POJAGA TÖÖLE: Lauljatar Keit Triisa võtab enamasti oma kaheaastase poja Robini laevale tööle minnes kaasa. Pildil on ta lava taga koos kolleegide Norman Salumäe (vasakul) ja Nele-Liis Vaiksooga (paremal). Foto: Paul Meiesaar
Inimesed
21. oktoober 2014, 07:00

Keit Triisa: ma pole harjunud, et oma lapsega koos magama ei lähe (9)

Lauljatar võtab kaheaastase poja kaasa, kui Tallinki laevale laulma läheb

"Ta saab seal ohutult ringi tormata, ilma et mõni auto või jalgrattur temast üle sõidaks. Selle koha pealt on laevas lapsega väga turvaline ja muretum, kui kuskil mandril jalutades," räägib lauljatar Keit Triisa, kes ristluslaevadel šõuprogrammi tarbeks laulma minnes oma kaheaastase pisipoja Robini enamasti kaasa võtab.

Keit lööb praegu kaasa Tallinki sünnipäevahooajal ristluslaev Victorial toimuvas šõuprogrammis.

"Peale Norman Salumäe, Nele-Liis Vaiksoo, Kaire Vilgatsi ja Dmitri Kurilovi teeb igal kruiisil noka lahti ka üks külalisartist," räägib Keit, kes sama trupiga varemgi koostööd teinud ja nii kutsuski agentuuri Showstoppers eestvedaja Mikk Purre teda seegi kord laevale.

"Töötasin laeva šõuprogrammides ligi viis aastat. Tegemist on minu jaoks oluliste inimestega, mälestusi täis laevaga. Kuna ma naudin laulmist ja laval olemist, ei näinud põhjust kutsele negatiivselt vastata," ütleb Keit, miks otsustas pakkumise vastu võtta.

Praegu on Keit programmis kaasa löönud kolmel korral, kuid sõnab, et lähiajal on tal plaanis veel mõned reisid teha. Külalisartisti tööaeg laeval ei ole väga pikk – mõlemal õhtul tuleb esitada kaks enda valitud lugu.

"Üldjoontes on see nagu iga teinegi kruiis, kus end Rootsi lauas ääreni täis laetakse ja lihtsalt meresõitu nauditakse."

Pojale laevas meeldib

Keit esitab laeval nii oma bändi Nion lugusid kui ka muid maailmahitte. Mis aga tema kaheaastane poeg Robin ja elukaaslane sel ajal teevad, kui Keit ristleb?

"Enamasti on mul laps kaasas olnud, aga üks kord juhtus nii, et lapse isa tahtis pojaga mandril "meeste asju" ajada ja see oli minu jaoks väga emotsionaalne," tunnistab ta. "Ma ei ole harjunud, et oma lapsega koos magama ei lähe. Samas tean, et meile mõlemale tuleb kasuks, kui oskame ka ilma teineteiseta hakkama saada."

Poeg Robinile Keidu sõnul meeldib laevas väga. "Ta saab seal ohutult ringi tormata, ilma et mõni auto või jalgrattur temast üle sõidaks. Selle koha pealt on laevas lapsega väga turvaline ja muretum, kui kuskil mandril jalutades."

Selleks, et Keit rahulikult laval saaks olla ja oma lood ära laulda, on tal igal reisil kaasas üks sõber või sugulane, kes sel ajal last valvab.  "Kõik on hoitud ja õnnelikud." Ka ei ole juhtunud, et poeg keset esinemist lavale tormaks, sest emme on ju seal.

"Robin ei ole suur jonnipunn. Seletan talle, kuhu lähen ja millal tulen ning sellest piisab, et laps rahumeelselt emal laulma lubaks minna."

Eks oma osa selles, et poeg laevaeluga rahul on, mängib ka see, et kaks esimest raseduskuud oli Keit kaasatud samuti laeva šõuprogrammidesse.

Lavale tuleb minna iga ilmaga

Lastel on ju ikka alati tegevust vaja ja Keit muigab, et merele minnes on ta alati kottide alla mattunud nagu kaamel.

"Mulle meeldib, kui riideid on rohkem, kui vaja läheb," põhjendab ta. "Võtan alati kaasa vajalikud hügieenitarvikud, vahetus- ja esinemisriided ning mõned raamatud ja mänguasjad lapsele, et tal kajutis tegevust oleks." Reisil saab Keit enda, poja ja saatja jaoks eraldi kajuti.

"Kõik on suurepärane ja mõnus vaheldus. Saan kaks päeva kodustest tegevustest puhata ja Rootsi lauas teiste tehtud hõrgutisi maitsta," ütleb Keit, et tööreis on justkui puhkus.

Kuidas aga Keidu kolleegid Robinisse suhtuvad? "Nemad lapsega otseselt kokku ei puutu, aga kellel saaks olla midagi nii vinge poisi vastu?"

Viie aasta jooksul, mis Keit šõuprogrammidest osa on võtnud, on ta merel nii mõnegi tormi üle elanud. Teatavasti tuleb tantsijatel-lauljatel aga igas olukorras lavale astuda. "Kõige keerulisem oli 2011. aasta novembris ja detsembris, kui oli korralik lainetus ja ma olin lisaks kõigele veel äsja ka lapseootusest teada saanud," meenutab Keit.

"Nii mõnigi kord ei julgenud ma lavale astuda, kuna tormi tõttu oli isegi lava taga püstiseismine keeruline. Aga, nagu öeldakse, show must go on..." ütleb ta.

Muusikud on rääkinud, et laevatöö on üsna pingeline, kuid Keit seda omal nahal tunda pole saanud.

"Sellist juttu kuulen küll esimest korda! Minul olid kõrval meeldivad kolleegid, tegin, mida nautisin ja armastasin. Mina olin ja olen siiani rahul, et seda elu maitsta sain," ütleb ta ja lisab, et kuna ta pole kunagi bändiga laeval olnud, ei oska ta ka konkreetselt laevamuusikute teemal sõna võtta.

Keit Triisa sai tuule tiibadesse 2008. aasta superstaarisaatest

Keit Triisa sai tuule tiibadesse saatest "Eesti otsib superstaari", kui pääses teisel hooajal finaali. Keit alustas muusikakooli eelkoolis nelja-aastaselt, hiljem lõpetas Viljandi muusikakooli klassikaosakonna klaveri erialal ning 2008. aastal sama kooli pop-džässi osakonna laulu erialal.

Keit on laulnud ansamblis KVELD ning 2011. aastast kuulub bändi Nion, mille eestvedajaks on Karl Kanter. Ta on mitu korda osalenud "Eesti laulul" taustalauljana ning möödunud aastal oma ansambliga Nion.

Lisaks on ta kaasa löönud Viljandi draamateater Ugala noortestuudios. Viimati mängis etenduses "Väike merineitsi" ja suvelavastuses "Charley tädi."