavaid sütikuid. Ja sellse asja plahvatusjõud oli ikka võimas, killud lendasid laiali nagu päris käsigranaadil, vanaema puuriitva katvad plekid lasin ühega nii auklikuks, et minu muidu tasakaalukas vanaema viskas mind enda juurest välja. :O
Lasketiirust sai sportvintpüssi padruneid vaikselt, ükshaaval kõrvale pandud, nii et lõpuks kogunes paras ports. Siis valmistasime 5,6 mm läbimõõduga vasktorust püssiraua, lööknõelaks teritatud aknariiv mille taga vedru ja haagiga ühendatud päästikusüsteem. Selline "püss" lasi lähidistantsilt päris korralikult, suurim "saavutus" oli tänavalaterna plekk-kesta rusikasuuruse augu tekitamine. Auk tuli suur sellepärast, et torus ju vinte polnud, ning kuul lendas sealt laperdades välja.
Neid hulle asju sai tehtud veel ja veel ning ega need päris hästi iga kord ei lõppenud - korra nokkisin killud kätest-jalgadest ise välja ja marssisin vapralt verd tilkudes koju, kus lõpuks haavade sidumise ajal pildi tasku panin. Ja üks juhtum lõppes sellega, et oleks peaaegu ühest silmast pimedaks jäänud, peale mida ka paugutamine lõppes. Siiski peab ütlema, et oli lahe ja teeks uuesti kui laps oleks. :)
MATS2. november 2014, 10:24
Minul omal tehnikakalduvusi polnud, rohkem nohiku moodi. Aga näiteks venna klassi õppeedukuselt parim poiss tegi tinapaberist rakette, mille kütuseks olii kammipiidest saadud materjal. Naabrpoiss oli aga päris pürotehnik, konstrueeris nii rakette, mingi lendtaldriku, miine, plahvatvaid pastapliiatseid ning mngeid ümmarguse patarei mõõdus granaate. Üks paralleelklassi pätt laskis endal sõrmed otsast, kui sussik peos plahvatas - ju sel polnud siis neid õigeid "tamasseri raudu". Pinginaaber ehitas kah mingisuguseid paugutajaid. Võimsaimad ning purustavamad ragulkakuulid sai meisliga pooleks raiutud koeraketi lülist. Sain ise kord sellisega laubast kergelt riivatud, kui ühe tegelase lastud ragulkakuul maakivimüürilt rikošetiga minema põrkas.
Virumaalt2. november 2014, 09:06
Talvel tõi jää randa meremini. Naabriposid lõhkusid kirvestega roostes kesta. Mõned tükid miinikollast vedelevad kuskil veel praegugi. Suur osa läks heliefektideks...
Saaremaalt2. november 2014, 07:19
Snaige külmiku sinka vinka peenikesest jahutus torust sai paugutaja. Lõikad ca 10 sendise jupi ja ühe otsa taod kokku, ja kokku löödud osa kruustangide vahele. Sisse sai topiyud tikuväävlit, oma 8 tiku jagu ja laetud sai peenikeste tina haavlitega, mis tuugalt sisse mahtusid. Nüüd küünal alla põlema ja ise eemalt piilusid...Kui veel toru pold, sai kõik kodus leitud auguga kapi ja uksevõtmed samal moel lõhki lastud. Karbiidi pauk pani küla värisema. Vana põhjata bensuvaadist, mil korgi ava küljel, tahtsin teha põletit. No kilukarpi vesi ja karbiit ja keerad vaadi kummuli peale. Kui suitsu hakkas korgi august tulema, siis sai tikuga susatud!!!. No pauk oli vägev ja vaat paarkümmend meetrit öhku lendas. Maja värises ja aknaklaasid võnkusid. Hiljem targemana panin ajalehe sinna auku põlema ja eemalt vaatasin. See oli vast 1973 aastal . Aga see lugu ise kohe hea lugeda ja lisada oleks kah, aga ei soovi järgijaid.
ehh:)2. november 2014, 02:17
Lugesin mõnuga.
