Inimesed

Suri kunagine ENSV haridusminister Elsa Gretškina (42)

LISA KOMMENTAAR

....24. oktoober 2014, 14:09
märkasin täna üht leinakuulutust, kus avaldati kaastunnet Haabersti Vene Gümnaasiumi direktorile ema E.G. surma puhul. Elik - järgmine põlvkond juba kooli juhtimas, muidugi ikka venekeelset. Karavan läheb.....? (ja loomulikult on ema kaotus kurb sündmus)
Victor Vacht 24. oktoober 2014, 09:37
Tubli naine oli. Juba ENSV ajal pandi implanaadid.
See mutt24. oktoober 2014, 03:03
tuleks venemaa mulda matta,muidugi venelaste endi kuludega.eesti muld saab talle väga tihe olema.Millegi pärast on samal ameti kohal jälle venelane ja samasugune eesti vaenlane nagu too mutt oli.
GGG23. oktoober 2014, 22:05
Kas mitte Gretškina ajal ei keelatud diplomaadi kohvrid koolikottidena ära, mille peale Taru õpilased hakkasid ämbritega koolis käima :)
?23. oktoober 2014, 19:58
Huvitav, kas seltsimees Gretškinale Venemaa tema eriteenete, venestamise eest ikka personaalpensionit kah maksis? Aga kui ta seda personaalpensionit ei saanudki, ega ta siis kehvalt ikka ei elanud. Keskerakond võttis oma hingesugulase kohemaid endi hulka vastu ning esitas ta koguni linnavolikogu kandidaadiks.
Aga meedia andmetel (Eesti Ekspress 28.04.2011.a.) Maardu linn vormistas ta enda juurde spetsialistina tööle töökoormusega 85 tundi kuus ning 200 krooni tunni eest. Seega kusagil 40% töökoormuse korral 17000 eurot kuus. Hiilgav tasu!
Töötasin eelmisel kümnendil ise täiskoormusega ametnikuna, kõrgharidusega spetsialistina. Kuid jumala eest, mina teenisin tookord oma täiskohaga küll vähem. Aga teisalt, ega mul polnud ju ka pikka prteistaaži, mingeid ordeneid-medaleid ega eriteeneid nõukogude võimu ees.
JUSS23. oktoober 2014, 19:46
Kas see polnud mitte naisseltsimees zgretsˇkina kes kurtis kusagil 1979 või 1980 kurtis, et eesti noored oskavad liialt halvasti vene keelt ning tegi ettepaneku vene keele tundide arvu järsultsuurendada või vee paarem, hakata mõnda õppeainet eesti lastele vene keeles õpetama. Huvitav, mituordenit medalit ta selle eest sai?
Olgu saatan talle tülinaks..23. oktoober 2014, 18:57
24. oktoober 2014, 02:54
nüüd samal ameti kohal veel jubedam vene mees.
23. oktoober 2014, 15:55
Mida vingute, et sõjaline õpe oli vene keeles, praegu on ju inglis keeles. Kui vaadata telekast saateid, kus läheb teadmisi vaja, siis saad aru, kui haritud tänapäeva noored on. Onegin on vene kirjanik, Korea asub Aafrikas jne
Memm23. oktoober 2014, 16:10
Meil oli küll sõjaline õpe eesti keeles.ENSV aega taga ei nuta kuid õpetajad olid siis ÕPETAJAD.Nüüd on enamus tööd tegevad inimesed.Kes aina palka juurde tahavad. Koolikiusu oli vähem sest vahetundide ajal oli korrapidaja õpetaja kes jälgis.
Kadunukesest halba ei räägita23. oktoober 2014, 15:45
Aga,et olen pungiajastu laps,siis saate isegi aru,missugused assotsiatsioonid mul antud nimega tekivad.Arvasin,et vainod ja gretchkinad putkasid kõik itta,kui meil normaalne riik tagasi tuli aga taaskord koorub tõde:Ega tola loll ole.Teab kus on parem.
Taat23. oktoober 2014, 15:36
Häbi Teil olgu! Austage siitilmast lahkunuid ja olge mõistlikud!
to Taat24. oktoober 2014, 12:06
Jah, rääkigem kadunukestest ikka vaid head! Sest et nad on ju kadunukesed! Vanast Stalinist, Beriast, Ždanovist. ENSV julgeolekuministrist Boris Kummist, Vaprast NKVD-lasest Sergei Kingissepast, kes oma isa Viktori eest "kätte maksis" ja kümneid inimesi omaenda kätega surnuks piinas. Ülistagem hävituspataljonide isa Pasternakki ja hukkunud hävituspataljonlasi. Ja ka kadunud küüditajaid nagu Hiiumaa küüditamise järelvaatajat sm. Arnold Meri j.n.e.
putjuga23. oktoober 2014, 15:28
Huvitav,miks ma veel kaastundest ei ulu ja vodkapudeli korki lahti ei nööbi,aga tegelikult tegi see mutt palju halba eestlastele.Äkki mõni veel mäletab seda "muret" eestlaste kehva vene keele oskuse kohta.
