NAISEVÕTT POLE NALJAASI: USA tõsielutähe Kim Kardashiani ja korvpallur Kris Humphriese pulmad läksid 2011. aastal maksma ligi kaheksa miljonit eurot, kuid abielu ei kestnud kolme kuudki.Foto: Alamy/AOP
Inimesed
31. oktoober 2014, 07:00

Uurimus: mida uhkem pulm, seda kiirem lahutus! (2)

Majandusteadlased on leidnud, et hüper-super-külluslik pulmapidu on üks kindlamaid mooduseid abielu kiiresti karile ajada.

USA tõsielutäht Kim Kardashian abiellus 2011. aastal korvpalliäss Kris Humphriesega. 1,58 miljoni eurosest kihlasõrmusest ja ligi kaheksa miljonit eurot maksnud pulmapeost polnud kasu: 72 päeva pärast pulmi teatas Kim, et abielu on läbi. Tõsi, sahistati, et Kimi ja Krisi pulmad olidki üks suur reklaamitrikk Kardashianide pereseriaali ja äriimpeeriumi kosutamiseks.

Kuid briti näitleja ja ärinaine Elizabeth Hurley abiellus 2007. aastal tõelisest armastusest. Tema ja India tekstiiliärimehe Arun Nayari pulmad kestsid kaheksa päeva, alustati Sudeley lossist Inglismaal ning lõpetati India palees. Pidustused läksid maksma ligi kaks miljonit eurot, kuid neli aastat hiljem oli abielul lõpp.

Majandusteadlased Andrew Francis ja Hugo Mialonat (Emory ülikool, Atlanta, USA) on teinud esimese statistilise analüüsi, kus võrreldakse pulmakulusid abielu kestusega. "Oleme leidnud asitõendeid, et abielu kestus on pöördvõrdelises seoses kulutustega kihlasõrmusele ja pulmatseremooniale."

Francis ja Mialonat leidsid 3150 inimest uurides, et naised, kelle pulmad maksid 15 800 eurot või enam, lahutasid abielu kolm korda suurema tõenäosusega kui need, kes kulutasid 3950–7900 eurot. Meestel, kes kulutasid kihlasõrmusele 1580–3160 eurot, tüüris abielu karile 1,3 korda suurema tõenäosusega kui neil, kes libistasid oma pruudi sõrme 395–1580 eurot maksva sõrmuse.

Muidugi võib noorpaar end lukspulmadega kõrvuni võlgadesse mässida ning närvipingest lootusetult tülli pöörata. Kuid Londonis asuva Tavistocki paarisuhtekeskuse juht Susanna Abse usub, et mõnigi paar üritab pillavate pulmade abil summutada südamehäält, mis ütleb, et nende vahel on tõsiseid probleeme. "Kui palju sa ka ei maksaks – kui pidu on läbi, jääte te kahekesi," manitseb ta.