Foto: Erakogu
Inimesed
22. oktoober 2014, 15:02

Abituriendid lavastavad terve klassiga ooperi: parim viis koolivaheaega veeta!

"Solistid – neid on kolm – on meie klassist. Kes mängivad keel-või puhkpilli, on orkestrantideks. Muidugi on meil valgusmehed, helimehed, fotograaf. Kõik on meie enda klassist," kirjeldab Tallinna Muusikakeskkooli abiturient Heldur Harry Põlda, kuidas terve 12. klass on haaratud ooperi lavale toomisse.

Heldur Harry, kes ise kehastab nimiosalist Bastieni, on ka asja üks eestvedajatest. "Idee valmis ühistööna, aga hakkas edasi arenema minu ja etenduse dirigendi Henri Christoferi (Aavik – L.M.) peas," selgitab Heldur Harry.

Kõik õpilased olid kohe nõus hea meelega kaasa lööma. "See on meie klassis ühtne ja viimane ettevõtmine," lisab Heldur, viidates peatsele koolilõpule.

Kuid miks sai just valitud Mozarti ooper "Bastien ja Bastienne"? "Meie eesmärgiks oli oma klassist võimalikult palju jõudu kasutada. Seega tuli välistada igasugused utoopilised ooperid," selgitab noormees. Otsiti mitmete heliloojate loomingu hulgast ning lõpuks valiti välja just eelmainitu tänu selle nooruslikkusele ja huumorile. 1980ndatel rahvusooperis Estonias lavastunud ooper jutustab Bastieni ja Bastienne'i armastusloost.

"See kuidagi seob tervet meie klassi," mõtiskleb Heldur selle valimise põhjuste üle.

Ooperi lavastamise idee tuli juba aprillis, tõsisemalt hakati tegutsema septembris. Esimene täielik läbimäng toimus aga alles teisipäeval, kolm päeva enne esietendust.

Heldur kinnitab, et kordagi pole pähe tulnud mõtet, et äkki ikka ei saada hakkama. "Siiamaani on täie rauaga läinud! Ühtegi mõtet pole olnud, et peaks ära jätma. Kui kõike organiseeritult teha, siis läheb hästi," räägib ta.

Abituriendid on korralikult teinud tööd ka sponsorite leidmisel. Nii näiteks toetavad Linnateater ja Draamateater rekvisiitidega ning rahvusooper Estonia lavakangastega. "Me tegelesime päris pikka aega nende leidmisega, tegime kõike põhjalikult," lausub Heldur ja tunnistab, et rolli mängisid ka varasemad tutvuselt. Teisalt said nad ka hulgaliselt kirju, milles tänati ja öeldi ära.

Selle üle, et vaheaeg koos kaasõpilastega koolis möödub, Heldur ei kurvasta. "Mida teha vaheajal – see on kõige parem viis sisustada vaheaega!" teatab ta kindlalt.

Mozarti "Bastien ja Bastienne" etendub Tallinna Muusikakeskkoolis 24. ja 25. oktoobril kell 18. Lavastaja ja kunstnik on Anna Maria Kaarma ja dirigent on Henri Christofer Aavik. Peaosades mängivad Liisi Promet (Bastienne), Heldur Harry Põlda (Bastien), Hains Tooming (Colas).