Foto: Tiina Kõrtsini
Raamat
24. oktoober 2014, 16:12

Koduse kiire esmaabi käsiraamat

Kui õnnetus käes, on kaine mõtlemine kiire kaduma. Et hädaline saaks siiski kiiret abi, tasub käepärast hoida Kaia-Kaire Hundi koostatud raamatuke „Tänapäeva Kunksmoori koduapteek".


Kirjastuse Pilgrim üllitatud raamatuke on unikaalne esmaabikäsiraamat, mis kinnitab: ravimeid pole alati vaja, esmaabi võib leida ka teistest kodus leiduvatest vahenditest. Raamatus on käsitletud sagedamini esinevaid kergemaid tervisehädasid ja traumasid. Näiteks saab teada, et kõhulahtisuse korral võib abi olla mustast kohvist ning pohmelli korral ingveriteest, kurguvalu võib aga ravida värske peedi viiludega.

Kuid mööda ei vaadata ka tõsisematest probleemidest ning õpetussõnu leiab sellegi kohta, kuidas osata abivajajat aidata enne kiirabi tulekut samuti lihtsate looduslike vahenditega. Nende all peab raamatu koostaja silmas taimi, õlisid, kive, massaaži, vett tema kõigis olekutes, samuti homoöpaatlisi preparaate. Raamatus on ohtralt häid ja asjalikke nõuandeid, kus olulisel kohal on küll taimed, kuid mitte ainult. Seepärast ei peagi kartma, et tegu on taaskordse alternatiivraviraamatuga – raamatu koostaja ei vaata mööda ka tavameditsiinist. 

Ülesehituselt on raamatut lihtne kasutada, iga probleemi juures on arusaadavalt kirja pannud selle võimalikud põhjused ja lahendused leevenduse leidmiseks. Lisaks raamatu koostaja mõtted ja soovitused nii Eesti, Euroopa kui Idamaade pärimusmeditsiinist.

Raamatu koostaja on teadmisi selleks kogunud oma ala korüfeedelt. Ning just seepärast on see teos nagu tark mees taskus: vajadusel lohutab ja ulatab targalt abikäe.