TULEB APPI: Kirsti kutsub kõiki inimesi üles oma lugu kirja panema ja saatma see talle aadressile [email protected]. Olgu mure, milline tahes – tööalane, hingeline või perekondlik.
Inimesed
31. oktoober 2014, 07:00

Kirsti Timmer: viimasel ajal on mulle saadetud liiga tihti kirju, kus küsitakse raha (18)

Eesti Oprah’ks nimetatud Kirsti Timmer hakkab uues telesaates hädalisi abistama.

"Olen raadiotööst juba kaheksa kuud eemal olnud, aga murekirju saan siiani. Mõni inimene tahab lihtsalt südamelt midagi ära kirjutada. Järelikult ei ole tal kõrval kedagi, keda usaldada. Mõni soovib vastust, mõni mitte," ütleb Kirsti Timmer.

Hoolimata sellest, et ta praegu teles ega raadios ei esine, pöörduvad inimesed oma muredega siiski endiselt tema poole.

Kirsti tegi kümme aastat Sky Plusi eetris raadiosaadet "Naistekas", kus tihti arutleti ka probleemsetel teemadel. Samuti on ta juhtinud saadet "Kodutunne". Ehk just seetõttu ongi ta inimestele justkui hea ingel, kelle poole oma muredega ikka pöörduda. Ja muresid on inimestel igasuguseid. "Väga palju küsivad nõu inimesed, kes soovivad osaleda heategevuses. Olen nendega isegi kohtumas ja vestlemas käinud, jaganud abivajajate kontakte," toob ta näite.

"Viimasel ajal sisaldavad aga Facebooki tulevad kirjad liiga tihti rahaküsimist. Nii kurb, kui see ka pole, on tihti kirjutajateks teismelised. Nad kurdavad, et vanemad ei tule oma sissetulekutega toime või puudub see sootuks ning paluvad, kas mul oleks võimalik teha igakuine paarisajaeurone ülekanne," räägib Kirsti hoopis teisest äärmusest.

"Ma tean, et mina ei ole ainus tuntud inimene, kes selliseid kirju saab."

Kui keegi küsib Kirstilt nõu ja ta oskab aidata, vastab ta kirjadele. "Kui inimesel on mure ja ta usaldab selle mulle, vastan ka. Rahaülekandeid ma tõepoolest ei tee."

Mitu korda on Kirsti abivajajate kontakte jaganud neile, kes soovivad kellelegi head teha. "Arvan, et väikseid silmapaare on naerma pandud küll."

Ta pühendab teinekord aega ka täiesti võõraste inimestega rääkimisele. "Olen vestelnud pikalt naisega, kes oli sügavas leinas. Ta oli näinud vaeva, et saada mu mobiilinumber ja helistas mulle," meenutab Kirsti.

"Enda sõnul ei teadnud ta, miks just minuga sellest rääkida tahtis, sest tal oli toetav pere ümber."

Kuna helistaja oli kuulnud "Naisteka" leinasaadet, siis arvaski ta, et just Kirsti oleks kõige õigem inimene, kellega oma muret jagada. "Mõne aja pärast helistas ta mulle tagasi ja tänas vestluse eest. Sellised hetked on liigutavad."

Pihiema roll pole kurnavaks muutunud

Timmer on oma raadiokarjääri ajalgi saanud saate teemadel kirju, mis tulnud vaid selleks, et ainult tema neid lugeda saaks. "Ma olen selle usalduse eest südamest tänulik. Elada nii, et sul pole kedagi, kellele oma murest rääkida, paneb inimese õlule raske koorma," ütleb Kirsti ja lisab, et kui inimene oma loo kas või kirja paneb, on pool raskusest õlgadelt juba maas.

Selline pihiema roll Kirsti jaoks kurnavaks ega tüütavaks muutunud ei ole. "Ma olen aastatega harjunud, et keegi astub tänaval või poes ligi ja juhib mu tähelepanu mõnele valupunktile, mida tuleks meedias kajastada," ütleb ta.

