JUMALAGA: Meie seast lahkus tsirkuseartist Tatjana Nikulina (85). Foto: AFP
Inimesed
28. oktoober 2014, 07:00

Juri Nikulini viis abiellumiseni hoop hobuselt (1)

Suri Juri Nikulini lesk Tatjana Moskvas suri pikaaegse haiguse tagajärjel armastatud vene näitleja ja klouni Juri Nikulini lesk. Omaaegne tsirkuseartist Tatjana Nikulina saanuks detsembris 86aastaseks.

Tatjana Nikulina surmast teatas uudisteagentuurile TASS Nikulinite poeg, oma isalt Tsvetnoi bulvari tsirkuse direktori koha pärinud Maksim Nikulin (57). Maksimi sõnul oli ema viimastel kuudel raskelt haige olnud ning hiljuti insuldi üle elanud.

Moskva põllumajandusakadeemias iluaiandust õppinud, kuid hullupööra hobustest vaimustunud Tatjana tutvus oma tulevase mehe Juri Nikuliniga 1949. aastal tänu legendaarsele klounile Karandašile, kes oli kuulnud, et akadeemia maneežis on veider lühikeste jalgadega hobune. "Hobune hakkas talle meeldima ja ­Karandaš palus, et mu sõbratar ja mina õpetaksime talle mõned kõige lihtsamad trikid."

Tegeles koerakasvatusega

Dressuuri algkursuse läbinud hobune viidi Moskva tsirkusesse Tsvetnoi bulvaril. "Karandaš tutvustas meile Juri Vladimirovitš Nikulinit, kes oli tema õpilaste seas," meenutas Tatjana aastakümneid hiljem. Noor klouniõpilane kutsus neiud etendusele, aga et sõbratar ei saanud minna, läks Tatjana ­üksi.

Number olnud väga naljakas: Karandaš kutsus publiku seast pealtnäha suvalise pealtvaataja, et sellele ratsutamist õpetada, ent tegelikult tuli areenile Nikulin. "Aga just siis, kui ma etendusele tulin, kukkus Juri Vladimirovitš [---] hobuse seljast alla. Hobune lõi teda nii kõvasti, et ta viidi kiirabiga haiglasse. Tundsin end süüdi ja hakkasin tal külas käima." Ja juba poole aasta pärast peeti pulmad.

1951 astus ka Tatjana esimest korda Tsvetnoi bulvari tsirkuses üles. Selleks ajaks oli näitekoolidest ja teatritest küll koleda näo, küll andetuse pärast välja praagitud Juri publikut klounina naerutanud juba aasta jagu. Tatjanagi artistikarjäär kestis kolmkümmend aastat, selle aja jooksul lõi ta palju kordi kaasa filmideski, näiteks oma mehe kassatükis "Briljantkäsi". Ent kui Nikulin 1981. aastal 60. eluaasta täitudes klouniameti maha pani ja esmalt tsirkuse pealavastajaks, seejärel aga juba direktoriks tõusis, jättis tema naine areeniga hüvasti. Järgmised kümme aastat tegutses Tatjana koerakasvatajana, spetsialiseerudes suuršnautseritele.

1997. aasta augustis tehti Juri Nikulinile südameoperatsioon, mille käigus tekkis tõsine kriis. Armastatud koomik viibis 40 minutit kliinilises surmas. Ehkki arstidel õnnestus süda käima saada ning Nikulini aju elas kliinilise surma üle suuremate kahjustusteta, ei taastunud siseelundite talitlus. Kaks nädalat pärast lõikust heitis 76aastane Juri hinge. Nikulini lesk naasis armsate tsirkuseseinte vahele: temast sai ­Tsvetnoi bulvari tsirkuse nõunik loomingulistes küsimustes.

Nikulinite poeg Maksim abiellus esimest korda juba 18aastasena, kuid aasta hiljem läks abielu lõhki. Teisest abielust on tsirkusejuhil tütar, kolmandast kaks poega. Neist vanem kannab vanaisa mälestuseks Juri nime ning jätkab Tsvetnoi bulvari tsirkuses legendaarse klouni mantlipärijana.