Igasuguseid asju oli veel - puhkpüss, vibu, kivipüss...
uku2. november 2014, 00:30
kõiki neid eelnimetatud asju oma nooruses ka valmistatud ja ka katsetatud.oli ikka elu!
Paras2. november 2014, 00:29
lasteaed siin koos, mõni vist ei kasvagi suureks kunagi, ikka oma poisikesemängude küljes kinni.
Juku1. november 2014, 20:22
Lapsepõlv tuli meelde... Silmad jäid pähe, luud- liikmed terved, tore oli. On mida meenutada. Eriti effektsed olid garbiidigaasi ja hapnikuga täidetud käepärased kilekotid, õhupallid. Pall alla, ämber peale, ajaleheriba sütikuks ja vaesest ämbrist jäid järele tükid.
autist1. november 2014, 20:16
"Arvatavasti oli kõnesoleva põlvkonna igal poiss-soost esindajal omal ajal taskus lahtikäiv nuga. See oli omamoodi staatuse märk, mis näitas, et selle omanik ei ole memmepoeg."
Just! väga õige! Ühel õigel mehel peab alati nuga taskus olema. Nii kodus kui koolis. Sest iial ei tea, millal ja milleks seda vaja võib minna. Veelgi kõvemal mehel on revolver vööl. Nii koolis kui kodus. Nii tunni ajal kui vahetunnis. Sest kel relva ei ole, see on memmepoeg.
Täiendan1. november 2014, 19:56
* Kartulipüss. Olid lihtsamad ja keerulisemad, kuni reaalse õhupüssi vaesema vennani välja. Ikka kartul otsa ja ekspandrikummid teise otsa. Lasi ikka sada meetrit sirgelt!
*Noolepüss. sama asi, ainult laenguks olid nooled.
*Tikupüss. pesulõks keerati ''tagurpidi'', valed pooled kokku ja vedru keskele kukeks. Soon sisse ja tikk keskele. Töötas nagu amb.
*ragulkadest ehk rakudest oli juttu. Keskmise versioonikohta niipalju, et kumme sai osta Noorest Tehnikust. Meetrikaupa, nii ümar-, kui nelikantvormis. Hea raku sai valge kattega alumiiniumkaablist. Need laengud või kõverad traatklambrid olid nimetusega sinkud. neli paari kummi tagas paarsada meetrit sirget.
*Nooled olid ka. Ise tegin samasuguseid nelja tiku, nööpnõela, paberristi ja niidi abil. Niit kippus äratulema, seepärast kallasin selle hiljem PS-liimiga kokku. Püsis küll.
*Noamäng oli tegelikult nimega maamäng (eks mulla peale joonistatud ringist). Ehk siis mängisid maad.
*Veepomme sai teha ka paberist. Voltisid selle kokku, nagu tehakse ''varest''. Vesi püsi sees küll.
*Tegime ketsi talla küljele alternatiivse tikutopsi külje. Selleks tuli võtta sigareti filtrid, murda need lahti (vaja oli kahte koni), asetada need talla küljele, panna põlema ja oodata, kuni need parasjagu kuumad. Siis vajutasid tikutoosi musta külje nende peale ja hoidsid mõne sekundi. Tulemuseks oli teine tikutõmbamise koht!
*Sülitustoru sai teha pastaka kestast. Laenguks sobis ideaalselt kuivatuspaber ehk tindipaber.
*Pauku sai teha ka lasketiirust saadud hülssidega, vja oli need uuesti väävlit täis toppida ja lõkkesse panna.
*Suurendusklaas! Kui palju sai selle abil kõrvetatud! Mõni juhmim tegi omale augu pükstesse..