Kullake23. oktoober 2014, 17:12
eesti keelt õpetati tollal väga hästi, paistab, et paremini kui tänapäeval. Ja ma ei mäleta, et üldse nõukogude ajal oleks emakeelt koolides vähe õpetatud. Ja väga hea, et õpetati vene keelt ja inglise keelt ja saksa keelt ja prantsuse keelt - õpetati ju!
Tiit23. oktoober 2014, 14:22
See nüüd küll ajalehe uudis pole. Pigem surmakuulutus.
totu23. oktoober 2014, 13:18
Nii,nagu läks hingusele utoopiline kommunismus,lahkuvad ka selle jantliku korra truud käsutäitjad.Aeg teeb oma töö igal pool,erinevalt Gretskinast,kommunismusest,paljustki muust.
jüri23. oktoober 2014, 13:05
Väga tore haritlane oli, suure hingega. Kaastunne omastele.
...23. oktoober 2014, 13:05
gretskina ajal hakati sulgema ka väiksemaid maakoole, mis veidi aja pärast jälle tagasi loodi....õnneks..siis polnud ka lastepuudust nagu praegu....küll aga oli transpordivahendite puudus...kuigi ühistransport oli mugav oli maalt ikka tülikas linna kooli käia
...parandus23. oktoober 2014, 13:06
st mitte mugav ühistransport vaid odav...
Hirmus Ants23. oktoober 2014, 12:44
Välja Vabariigi seest,kes söövad meie leiba ja ei räägi eesti keelt !!!
ja ongi kõik23. oktoober 2014, 12:39
see artiklis mainitud Autotranspordi Instituut RAIMENT oli küll üks paras koht. Helistasin nende reklaami peale, soovides õppida pakutud inglise keelt. Eesti keele kõnelejat telefoni otsa ei leitudki, ka inglise keeles ei läinud jutuks. Minul puudus soov nendega vene keeles rääkimiseks, lõpetasin kõne
tõelised eestlased irvitavad surnut ja karjuvad "kommmmunist"23. oktoober 2014, 12:28
aga elusad kommunistid saadetakse Euroopasse raha lugema,piinlema.igatsema ja eurooplastele tõelist elu jagama.
viljandlane23. oktoober 2014, 11:47
Ah,et suunati siia tööle 1951 aastal!Mäletan,et kunagi suunati Viljandi tikuvabrikusse(Kui ma ei eksi,siis Krasnodari metsainstituudist)kari noori parimas abiellumise eas naisi,kelledest mõned jäidki siia.Ka seda saab ainult venestamiseks nimetada.Nüüd oleks aeg kõik need toona siia suunatud oma kodumaale tagasi suunata ja püüda lõpuks luua meile siia rahvusriik!
aga selleks rahvusriigiks saamisel on väärikas takistus23. oktoober 2014, 12:40
siinse kinnisvara ja muu vara omanikud üle 70 st riigist. Kas nendelt nõusolek on,matsikari ???
eelmuth23. oktoober 2014, 11:44
Parim kommunist on surnud kommunist.
Ei tahaks kaitsta aga -23. oktoober 2014, 11:25
Gretškina oli venestamispoliitika elluviija? Minu lapsed käisid Gretškina ajal koolis ja õppisid kõiki aineid eesti keeles. Samuti oli eesti keele õpetus tugeval alusel. Ainus asi mis "venestamisele" viitas, oli vene keele õppimiseks tundide arvu suurendamine. "Gretškina hariduspoliitika" seisnes selles, et kool peaks andma hea vene keele oskuse aga soovunelmaks see jäigi. Rõhk vene keele õppimisele ei tulenenud venestamispoliitikast vaid asjaolust, et kuigi ENSV koolid andsid tollastes oludes väga hea hariduse, polnud seda "Suure Liidu" ulatuses võimalik rakendada, sest ei osatud küllaldaselt vene keelt. Eeskätt kehtis see Nõukogude armee suhtes, Sõjavägi vajas väga palju spetsialiste aga neid eestlastest ajateenijatest väljaõpetamine oli raskendatud just keelebarjääri tõttu - kui armees keel vajalikul tasemel selgeks saadi, siis olid ka teenistusaastad läbi. Rõhupanek vene keele õppimisele Gretškina ajal ei teinud muid aineõpetusi venekeelseks, Eesti ajakirjandust ega üldse kirjandust ei muudetud venekeelseks jne. "Gretškina venestuspoliitika" on saanud üheks väljundiks veneviha külvajatele.
