Dr Feelgood 1975. aastal. Wilko on esiplaanil.Foto: REX
Inimesed
24. oktoober 2014, 07:00

Rokiveteran pääses surmast: "Paranesin kõhunäärmevähist!" (2)

Rokkansambli Dr Feelgood kitarrist Wilko Johnson teatas, et arstid on ta terveks ravinud surmavast kõhunäärmevähist. Kuigi 67aastasele rokiveteranile ennustati kaks aastat tagasi elupäevi veel vaid kümme kuud, tehti talle kevadel radikaalne operatsioon. "Kasvaja kaalus kolm kilo – see oli lapsesuurune!" teatas Johnson muusikaajakirja Q auhinnagalal.

Legendaarsele briti kitarristile anti Q auhinnatseremoonial üle muusikaebajumala preemia. Johnson kasutas võimalust rõõmustada fänne uudisega oma imelisest tervenemisest. Ränga diagnoosi – kõhunäärme- ehk pankreasevähk – sai ta BBC Newsi teatel 2012. aasta lõpus.

Keemiaravist rokkar loobus, et viimsetest elukuudest rõõmu tunda. "See otsus oli üsna kerge – keemiaravi võinuks mu elu ainult üsna veidi pikendada. Mõtlesin, et tunnen lihtsalt rõõmu tervisest, mis mulle on jäänud," rääkis ta mullu.

"Olin täiesti veendunud, et see tapab mu. Leppisin sellega. Ma ei veetnud ainsatki unetut ööd," kinnitas Wilko kolmapäevase auhinnagala järel BBC Newsi korrespondendile.

Arstid andsid lootust

Mullu läks Wilko hüvastijätuturneele ning salvestas koos The Who laulja Roger Daltreyga albumi. "Arvasin, et see jääb viimseks asjaks, mis ma üldse teen."

Kuid lootusetu prognoosi kiuste oli Wilko eelmise aasta lõpus ikka veel täie tervise juures. Onkoloogist sõber pani seda imeks ja soovitas talle lisauuringuid. Johnson läks Cambridge’is Addenbrooke’i haigla vähispetsialisti juurde. See avastas, et rokkaril on haruldane neuroendokriinne kasvaja, mis pole nii agressiivne ja mida on võimalik opereerida.

Wilko arvas, et lõikus annab talle ehk kaks-kolm lisakuud. "Aga nad kinnitasid, et saavad kasvajast lahti, ja saidki! See ongi läinud, mul pole vähki!"

Aprillis eemaldati 11 tundi kestnud operatsioonil peale kõhunäärme põrn, osa maost, peen- ja jämesool. Kirurgid eemaldasid ja ehitasid uuesti üles maksaga seotud veresooned. Wilko tunnistab, et tema tervis pole ikka veel taastunud.

Lubab tuurile minna

Kaks aastat tagasi vähidiagnoosi saades kinnitas Wilko, et surmahaiguse avastamine ajas talle elu sisse. "Astusin haiglast välja ja tundsin rõõmusööstu," rääkis ta toona BBC raadiointervjuus.

"Sa aina kõnnid ja tunned äkki eredat elusolekutunnet. Vaatad puid ja taevast ja kõike ja mõtled lihtsalt: "Ohoo!""

Surmaotsuse tühistamine nõuab ikka veel harjumist. "Hakkan alles vähehaaval leppima mõttega, et surm polegi silme ees, et ma elan edasi."

Kuid ta lubas fännidele: "Loodan varsti jaksu tagasi saada ja uuesti tuuritama hakata. Minu loo moraal: ei või iial teada, mis juhtub."

Sama haigus viis hauda nii Pavarotti kui ka Steve Jobsi

Kuna kõhunäärmevähk varajases staadiumis tavaliselt vaevusi ei põhjusta, avastatakse see pahatihti liiga hilja. Radikaalne operatsioon pole võimalik, kui kasvaja on haaranud naaberorganid ja andnud siirdeid. Tuntud inimestest on see haigus viimastel aastatel hauda viinud ooperikuulsus Luciano Pavarotti, filmitäht Patrick Swayze ja Apple’i looja Steve Jobsi, varasemast ajast ka näitlejad Joan Crawfordi, Rex Harrisoni ja Marcello Mastroianni, džässikuulsused Count Basie ja Dizzy Gillespie ning helilooja Henry Mancini.

Tehnikavisionäär Jobs suri 2011. aasta oktoobris vaid 56aastasena. Kõhunäärmekasvaja diagnoositud tal kaheksa aastat varem. Arstide sõnul olnuks Steve’il võimalus paraneda, kuid ta keeldus ligi aasta operatsioonist, olles veendunud, et paranemiseks piisab puuviljadieedist, raviteedest ja nõelravist. «Ma ei soovinud, et mu keha avatakse ja mind seeläbi vägistatakse,» põhjendas budistist Jobs tema elulooraamatu autori Walter Isaacsoni sõnul oma esialgset tõrksust.

Pärastpoole hakkas Jobs oma otsust kahetsema, kuid siis polnud operatsioonist enam kasu – vähk oli kõhunäärmest kaugemale levinud.