*Plärinaga jalgrattad. Kuna motikaid paljudel polnud, siis sai see asendada papitükiga, mis oli pesulõksuga pandud rattaraami külge. Papp käis vastu kodaraid ja plärises..
*Paberlennukid, mis imiteerisid allalastud Vene hävitajaid. Ehk siis tuli ninna ja lendu. Suitses hästi!
*Helikopter. Paberist valmistatud. Kes teab, kuidas vahtraseemned keereldes kukuvad, siis saab aru. Vaja on lõigata kolmnurksed pabertükid, üks külg lõhki lõigata, murda need pooled kahte lehte laiali, et oleksid tiivad. Alla tippu oli vaja raskust, sobis plastiliin. Lennates hakkas keerlema.
*Mida teha, kui kajakad tüütavad akna taga? Leidke jupp niiti, paar leivatükki (kuivanud on hea tugev), siduge need otstesse ja visake aknast kõrge kaarega lendu. Kui veab, raaravad kaks lindu kumbki oma tüki ja jäävad teineteise külge mõneks ajaks.
*Kuna värvilisi paberlinte oli vähe, siis heaks abiks oli kassetilint või makilint. Viskasid aknast kaugele ja oli äge :))
*Kondekad. Suured ja kandilised, sellised rohelised vene omad. Head olid 400V. Tuli lisada veidi traati, et mahuks kontaktipessa laadima. Vajalikul hetkel sai siis puudutada näiteks vastu ukselinki - sihuke laks tuli!
*Kumminuiad. Hea materjal tuli korrusmajade paneelide vahele mõeldud kummilohvidest.
*Isetehtud kummipallikesed. Vaja oli tuubitäis kummiliimi, mis kahe peopesa vahel mätsides muutus lõpuks palliks.
Hetkel rohkem ei meenu :( Äkki mõni teab lisa, oleks lahe teada.
Tuli meelde1. november 2014, 20:35
Tatipüssi kuule sai asendada nõeltega, mis varustati vati, svammi või mõne muu kerge ja mahulise materjaliga. Sobis hästi porikärbeste püüdmiseks..
maamiis 2. november 2014, 22:56
me kasutasime suusakepi toru .Noole tegime jalgratta kodarast ja porolon ümbere .siis oli meil igal poisil veel traadipüss.See tehti lauajupist pärispüssi kujuline .Lihviti ja lakitigi .Laskmine toimus ülemise serva peal mis pidi eriti sile olema .Otstes oli mudelkumm ja trikel traadist väänatud .Laskmiseks kasutati tavaliselt alumiiniumtraadist väänatud konkse .Oli olemas ka revolvrikujulised ,aga need ei lasknud nii kaugele
eh2. november 2014, 02:24
Niiditelefon oli ka äge.
Aga niidi ja nõela või knopgaga ja vaigutükiga sai ka hullemaid asju teha :)
2. november 2014, 08:51
kui sa seda kajakatega tehtavat trikki süütuks naljaks pead, siis pole midagi imestada tänapäeva laste üle, kes kassi torusiiliga üle valavad.
eh4. november 2014, 12:18
Ei. Ma mõtlesin midagi muud. Sai teha "hääli". Kui üldse tead mis see on. :)
2. november 2014, 12:29
vennaga koos sai tehtud puidust kivipüsse,jalgratta siselohv kummiks,päästikuks pesulõks.nendega lasime siis mööda sõitvate autode pihta märki.peale seda kui vanemad sest teada said ja isa püksirihm me tagumiku peal tantsinud oli,kaotasime asja vastu huvi.
2. november 2014, 12:36
vibusidki sai meisterdatud,kõige paremad tulid kadakast.noolepead tegime lapikuks tagutud naeltest,mis siis traadiga kinni seoti.päris kõrgele ja kaugele lendasid teised,naabripoiss oskas kord koguni mulle noole labajalga läkitada,õnneks hoidis tugev saabas suurema kahju ära.
eedu2. november 2014, 15:26
See nõelast tikkudest ja niidist nooleke oli päris tegija värk. Sai isegi neid loobitud. Sõber viskas vennale Marati lötakatesse puvilladressi pükstesse noole rippuma. See ei saanud algul arugi, et midagi toimus. Kuni ükskord istuma asus. Suht raske oli kisavalt vennalt nõela tagumikust kätte saada..