Kardan, et eesti keel ei tõuse enam iial tasemele kus see oli "Vene ajal" - ei saa enam ilmuma sellisel hulgal sõnaraamatuid-leksikone, õigekeelsusalast kirjandust - käsiraamatud, teatmeteoseid. Enamus mida täna kasutame, on Nõukogude pärand, ajale juba jalgu jäänud või jäämas aga sellises mahus nagu siis, ei saa rahvale enam miski sellealane nii igapäevaselt kättesaadavaks.
väike laulupeoline23. oktoober 2014, 11:41
ära seleta - sõjaline õpetus oli vene keeles. tavaliselt andis seda mõni umbkeelne major ja sõjaväe ajaks oli kogu kroonuks vajalik sõnavara juba pähe tambitud. ma ei tea ühtegi eestlast, kellel oleks sõjaväes spetsialistina mingi jube keelebarjäär olnud. spetsialistiks said reeglina tehnilise haridusega tüübid (polüka omad näiteks), aga oskuskirjandus oli nagunii kõik venekeelne. nii et millest sa räägid?
ära ise seleta23. oktoober 2014, 13:02
mul kül polnud sõjaline õpetus vene keeles....kus koolis sina käisid küll..lasnamäel? mina olin türil
aga võib-olla sõltub koolis käimide ajast...23. oktoober 2014, 14:44
vähemalt mina õppisin ka venekeeles.
....23. oktoober 2014, 12:14
pikk jutt - loll jutt! Ise kah aru said? Tallinnas keskkoolis käidud ajavahemikus 1970-1981 ja peale seda instas 1982-1988 (eriala selline, et stats oli 6 aastane). Mäluga probleeme pole. Toonast nomenklatuurat taga ei nuta, ENEd koguvad tolmu - ka nõuka-ajal oli rohkem kasutatud enstüklopeedia ennesõja-aegne Väike Entsüklopeedia. Saan aru, et partei käskis toetada, kuid - tark oleks vait.... (muide - nõuka-aja venekeelne kirjandus oli sageli hulga parem eestikeelsest, ka teatmeteosed)
Rene23. oktoober 2014, 12:32
spetsialistisi jägub, Endel Puusepp, tuntud lendur, onu Endel ja tema pomm. võta kasvei Tanki-Ants.
Ei kaitse ka23. oktoober 2014, 19:04
Mitu eesti kooli Tallinnas muutus vene koolideks? Kui sõjanduse tunnis ei tohtinud eesti keeles rääkida, mis see oleks? Paari leksikoni pärast ma küll punast aega taga ei nuta!
....23. oktoober 2014, 10:58
olin koolilaps neil aegadel, kui tema oli tähtis tädi. Kõik lapsed teadsid seda nime une pealt. Ja ka seda, kuidas ta surus venestamist. Meil lõpuklassides võeti eesti keele ja kirjanduse tunde vähemaks, et need täita vene keelega! Kuigi hinded olid mul korras, siis põlastus keele ja sellega seostuva režiimi vastu oli nii suur, et vältisin kaua vene keele kasutamist, ka kodukandis oli venekeelne sovjetisurve selgelt tuntav ja sovjettide põlgus eestlaste suhtes oli üldine. Alles tudengina hakkasin tasapisi vene keelt rääkima, sest kursusekaaslasi oli teistest toonastest liiduvabariikidest (ja neile õpetati esimese kursuse jooksul juba siis eesti keelt). Täna pole keel ise enam põlgust tekitav, ka on Venemaal mitmeid häid tuttavaid, kellega suhtlen sageli. Siiani on kodukandis aga venekeelseid sovjette, kes mitte midagi eesti keelest ei mõika... Elsa Gretškina oli sovjettide truu käsilane, kes nautis oma repressiivset tegevust ja kes elas priviligeeritu elu, oli lähedane kaastööline meie ahne ekspresidendiga. Hea, et tema aeg läbi ja Eesti Vabariik ei pea talle pensioniraha kulutama! Seda ajalugu ei tohi unustada!
oi23. oktoober 2014, 12:39
oi, oi no nii ahnet , laustäitmatut presidenti, kui meie praegune president Ilves , koos oma ma ei tea kuidas viisakalt nimetada, pole enne neid olnud ega tule ka pärast. Mida kuradit sa siin kommid, kui midagi ei jaga. Mõtle ka ja võrdle praeguse röövliga.
väike laulupeoline23. oktoober 2014, 10:37
Gretškina kõne ajal laulukaare all plaksutada ja karjuda oli päris tore
agne23. oktoober 2014, 10:34
Köik me sureme..aga kommunisti poleks kūll vaja Eesti lehel leinata..
agne23. oktoober 2014, 10:34
Köik me sureme..aga kommunisti poleks kūll vaja Eesti lehel leinata..
kerberos23. oktoober 2014, 10:12
Volodja23. oktoober 2014, 10:10
Tuline kahju, tubli keskerakondlane oli :(
ja ongi kõik23. oktoober 2014, 12:44
nii uskumatu kui see pole, nii kurb kui see ei tundu, ka tublid keskerakondlased jätavad Edgari ja partei. varem või hiljem. Sinu tulise kahju vastu pole mul sooja ega külma pakkuda.
vat siis23. oktoober 2014, 12:49
sinu tuleis kahju vasta pole mul sooje ega külma pakkuda