Muide, vahel astuvad Kirsti juurde ka pisut napsused härrasmehed, kes tahavad töö- või eraeluga seotud muresid kurta. "Eks see on kümneaastase "Naisteka" järellainetus. Suhtun sellesse positiivselt," kinnitab ta.

Peagi on Timmer aga teles tagasi ja teeb seda, mida inimesed temalt vast kõige rohkem ootavad – aitab teisi. Kirsti valmistab ette saadet, kuhu saavad pöörduda kõik inimesed, kes tunnevad, et on oma eluga jõudnud totaalsesse ummikusse ega suuda sealt enam omal jõul välja saada. "Üritame koos oma ala parimate spetsialistidega aidata inimesi, kelle elu on puntrasse jooksnud – olgu see siis tööalaselt, perekondlikult, hingeasjades või praktilistes küsimustes," kirjeldab ta.

Nii on saatesse oodatud oma kirju saatma inimesed, kes on pikemat aega töötud ja kellele tundub, et uut tööd on võimatu leida, need, kel kunagised väiksed võlad nüüdseks üle pea kasvanud ja ka need, kelle läbisaamine abikaasaga on halb ning seksielu kannatab. "Samuti on oodatud need, kes ei saa hakkama oma lastega, kes vaevlevad alkoholi- või muude sõltuvuste küüsis ja ka need, kes on lihtsalt vastuollu läinud oma hinge või kehaga."

Kirsti sõnul võivad kõik need probleemid inimestele tunduda parandamatutena, kuid spetsialistide abiga saab neist siiski üle. "Olen veendunud, et kui ei proovi, siis ei tule ka mingit muutust. Ja mis on veel tähtis – aidates ennast, aitad sa ka paljusid oma saatusekaaslasi."

Et käsil on alles saate ettevalmistus, siis nime sel veel pole, kuid eetrisse jõuab see TV3s. Ettepaneku saadet teha tegid Kirstile produtsendid Kaupo Karelson ja Olavi Paide. "Nad andsid lugeda saate ideed ja vaatasid mulle kavalate nägudega otsa. Loomulikult lõid mul silmad särama, see on ju 100% minu saade!" on Kirsti õhinas.

"Istusime maha, arutasime ja leidsime ühiselt, et tahame seda koos teha."

Juba on Facebooki kaudu temani jõudnud kirjugi. "Neid ei ole palju, kuid need on väga rasked ja kohati valusad lood," ütleb Kirsti ja kutsub kõiki üles oma lugu talle kirja panema.

"Maju me ei ehita, uut pesumasinat ei osta, aga teie hinge-, töö-, või kodurahu peaksime küll suutma tagasi tuua."

Ei häbeneks ise murega televisiooni pöörduda

Kui Kirsti ei oleks Kirsti Timmer, siis milline mure on tema elus praegu selline, mille pärast ta oleks nõus televisiooni poole pöörduma? "Ma olen vist nii kange või õnnelik naine, et olen oma muredega alati ise või lähedaste abiga toime tulnud," ütleb Kirsti.

Ta ei lase murel kunagi suureks kasvada, vaid lahendab selle juba juurelt ära. Põhjuseks, miks mured kuhjuvad, peabki ta seda, et inimestel ei ole kellelegi toetuda. "Mind ümbritsevad armsad ja toetavad inimesed. Minu lähedased, sõbrad ja mul on ka väga vedanud töökaaslastega – nad kõik saavad juba minu häälest aru, kui on vaja üks mõnus õhtu korraldada."

Kui Kirstil aga peaks tõesti elus ette tulema olukord, kust ta enam kuidagi omal jõul edasi ei saa, siis ei häbeneks ta abi küsida.

Kirsti Timmerile saab seoses uue saatega kirjutada aadressil [email protected].