Kummi liimiga sai omale liba haavu teha. Voltisid käe seljal naha kokku, lasid liimi täis. Natuke kuivas ja olidki karm rets valmis. Täielik Helloviini grimm.
1 MR3. november 2014, 10:06
arst tuleb külla - taskuapteek 12 kop, sees lisaks muule sodile 3 joodi ja 3 nuuskpiirituse ampulli. õhtul kui korrusmaja rahvast täis, kõik puhkavad ja kaja hea teha väike kummiliimisütik, panna laeng sinna sisse ja tuli otsa, ise kiirelt minema ja kui laks käib, siis ikka veteranid ja pensiokad ärkasid nii et anna olla
Saadanas Selline1. november 2014, 18:48
Kodarapüss on loetelust välja jäänud. Keerasid jalgratta kodara V-kujuliselt kõveraks, kodara pesa tagurpidi vindi otsa, lõikasid või viilisid nupu maha ja saadud teraviku painutasid kodara pesaga kohakuti. Siis täitsid pesa 1-2 tiku väävliga, sulgesid painutatud kodara otsa kodara pessa ja igasuguse kõvema asja vastu lüües käis paras kärakas.
Modikas1. november 2014, 19:13
Meil linnas (Mustamäel siis) tehti selline abinõu selliselt: oli kodar; siis leiti Kalašnikovi kuul, tehti seest tühjaks; keerati üks ots kuuli ümber, teise otsa 4'' nael. Naela tömbistatud ots läks kuuli sisse. Tikuväävel kuuli, nael peale jaaaaaaa põmm! Väike koputus piisas :))
uku2. november 2014, 00:32
jep,selline asi oli täiesti olemas ja toimis super hästi!
kraade1. november 2014, 18:43
Mis jura te ajate, karbiidipudeli pidi kinni korkima, et see pauku teeks! Mis aga isoleeripommidesse puutus, siis me tegime lihtsalt naaskliga augu väävlini (eriti kõva sõna oli, kui mõni jahimehe poeg sai kodust püssirohtu pätsata ja siis seda tikuväävli asemel kasutada), seejärel toppisime naaskli tekitatud augi ka tikuväävlit täis ning lõpuks jätsime paarimillimeetrise tikupea süütamiseks: tõmbasime seda tikust ja siis viskasime. Paari sekundi pärast käis jumakas. Lisaks oli meil veel selline meelelahutus, et ühendasime kaks suuremat polti omavahel mutriga, sinna vahele aga läks hulgaliselt tikuväävlit. Kui see õhku visata ja ta kukub emma-kumma poldi otsa peale, käib korralik pauk. Tuleb aga võrdlemisi kaugele visata, poldid lendavad laiali ja lõhuvad nii aknaid kui ihu.
Mis puutub aga sutspüssidesse puutub, siis ma olen 37 ja meiegi tegime neid lapsepõlves.
Sutsadega1. november 2014, 20:38
sai isegi metsas sõda mängitud,küll kulus tikke :-)!
tont1. november 2014, 21:36
oli võimalik hankida jahipüssi padruni tonge. selline tong siis plastiliini või nätsutatud leivaga kinnitatud avatud taskunoa tera otsa ja lasta see siis põrandale kukkuda-pauk oli kindlustataud. jupp vasktoru kõveraks keeratud, sinna sisse toppida tikuväävlit, kõveraks keeratud nael poolviltu toru otsa, ümber kõvera naela ja kõvera toru sai pandud paraja pingega kummirõngas- kui nüüd seda kummi vajutada, siis andis see nael torusse topitud tikuväävlile laksu ja jälle pauk olemas.
