KAKS DUETTI LUISA VÄRGIGA: Lauris Reiniks ja Luisa Värk on laulnud duetti koguni kahes loos: «Linnamuinasjutt» ja «Keerleval kaljul». Foto: Emer Värk
Saund
23. oktoober 2014, 07:00

Läti artist Lauris Reiniks: Eesti keeles on väga kerge laulda – see on nii meloodiline ja helisev (8)

Läti laulja eestikeelne lugu "Ma jooksen" on kogunud Youtube’is üle miljoni kliki

"Mulle meeldib, kuidas eesti keel kõlab, selles on väga kerge laulda, vähemalt minu jaoks. See on väga meloodiline, helisev keel. Ma olen alati olnud seda meelt, et Balti riigid võiksid üksteise kohta rohkem teada ning keel annab selleks suurepärase võimaluse," selgitab Läti artist Lauris Reiniks (35), miks ta laulab eesti keeles.

"Mul on viis lugu eesti keeles. Esimene neist oli "Ma jooksen", sellele järgnes "Linnamuinasjutt", "Süda vaikselt närbub", "Keerleval kaljul" ja kõige värskem on "Nii valge"," räägib 2003. aastal Eurovisionil esinenud Läti artist Lauris Reiniks.

"Neli aastat tagasi tegin nalja pärast eksperimendi ja laulsin eesti keeles sisse oma Lätis hitiks saanud loo. Pärast seda salvestasin sama loo veel kaheksas keeles," muigab Reiniks.

"Muidugi laulan ma ka inglise keeles. Ja kui ma esinen Eestis, siis laulan mõlemas keeles. Vahepeal midagi ka läti keeles. Nii paljud artistid laulavad inglise keeles, kuid see ei ole kuigi originaalne. Samas neid, kes laulaks nii paljudes keeltes nagu mina, on vähe. Mulle pakuvad huvi keeled ja väljakutsed. Ja minu austajatele meeldib kuulata ja võrrelda minu lugusid, mida ma olen laulnud eri keeltes."

Reiniksi sõnul ei seo teda Eestiga üksnes meie keeles laulmine, vaid tal on siin ka sõpru ja väga häid töökogemusi.

"Ma olen väga õnnelik ja tänulik, et olen saanud teha koostööd kirjanik Leelo Tunglaga, kes on kirjutanud suure osa minu laulude eestikeelsetest tekstidest," on Reiniks kindel, et tal tekstiloojaga erakordselt vedanud.

Eesti artistidest on Reiniks laulnud koos Maarja-Liis Ilusaga 2005. aastal ja Luisa Värgiga 2011. ja 2013. aastal.

"Avastasin Luisa kolm aastat tagasi, kui otsisin lauljat "Linnamuinasjutu" duetiks. Nüüdseks oleme me laulnud sisse kaks lugu," meenutab Reiniks.

"Töötamine temaga on väga meeldiv ja kerge. Tal on hea huumorimeel, ta on andekas ja me saame väga hästi läbi. Huvitav, et ta on nüüd peaministriproua. Seega peaks ma ilmselt pöörduma tema kui proua Värgi poole… Luisa ja Taavi on toredad inimesed. Kui nad peaksid kunagi abielluma, loodan ma, et mind kutsutakse nende pulma ja me laulaksime koos midagi lõbusat."

Reiniks, kes viibib praegu USAs, ei ole veel uusi tööplaane seoses Eestiga paika pannud, kuid kavatseb siia tulla järgmisel aastal.

"Los Angeleses on nagu minu teine kodu. Ma olen seal käinud alates 1996. aastast, kuna ma õppisin seal keskkoolis," kinnitab Läti laulutäht, et on tihedalt seotud ka Ameerikaga.

"Hetkel ma puhkan siin. Või tegelikult – põgenesin siia sügise eest, ja õpin muuseas kahes näitekoolis.

Ma olen siin ka varem näitlemist õppinud, kuid muskli­oskusi tuleb alati toonuses hoida. Nii et nüüd ma õpin parimate Hollywoodi õpetajate käe all ning sõidan tagasi kodumaale alles talvel."

Lauris Reiniksi karjäär algas juba viieaastaselt

Lauris Reiniks sündis Läti linnas Dobeles ja kasvas üles muusikute peres. Tema lauljakarjäär algas juba viieaastaselt televisioonis ning teismelisena soleeris ta bändis Auri, mida juhtis tema isa.

1998. aastal hakkas Lauris Reiniks juhtima telesaadet "Nošu Spēles" ehk "Nootide mäng", kus ta sai tuttavaks tuntud Läti helilooja Raimonds Paulsiga, kes pakkus talle koostööd ja kirjutas noormehele kohe mitu lugu. Aasta pärast hakkas Reiniks juba ise muusikat looma.

Reiniks on tänaseks avaldanud kümme plaati ja esindas Lätit 2003. aastal Eurovisioni lauluvõitlusel, kus ta saavutas 24. koha.

Lisaks laulmisele ja heliloomingule teeb Reiniks sageli kaasa teles, teatris ja kinos: ta on populaarne saatejuht, mänginud nii draama­tükkides kui muusikalides.