UURIV AJAKIRJANDUS: Küsitlejate rollis Veiko Tubin ja Henrik Kalmet. Tubina sõnul püüavad nad minna süvitsi siiski ennekõike teatrikesksete teemadega. Foto: Siim Vahur
Tele
24. oktoober 2014, 07:00

Evelin Võigemast: mina mõtlesin, et meil ei ole siin kollane saade, aga ikkagi! (11)

Tänasest algab teletutvus Tallinna linnateatri näitlejatega.

ESTRAGON: Kaunis koht. Silma rõõmustav vaatepilt. Lähme minema.
VLADIMIR: Ei saa.
ESTRAGON: Miks?
VLADIMIR: Ootame Godot'd.
ESTRAGON: Õigus küll. (Paus.) Oled sa kindel, et just siin?
VLADIMIR: Mis – siin?
ESTRAGON: Et me peame ootama just siin.
Ta oleks pidanud juba siin olema.

See pole mälupilt Noorsooteatris 1976. aastal esietendunud legendaarsest lavastusest "Godot´d oodates", mida tookord Salme kultuuripalees mängiti üle neljakümne korra ning mille igat etendust vaatas külmas saalis, palitud seljas, umbes samapalju inimesi. Ometi räägitakse sellest absurdiklassikasse kuuluvast Samuel Becketti näidendist ja Lembit Petersoni lavastusest praeguseni.

Võib-olla just sellepärast juhatasid linnateatri kaks säravat näitlejannat Hele Kõrve ja Evelin Võigemast kolmapäeval Hobuveskis kohtumisõhtu publikuga sisse just Becketti dialoogiga, kehastudes korraks Vladimiriks ja Estragoniks.

Seega igati intrigeeriv algus uuele saatesarjale "Kontakt", kus publik saab kord kuus kolmapäeviti lähemalt tuttavaks kahe Tallinna linnateatri näitlejaga ning juba sama nädala reedel jõuab see telesaatena ETV ekraanile. Täna on ekraanil esimene "Kontakt".

Edasine kulgeb nagu klassikaline jutusaade. Küsimused vahelduvad vastustega. Intervjueerijad Veiko Tubin ja Henrik Kalmet pilluvad tarkade küsimuste vahele vaimukusi, vastajad Hele Kõrve ja Evelin Võigemast vastavad küsijate kohatisele intriigi püüda punuvatele küsimustele sümpaatse arrogantsusega, et aga juba järgmisel hetkel avatuna ja süvenenult süüvida oma teatritöösse. Sellesse, millise raskusega sünnib üks roll, kuidas seda kätte saada ja kuidas sellest välja tulla. Aga räägitakse ka lapsepõlvest, kooseluseadusest, poliitikast, sotsiaalmeediast ja isegi liikluskultuurist.

Väga isiklikuks ei minda, sest kaamerate ees on kaks andekat, noort ja säravat näitlejannat, kes väljaspool lava ennast väga vähe ja harva avavad ning kindlasti pole selle saate pärisosa eraelu lahkamine, nagu kinnitab saate üks autoritest Veiko Tubin.

Tsensuuri pole, kuid publik mikrofoni ei saa

Selle asemel annavad jutusaatele vunki juurde videolõigud õhtu peakangelaste rollidest ja nende endi ülesastumised. Pärast ühe, "Tuulepealse maa" lõigu läbivaatamist, kus keskmes Evelin Võigemasti ja Rasmus Kaljujärve armustseen, hüüatabki Evelin saali: "Mina mõtlesin, et meil ei ole siin kollane saade, aga ikka läheb ära!"

Mille peale õhtujuhid esitavad kohe vastulause, et stseeni ei näidatud ju lõpuni. Võta sa nüüd kinni, oli see misanstseen stsenaariumisse sisse kirjutatud või spontaanne!

Sest üks saate autoritest Veiko Tubin kinnitab samuti Õhtulehele, et päris kollaseks nad kindlasti ei lähe. "Magamistuppa me oma küsimustega ei roni, kui just keegi ei taha mõnda värvikat seika kirjeldada. Inimese eraelu on ikka tema eraelu. Kindlasti räägime me näitlejatega muustki kui ainult teatrist, aga kes kellega kus suudles, pole meie rida."

Ometi ütleb Tubin, et küsimusi võib esitada seinast seina. "Kui on ikkagi hea ja intrigeeriv küsimus, on seda palju mõnusam küsida, kui et mis on su lemmikvärv," teab Tubin.

Samas ta täpsustab, et saate ajal mikrofoni publiku kätte ei usaldata. "Seda ennekõike tempo huvides, mitte et me tsensoreid tahaks mängida. Sisemist tsensuuri meil siiski pole, sest intrigeerivad küsimused meid tõesti huvitavad."

Seega saab publik esitada küsimused ette meili teel, kohapeal paberil või saate ajal nutitelefoniga neid meiliaadressile saata. "Küsimuste valiku teeb dramaturg Paavo Piik, kes istub iga saate ajal saalis, toimetab neid pidevalt ja saadab siis meile lavale," selgitab Tubin.

Tubina sõnul sunniti Helet ja Evelini esimestena vette hüppama just sellepärast, et nad moodustavad sünergilise tandemi. "Mõtlesime, et kõige lihtsam oleks alustada just nendest," muigab Tubin.

"Kontakt" on eetris kaks hooaega järjest. Kord kuus kolmapäeviti ja sama nädala reedel on ta ETV ekraanil, avades Tallinna linnateatri viiekümnenda sünnipäeva tähistamise.