kommar1. november 2014, 18:17
Väävliga sai teha pauku selliselt, et võtsid kaks polti milledest esimese keerasid mutri yhelt poolt ja teise teiselt poolt. Kahe poldi vahele panid tikuväävli siis keerasid poldid mutrisse kinni ja viskasid vastu kivist seina. Poldi tabamisel oli vägev pauk kindlustatud ja lisaks sellele lendas yks poltidest kaugustesse. Karbiidiga toimetamiseks oli kõige parem leida keeratava korgiga pudel. Sinna valasid põhja veidi vett ja peale pressisid heina. Kõige lõpus panid heinale karbiiditykid ja keerasid pudelile korgi peale. Siis viskasid pudeli sinna kuhu vaja. Pudel läks kummuli karbiiditykid puutusid kokku veega ja gaas hakkas eralduma. Mõne aja pärast käis kõva pauk ja pudelist praktiliselt ei jäänud midagi järele. Kildude eest tuli igaks juhuks varjuda. See on ainult murdosa sellest mis tollel ajal tehti.
1. november 2014, 19:16
Poldipommi sai ka nööri või traadiga kokku siduda. Osad jäid plahvatusel kokku..
Hea 1. november 2014, 20:44
nätaka tegi ka isetehtud pomm.Vanasti liikus rauašuurikut ja alumiiniumipulbrit.Segasid need kokku,panid paar mutrit sisse,siis jõupaberisse ja mähkisid kõvasti isoleerpaelaga kinni.See tuli endast ikka võimalikult kaugele visata,kõva paugu tegi.
Rainer1. november 2014, 21:02
Meil lasti neid polte torust nagu miinipildujatki.
Nuiasime laomehelt miskid peenkeermega 20mm poldid ja kuskil 30mm pika mutri.
Sinna läks 5 tikutoosi väävel sisse ja polt lendas ei teagi kui kõrgele aga madalatesse pilvedesse kadus ära.
Tänapäeva tikkudega aga ei tule enam välja.
need ei sütti isegi tõmmates enam...
Nagu õppusel oleks...
Võin õpetada1. november 2014, 16:34
1. Aidavõti tikuväävlit täis, tinapaberist punn ette, suur raudnael sisse ja müraki, vastu kivi. Käis paras kärakas ja suitsupilv.
2. Ärakraabitud tikuväävel, nii 10 tk, tinapaberi sisse kuuliks, kivi peale ja haamriga pihta. Pauk missugune.
Mässisid1. november 2014, 20:47
lihtsalt tikuväävli hõbepaberisse ja siis küünlaleegis alt soendasid,tikk pani minema nagu rakett :-).
1. november 2014, 16:08
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
juku1. november 2014, 17:20
Ärge põdege, isegi kui Te teete need asjakesed valmis, treenib laps õueminemise asemel ikka pöidlaid.
1. november 2014, 17:28
PEHMOST MÖKU OLED!!!
KAO LÄÄNDE ELAMA!!!
Täpselt nii see oligi.1. november 2014, 15:49
Väga hea meenutus! See oli tõeline elu , sest toas ei istunud vist ühtegi tüdrukut ega poissi. Õu oli lapsi täis ja elu kees. Polnud vahet kas oli suvi või talv , soe või külm lastel oli alati tegevust. Kahju tänapäeva lastest, kes on kaduma läinud koduseinte vahele.
oh jummel1. november 2014, 15:41
Mul oleks nii palju lisada.kuigi ma suht noor,27 alles,suhteliselt tänapäevane.aga lugu tuttav.
nummi1. november 2014, 14:38
Parim vibu oli suuskadest tehtud vibu.
Muidugi1. november 2014, 14:02
just2. november 2014, 12:13
on jah mõnus lugu, nagu oleks lapsepõlve tagasi läind :)