METSATÖLL TORONTOS: Torontos tuli Metsatöllu kontserti vaatama ka suur hulk seal elavaid eestlasi, kes bändile kaasa elasid ja pärast kontserti nendega muidugi ka juttu puhusid. Foto: Kai Kiilaspea
Inimesed
27. oktoober 2014, 07:00

Metsatöllu Ameerika tuur läks korda: Lauri käis isegi ülikoolis loengut pidamas (3)

"Üks väga lahe seik oli see, et Lauri Õunapuu käis näiteks Washingtoni ülikoolis loengut pidamas," räägib reedel Ameerika tuurilt naasnud ansambli Metsatöll laulja Markus Teeäär ühest meeldejäävamast sündmusest.

"Üks õppejõud pani kuidagi Laurile silma peale, sõitis talle Portlandi autoga järele ja ütles, et võtku Lauri kõik oma rahvapillid kaasa. Lõpuks sai Lauri selle loengu ajal umbes tund aega rääkida nendest pillidest." Markus ütles, et ju mees nende tegemisi jälgis ja nii kontakti leidis. "Me ju Facebookis promosime väga oma tuuri, võtsime eestlastega ühendust ja Eesti Majad tegid meile ka reklaami. Muide, see õppejõud on isegi laulvast revolutsioonist raamatu välja andnud, ta kinkis selle Laurile ka."

Floridas kõndisid tänaval ringi kanad-kuked

Metsatöllu mehed maandusid pärast kuuajast tuuri Tallinnas taas reedel. "Klišeevastus on, et väga hästi läks," muigab Raivo Piirsalu vastuseks küsimusele, kuidas tuur läks. "Meie kolmest tuurist läks see kindlasti kõige paremini, see oli kõige rahvarohkem," ütleb Marko Atso, kelle puhul on kuulda, et hääl on mehel täitsa ära. "Rääkisin eile liiga palju väliseestlastega juttu," põhjendab Marko.

Markus ütleb, et tuurile tagasi mõeldes oli kõik kogu aeg väga mõnus. Üks väike tilk tõrva meepotis oli see, et minnes ja tulles jäi mõlemal korral üks kohver kuhugi teele maha. "Sinna minnes jäi üks kohver kaasavõetud särkidega kuhugi ja tagasi tulles jäi lavariietega kohver Helsingisse. Hea, et meil nädalavahetusel kontserti pole," ütles Atso reedel.

Koos Metsatölluga osalesid Põhja-Ameerika tuuril Eluveitie Šveitsist ja Tyr Fääri saartelt ning kokku anti 28 kontserti. "Kanada kontserdid olid väga head, need on alati vägevad," ütleb Atso.

"Eluveitie on selline bänd, kes toob saalid kohe alguses täis ja pole nii, et inimesed tilguvad vaikselt kohale. Õnneks on nendel kahel bändil meist erinev publik, see tähendab, et me saime kõvasti fänne juurde."

Muidugi olid kohal ka töllude vanad fännid. "Lavalt ikka vaatad, mis saalis toimub ja näod jäävad meelde," ütleb Atso. Markus lisab: "Päris palju oli neid, kes meid juba enne näinud. Paljud tulid pärast kontserti juttu rääkima. Meie oleme peaesinejast selles mõttes erinevad, et läheme alati pärast kontserti rahva sisse. Nii mõnigi siis ütles, et on näiteks kaks korda meid kuskil vaatamas käinud."

Raivo sõnul tunneb varem kontserdil käinud juba selle järgi ära, et inimesed on eelmistelt tuuridelt ostnud bändisärgid ja need taas selga pannud.

Muidugi juhtus tuuril ka selliseid asju, mida iga päev ette ei tule. "Floridas Tapas läksime esinemiskohta ja linnas jalutasid kanad-kuked vabalt tänavatel ringi. Nad lihtsalt elavad seal põõsastes," meenutab laulja. "Ma tegin nalja ja küsisin tuurimänedžerilt, kas see on meie tänane lõuna ja tema ütles, et neid ei tohi mingi hinna eest puutuda, sest see on karistatav."

Markus räägib, et oli tore põõsasse piiluda ja leida sealt pisikesi tibupoegi. "Kogu autoliiklus käis ka selle järgi, kas kanakari jooksis teele või mitte," muigab ta.

Oma helimees tuli Eestisse jätta

Tuuri kõrghetkedeks olid aga muidugi kontserdid. "See on kõige olulisem, kui on palju rahvast, kes sind kuulab ja on pärast tänulik. Viies linnas kutsuti meid lavale tagasi ka, see on täitsa müstika." Hollywoodis toimus tölludel kontsert legendaarses House Of Bluesis. "Arvatavasti oleme viimased eestlased, kes seal esinesid. Raha teeb omad korrektuurid – mingi rikkur ostis selle koha ära ja teeb asemele hotelli."

Peale mahajäänud kohvrite oli tölludel tükk tegemist ka kontsertidel heli paikasaamisega. "Meil polnud tuuril oma helimeest kaasas ja alguses oli ikka üsna raske tehnilist poolt kätte saada. Võttis mitu head kontserti aega, et heli korda saada," räägib Raivo. Oma isikliku helimehe kojujätmise põhjus oli lihtne – tuuribussis polnud lihtsalt piisavalt magamiskohti ning tema sinna ei mahtunud. Rohkem inimesi bussi aga võtta ei tohi, kuna juht võib selle eest kopsaka trahvi saada.

"Oleme oma armsa helimehega harjunud, nüüd oli teine ja tal oli ka keeruline meie tohutu pillipargiga korraga hakkama saada," ütleb Raivo.

Meeste nägudelt peegeldus reedel korralik väsimus. "Oleme praegu 30 tundi jutti üleval olnud, kõik lennud ja asjad. USAs on kell alles 8 hommikul, seega meil on nagu öö," ütles Raivo.