Oscar de la Renta 22. juuli 1932 – 20. oktoober 2014 Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
22. oktoober 2014, 07:00

Lahkus USA staaride ihumoelooja Oscar de la Renta

Filmistaare, tipp-poliitikuid ja teisi moeteadlikke avaliku elu tegelasi on tabanud suur kaotus – esmaspäeval suri 82aastaselt neid pidulikeks sündmusteks riietanud disainer Oscar de la Renta.

Kuigi mehe surma põhjust pole siiani avalikustatud, on teada, et neli aastakümmet maailma kuulsamatele nimedele rõivaid disaininud mees põdes 2006. aastast vähki, vahendab Daily Mail. De la Rentast jäid maha naine Anette ja lapsendatud poeg Moises, kes on de la Renta moemajas disainer. Mehe viimaseks väljapaistvaks meistriteoseks jääb 27. septembril abiellunud George Clooney naise Amali pulmakleit.

Obama võitis vanameistri kriitikast õppust

Alates ajast, kui Oscar de la Renta 60ndail toonasele presidendiproua Jacqueline Kennedyle kleite disainima hakkas, on tema fännide hulka kuulunud nii USA esileedid kui ka Hollywoodi tähed. Tema loomingut kandes sammus altari ette George W. Bushi tütar Jenna ning Oscar de la Renta suur austaja oli ka printsess Diana. Tema kleite on kandnud ka Hillary Clinton ja Michelle Obama. Viimasele heitis disainer kolm aastat tagasi ette, miks USA esileedi ei kanna avalikkuse ette astudes kodumaist loomingut. Proua Obama nõustus kriitikaga ja sestpeale on pidulikel üritustel teda nähtud just Oscar de la Renta loodud rõivastes.

Mõistagi võis mehe loomingut kohata ka paljudel Hollywoodi punase vaiba üritustel: seda on kandnud näiteks Penelope Cruz, Cameron Diaz, Jennifer Garner, Taylor Swift ja Beyonce.

Populaarse naistesarja "Seks ja linn" üks osa on disainerile pühendatud: muu hulgas kandis tema hea sõber, Carrie Bradshaw’d kehastanud Sarah Jessica Parker ühes episoodis imelist ballikleiti, mille autor on mõistagi vanameister ise.

Lihtne looming

Kuigi de la Renta loomingus polnud midagi enneolematut, oskas ta disainides kandja figuuri puudusi varjata ja häid omadusi rõhutada. "Ma tahan luua riideid, mida inimesed päriselt kanda saavad, mitte efektseid rõivaid, mis moelaval head välja näevad. Mood tähendab riietumist hetketrendi järgi, stiil aga iseendaks jäämist. Mind huvitab rohkem viimane," on vanameister oma käekirja iseloomustanud.

Mees on alati rõhutanud, et talle meeldivad lahked, naiselikud ja enesekindlad naised, kes end oma nahas hästi tunnevad. Ka oma loominguga on ta püüdnud samu omadusi rõhutada, seepärast on tema kleididki alati kandjast lähtunud, olles elegantsed ja originaalsed.

Ka proua Clooney märkis pärast pulmi ajakirjas Vogue, et tal polnud kahtlustki, kelle poole kleidipalvega pöörduda. "Tahtsime George’iga pulma, mis oleks romantiline ja elegantne. Ma ei usu, et keegi teine oleks suutnud meie soove ühte kleiti paremini koondada, kui Oscar seda tegi. Ta on suurepärane moelooja ja suurepärane inimene," kinnitas Amal veel kümmekond päeva tagasi.

Dominikaani Vabariigist USA tippmoodi

1932. aastal Dominikaani Vabariigis sündinud Oscar de la Renta kolis 18aastaselt Madridi, et seal maalimist õppida. Pärast õpinguid kolis noormees Pariisi ja jätkas maalimisega. 1963. aastal aga võttis ta ühendust Vogue’i toonase peatoimetaja Diana Vreelandiga ja tundis huvi, kuidas võiks pääseda tarbemoodi looma, sest seal liiguvad suur raha.

Naise soovitusel palkas Ardeni moemaja noormehe kaheks aastaks tööle ning juba kahe aasta pärast tuli mees turule oma kaubamärgiga. 2006. aastast, kui Oscar de la Renta hakkas kavandama ka pulmakleite, oli ta viimase hetkeni üks nõutumaid disainereid ses vallas.

1967. aastal abiellus de la Renta Prantsuse Vogue’i toonase peatoimetaja Francoise de Langlade’iga. Liit püsis naise surmani 1983. aastal. Kuus aastat hiljem abiellus mees oma viimase naise Annette’iga. Mõlemas abielus lapsendas de la Renta oma naiste varasemad lapsed, lisaks lapsendas koos Annette’iga poeg Moisesi.

Veel eelmisel aastal kinnitas moeguru oma 2006. aastal avastatud vähi kohta, et haigus ei tee talle muret. "Olen praegu täiesti puhas. Aga ma tean, et elus on vaid kaks kindlat asja: sa sünnid ja sa sured. Igaüks tahab mõelda, et tema elab igavesti. Me ei suuda surmaga kunagi leppida. Kui elad aga nii ränga tõvega, annab see sulle hea õppetunni: hinda iga viimast kui päeva oma elus!" rääkis mees toona.