«ÕNNE 13» HOOAEG LIIG PIKK: «Ma ei ütleks, et loobumine tuli tüdimuse pärast,» kõneleb Urmas Lennuk. «Küll aga on «Õnne 13» hooaeg väga pikk. Sügisest kevadeni. Seal sees pole pause. Hooaja kõrvalt on väga raske muudele asjadele keskenduda.»Foto: STANISLAV MOSHKOV
Inimesed
23. oktoober 2014, 07:00

Urmas Lennuk: "Liiga palju huvitavaid töid on tulnud "Õnne 13" pärast kõrvale lükata." (6)

"Küll tahaks pakkuda mingit intriigi, aga kahjuks ei ole midagi pakkuda, loobumise mõte tuli juba tegelikult kevadtalvel," muigab sarja "Õnne 13" stsenaristikohalt taandunud Urmas Lennuk, et midagi traagilist ses otsuses ei ole. "Raivo ja Ain ja kogu BEC-pere on väga toredad kaaslased olnud, aga mingil hetkel tekib endal paratamatult küsimus, et midagi tahaks nagu elust veel. Ja niimoodi hakkadki otsima."

Lennuk tunnistab, et muidugi on tal ühelt poolt kahju, aga teiselt poolt tahab temagi midagi sellist proovida, mida veel elus teinud pole.

"Ma ei ole kunagi osanud kaua ühest asjast kinni hoida," lausub ta.

"Ja ma pole kunagi pidanud kahetsema, et midagi tegin või millestki loobusin. Keegi ei tea täpselt, kui pikk see elunatuke on ja nii palju asju on veel tegemata."

Ligi kaks hooaega sarjale "Õnne 13" stsenaariumi kirjutanud Lennuki sõnul valmis selle ajaga 60–70 osa.

"See on lühikese aja kohta päris palju," möönab ta, et eks see võttis üksjagu aega ja vaeva. Eks pingutustki.

"Ma ei ütleks, et loobumine tuli tüdimuse pärast," lisab Lennuk.

"Küll aga on "Õnne 13" hooaeg väga pikk. Sügisest kevadeni. Seal sees pole pause. Hooaja kõrvalt on väga raske muudele asjadele keskenduda. Liiga palju huvitavaid töid on tulnud "Õnne 13" pärast kõrvale lükata. Eks see ongi suur osa põhjusest."

Tagasi Tammsaare juures

Sarjast "Õnne 13" kõrvale astunud kirjanik on juba täie hooga pühendunud uutele töödele. Kirjutab Vanemuise teatri lavastusele "Meie oma tõde, meie oma õigus" dramatiseeringut.

"Tammsaare puhul, mida Tanel Jonas Vanemuises lavastab ja mille dramatiseeringut praegu lõpetame, oli üks ahvatlev tegur – mind huvitas, mismoodi "Tõele ja õigusele" veel vaadata saab," ütleb Lennuk, kes on seni teinud Tammsaare-ainelisi lavastusi kolm ja dramatiseeringuid viis.

"Tanel on selle osavalt pealkirja sõnastanud: meie oma tõde, meie oma õigus. Väga huvitav on olnud see paar kuud, mis oleme tööd teinud. Põnev on näha, mis on selles kordi ja kordi loetud tekstis sellist, mida ise enam ei märka."

Lennuk tõdeb, et talle on "Tõe ja õiguse" teema suvise "Vargamäe unistajaga" küll punkti saanud.

"Sealt edasi ma nüüd enam üksi minna ei oska, ega tahagi. See oli minu isikliku Tammsaarega suhestumise õnnelik lõpp."

Seda aga, et "Õnne 13" stsenaariumi kirjutamisega oleks Lennuki elus telesarjadele punkt pandud, pole niipea ette näha. Kanal 2 sari "Naabriplika" möllab töölaual edasi. ""Naabriplika" on minu jaoks rõõmus seiklus," naerab Lennuk. "Seal on lubatud rohkem intensiivsust. Muus osas ma väljundeid väga ei otsigi. "Õnne 13" kirjutamine on andnud korraliku töödistsipliini."

"Õnne 13" tegemistest vabaks jäänud ajal tegeleb Lennuk ei millegi muu kui kirjutamisega.

"Paljud tekstid on jäänud pooleli ja nüüd on mul võimalus nendega tegelda," ütleb ta. "On kaks näidendit, mida üritan vaikselt lõpetada – keegi neid tellinud pole, aga need huvitavad mind ennast. Siis uurin Lutsu. "Kevadet" ja "Suve".Nendes tegelastes on nii palju nüansse, mis on kuidagi varju jäänud, aga mis on karjuvalt kaunid. Naljakad ja kurvad."

Peale kõige muu alustas Lennuk sel sügisel oma esimese romaani kirjutamist.