ALLES SEE OLI: «Pidin elama 40 aastat, et mõista: elus saab armuda ka teist korda. Kohtumine Liinaga muutis kõike!» teatas kirjanik Mika Keränen veel juunis.Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
21. oktoober 2014, 07:00

"Mu majapidamises on häirivalt palju ühe soomlasest lastekirjaniku raamatuid..." (13)

Kirjamees Mika Keräneni ja poetess Liina Tammiste armulugu läbi?

Alles juunis Õhtulehele oma imelisest armastusest pajatanud soome päritolu Eesti lastekirjaniku Mika Keräneni ja ülbelt omanäolise "Refreshi" autori Liina Tammiste suhted ei paista praegu enam nii pilvitud olema – allikate sõnul elavat paar lahus ja et vihjetel paistab tõepõhi all olevat, osutab nii Mika kui ka Liina Facebooki sissekanne.

Mika Keräneni fännid lugesid sel nädalal ehmatusega teadet tema näoraamatu seinalt – Tartust vaimustunud kirjanikuhärra teatab ootamatust plaanist juba 2015. aasta helmikuus ehk siis veebruaris elupaika muuta ja Soome naasta.

Ta on avatud kõikidele uutele tööpakkumistele. Kui Mikalt küsida kommentaari tema Eestist lahkumise kohta ning kas tema ellu kuulub veel Liina, vastab ta vaid napilt ühe lausega: Mika Keränen oma eraelu ei kommenteeri.

"Mis juhtus, kuhu jääb Liina? Märtsis nad alles kihlusid, selline armas paar. Kuid juba tükk aega ei maini Mika oma postitustes enam Liinat, ühised fotodki on maha võetud. Mika muidu eksponeeris oma kallimat sageli," selgitab kirjandushuviline Saara, kes on poegade kõrvalt lugenud läbi kõik Mika kirjutatud lastekrimkad.

"Ta on minu meelest üsna avalikult ja ausalt rääkinud oma isiklikest asjadest," ütleb Saara.

Must kass kahe südame vahel

Ka Liina FB postitus annab alust arvata, et must kass on nende vahelt läbi jooksnud – postituse sõnastus pole sugugi leebel ega armastaval toonil tehtud, kui ta pakub seal äraandmiseks raamatuid – "mu majapidamises on häirivalt palju yhe soomlasest lastekirjaniku raamatuid. on ehk huvitatuid v6i...?"

Aga mis siis, kui raamatute jagamise põhjus on sündivas lapses – hälli jaoks on vaja elamisse ruumi teha, ainult et miks sel juhul häirivad lapseootel naist just selle yhe soomalse raamatud? Oma rasedusest pole Liina saladust teinud, kõhubeebist on pildid-selfid FBs kõik üleval.

Vaid kõigest neli kuud tagasi oli kirjanikuhärra südameasjust rääkides palju avatum: "Pidin elama 40 aastat, et mõista: elus saab armuda ka teist korda. Kohtumine Liinaga muutis kõike!"

Kirjanik Mika Keränen ütles tookord Õhtulehele, et aasta pärast lahutust on ta taas armunud ja on kihlatud kauni andeka naisega.

Kokku viis Facebook, kas ka lahku?

Nädal enne jaanipäeva Õhtulehes ilmunud artiklist saab lugeda, et Facebook lõi Liina Tammiste ja Mika Keräneni esimesele teadlikule kohtumisele nii võimsa eelhäälestuse, et sellest ajast saati on paar lahutamatu.

Liinast oli Mika kuulnud sõber Contralt. "Contra rääkis, et on keegi, kes kirjutab luulet otse Facebooki seinale ja et see on nii lahe. Ja et tal on plaanis koos selle kellegagi koos raamatut esitleda."

Mika läks sellele esitlusele Contrale appi raamatuid vedama. Kohalejõudnuna märkas ta kohe Liina Tammiste vinüülplaadi-luulekogu "Refresh"", millel oli peal Liina pilt.

Veidi hiljem Liina luulekogu avades oli ta jalust rabatud.

"Liina Tammiste esimene luuletus on nii hea, et lähen poen põhku, sest muidu mu korter lendab õhku," kirjutas Mika seepeale Facebooki seinale ühed oma esimestest luuleridadest.

"Ma ei armunud esialgu teie tütresse, vaid tema luulesse," tunnistas Mika veidi hiljem Liina emale, kes seepeale vaid naeratas.

Liina aga räägib, et just see Mika aval emotsionaalsus ongi tema juures intrigeeriv: "Armumine Mikasse tuli aja, elu ja tegude kaudu. Mika on mees, kes vooderdab oma sõnavahtu tegudega. Peale paljude detailide ongi see põhiline, miks ma Mikasse armusin ja teda armastan."

Taevas armastajate pea kohal oli sel ajal peaaegu pilvitu. Mika rääkis suvehakul Liinast ülivõrdes – tema elus on naine, kes kirjutab ilusas keeles, kes huvitub jalgpallist, kellel on temaga ühine muusikamaitse ja kes jookseb mehega ühes taktis. Ja kes peale kõige eelneva näeb ka kena välja.

Pulmad siis, kui Hispaania võidab

Kas kihlumine ei olnud ehk napi paarikuulise tutvuse järel liigne kiirustamine?

"Minu vanuses saab äratundmine olla väga selge, tundsin, et see oli õige aeg. Mulle meeldib, et me oleme avalikult paar," kostis Mika ajakirjaniku pärimisele. Tal oli ka kindel plaan Liinaga abielluda.

Naljaga pooleks käisid Mika ja Liina ühes Facebooki vestluses välja mõtte, et abiellutakse siis, kui jalgpalli maailmameistrivõistlused võidab Hispaania.

"Aga tegelikult pole mitte mingit vahet. Pulmad tulevad niikuinii!" kinnitas Mika juunis. Millal täpselt, olevat veel lahtine.

Pulmad pole kahjuks enam mitmendat kuud jutuks. Teatavasti tabas hispaanlaste vutikoondist Brasiilias täielik häving, maailmameistriks tuli Saksamaa. Egas ometi seepärast Mika üksi Tartu tänavaid talla ja lapseootel Liina oma elu ela? Teises maailmas, mis on palju kaugemal kui tühised 180 kilomeetrit Tartu–Tallinna vahel?

"Mikal on ilmumas kohe varsti uus raamat, Supilinna lugude teine raamat, äkki see tema Soome tagasimineku plaan ja lapseootel Liina tujukas raamatute jagamine on üks osa raamatu promost." Selline on üks Tartu kuumemaid kõlakaid.

Teine kõlakas pajatab, et Tartus on omale pesa teinud kurikuulus Sami Lotila, kaks Soome suurkuju olevat aga Tartule liiga palju, üks varjutab teist.