SALASILM: Teisipäeval eetris olnud saade «Las räägivad» tõi publiku ette ka kaadrid, mida oli filmitud Doris Joala teadmata autos salaja. Foto: Kaadrid saatest
Inimesed
30. oktoober 2014, 07:00

Doris Joala: ei oleks osanud arvata, et mind nii kurjasti ära kasutatakse! (96)

Suur oli Jaak Joala esimese abikaasa Doris ­Joala ehmatus, kui ta nägi end teisipäeva õhtul Vene telekanali ORT saates "Las räägivad" (vaata SIIT!) intervjuud andmas. Ekraanilt vaatasid talle vastu kaadrid, mida saatetegijad olid salaja filminud, kui nad naisega autos rääkisid.

"Ei oleks osanud arvata, et seda nii kurjasti ära kasutatakse," nentis Doris Joala pettunult Publikule.

Kurioosse faktina toob ta koguni näite, kuidas saatemeeskond hommikul ta maja ette saabus ja enne ei lahkunud, kui ta nendega kaasa tulema nõustus.

Võttemeeskond sõidutaski ta parki ja pärast tagasi ning ebameeldiv tõde salaja filmitud kaadritest sai naisele selgeks alles üleeile õhtul telerist saadet vaadates. 

Eetrisse läksid salaja filmitud kaadrid

Nii saigi teleekraanil näha ja kuulda, kuidas Doris Joala rääkis autos salaja salvestatud vestluses, et ta oli kolme­kümneaastane, kui Jaagust lahku läks, aga samuti oma suhetest Jaak Joala teise abikaasa Mairega. Ka sellest, et vaid kolm päeva enne Jaak Joala lahkumist käis ta teda haiglas vaatamas ning oma viimasest kirjast Joalale, kus ta pihtis, et kuigi kahjuks ei läinud nende elus nii, nagu ta lootis, on ta juba ammu andestanud, nagu seda on teinud ka poeg Janar ja pojatütar Carmen. "Jaagu südames oli väga palju armastust. Kogu elu otsiski ta ainult armastust. Keegi ei oskakski armastusest niimoodi laulda, kui sul südant sees pole," tõdes Doris Joala saates "Las räägivad".

Lisaks said saates sõna laulja poeg Janar, keda Tallinnas intervjueeriti ning kelle sõnul kohtus ta isaga viimati haiglas. "Viisin talle šokolaadi ja paki suitsu, ei osanud arvata, et näen teda viimast korda, mul on seda kõike väga raske rääkida," ohkas ­Janar ekraanil.

Lisaks tehti Eestis intervjuu Tõnis Mägiga, kes kinnitas, et nad ei olnud Joalaga kuidagi rivaalid, sest juba muusika, mida nad tegid, oli väga erinev. "Küll aga olime sõbrad, kuigi viimased aastad oli ta kui munk, telefon oli pidevalt väljas. Ometi on ta minu jaoks surematu," tõdes Tõnis Mägi.

Eestist osales saates veel laulja Marju Länik, kes samuti tõdes, et keegi ei saanud Joalale helistada ning et nende inimest ring, kelle kõnesid laulja vastu võttis, oli väga väike. Läniku sõnul lahkus Joala areenilt tervise pärast. "Tal oli südamega probleeme ning minu teada hakkas ta pärast insulti ühe kõrvaga halvemini kuulma ning niipalju, kui ma tean, ei töötanud ta vasak käsi enam hästi," rääkis saates Marju ­Länik.

Ladõnskaja koges kanali ebaeetikat

Ülejäänud saate külalised olid Venemaa artistid, heliloojad ja laulusõnade autorid, kellega Joala omal ajal vähem või rohkem kokku puutus. Teiste hulgas helilooja ­Vladimir Migulja lesk Marina Migulja, kes ainsana Venemaalt Joala matustele sõitis.

Saatejuht Andrei ­Malahhov ei saanud mööda ka salapärasest pärjast Joala matustel, kuhu vene keeles oli kirjutatud "Vanaisale lapselapselt". Mida poeg Janar kommenteeris lühidalt: "Pärast isa surma hakkasid levima igasugused jutud. See on huumor, mul ei ole Venemaal ühtki venda. See on jama. Ma ei tea, kes on fotol ja mis pärg see on."

Eesti Ekspressi ajakirjanik Viktoria Ladõnskaja, kes aitas kolm nädalat tagasi Venemaa telekanalil Rossia 1 eetris olnud otsesaadet "Eesti üksiklane: kelle eest peitis end Jaak Joala" Eestis ette valmistada ja osales selles ka ise, üles Õhtulehele ORT salaintervjuud Doris Joalaga kommenteerides, et juba Rossija 1-ga koostööd tehes sai ta korraga aru, et venelased kasutavad ettevalmistusperioodis võtteid, mis on tema jaoks täiesti lubamatud. "Sellega sai minu koostöö Rossija 1-ga ka otsa. Kuigi jah, saates ma osalesin. Et ei Eesti ega ka Vene vaatajale keegi liiga ei teeks," lisas Ladõnskaja. "Näiteks pani mind imestama salakaamera, mis neil ühe väikese koti sees oli. Sain aru, et koostööd nendega võib teha, aga hästi ettevaatlikult, sest arusaamad eetikast võivad erineda täielikult. Sellepärast teeb mind väga ärevaks äsja saabunud teade, et just praegu on Moskvas Jaak ­Joala lesk Maire, poeg Janar koos abikaasa ja tütrega, kellega Rossija 1 teeb intervjuusid. Sest need meetodid, mida siin on kasutanud ORT, on täitsa lubamatud."

Loe Doris Joala intervjuud täispikkuses Publikust.