ALATI NAERATAV: Žanna Friske on üks armastatumaid ­Venemaa lauljaid ja ihaldusväärsemaid naisi. Uudis tema raskest haigusest rabas kümneid tuhandeid inimesi.Foto: ITAR-TASS/Scanpix
Inimesed
20. oktoober 2014, 07:00

Imed juhtuvadki? Ajuvähki põdev Žanna Friske sai nägemise tagasi! (19)

Vene laulja Žanna Friske (40) raske haigus, ajuvähk, on iga päevaga taandumas: liikumisvõime ja nägemise kaotanud naine suudab ise autot juhtida, toidupoes käia ja oma lähedastele lemmikroogasid valmistada.

"Pühapäev koos abikaasa ja lapsega – see on hindamatu! Olen õnnelik," kirjutas telesaatejuht ja Žanna Friske elukaaslane Dmitri Šepelev, kes jagab ennast töö ja pere vahel, oma miniblogis oktoobri algul. Haiguse tõttu kümneid kilosid juurde võtnud Žanna on nüüd kaalus kõvasti kaotanud ja isegi oma garderoobi värskendamas käinud.

Naise elukaaslane avaldas Twitteris pildi Žanna hiljutisest ostust, iroonilise tekstiga T-särgist: Shit fucking happens ehk jamad juhtuvad. Näib, et raske haigus pole Žanna ja Dmitri huumorimeelt murdnud.

Žanna, kes ravis end kõigepealt USAs eksperimentaalse vaktsiiniga, sõitis suvel Lätti, kus jätkas ravi ja taastus kuurortlinnas Jūrmalas, kirjutas Komsomolskaja Pravda. Ravi osutus edukaks ja Žanna tunneb ennast palju paremini.

"Hiljuti suhtlesime Skype’is," ütles lehele telesaatejuht ja ­Žanna sõber Otar Kušanašvili.

"Ta tunnistas mulle, et vaktsiiniravi on väga kallis. Nagu ta mulle rääkis, lendas ta Los Angelesest Jūrmalasse, sest talle oli räägitud, et ühes Riia ravikeskuses on üks erakordselt andekas onkoloogiaarst," ei teinud Kušanašvili vestlusest Žannaga saladust.

"Ta on saanud Balti arstilt mitu kuud konsultatsioone. Mis ma saan ütelda: Žanna on kõvasti kaalus alla võtnud ja näeb palju parem välja. Kõige tähtsam on aga see, et ta hakkas ometi naeratama," on saatejuhil Žanna paranemise üle siiralt hea meel.

Mehe sõnul ei tasu Žannat oodata Moskvasse enne detsembrit.

"Ta ütles, et meil on suur ajavahe, millest ma järeldasin, et ta on Jūrmalast juba lahkunud. Kuhu – seda ta ei ütelnud," ei tea ka sõber lauljanna täpset asukohta.

Žanna lähedased pole viimasel ajal meedias sõna võtnud ega kommenteerinud, kus maailmanurgas ta praegu asub, kuid ­sotsiaalmeedias avaldatud fotodest võib järeldada, et Žanna on Hiinas, kus praktiseeritakse ebatraditsioonilisi ravimeetodeid.

Sõbranna: ta teeb mulle süüa

Laulja Olga Orlova, Žanna lähedane sõbranna, rääkis Julia Menšova juhitud telesaates septembris, et vähihaige lauljanna on viimasel ajal paranenud, liigub iseseisvalt ja valmistab isegi süüa.

"Need koosveedetud kuud, kui nii võib ütelda, on väga õnnelikud olnud. Need on täis naeru ja jõukohast meelelahutust, mida me suudame kahe peale välja mõelda. Kahtlemata oleme meelestatud võitma," rääkis Orlova, kes on olnud mitu kuud oma haige sõbranna kõrval.

"Žanna tervis on palju paremaks läinud. Kui me oleme temaga koos, siis ma ärkan hommikul selle peale üles, et ta tuleb minu tuppa ja toob mulle värskelt pressitud mahla," rääkis Orlova.

"Kui ma elasin Ameerikas, oli söögi­valmistamine üksnes minu õlgadel. Juhtus nii, et tegin õhtusöögiks kana. Aga Žanna võis ärgata ja ütelda: ma ei taha kana, tahan rannakarpe. Ja ma tormasin rannakarpe ostma," meenutab Olga nende koosveedetud aega USAs, enne kui Žanna sõitis Lätti.

"Nüüd on hoopis teine lugu. Nüüd ütlen mina: tee mulle palun baklažaane juustuga. Ja tema teebki. Ma söön neid eriti suure isuga, sest sellel toidul on eriline hind," väärtustab Orlova iga hetke, mida ta Žannaga veedab.

Žanna sai hirmsa diagnoosi – ajuvähk – teada lapseootel, kuid hakkas ennast ravima alles pärast esiklapse Platoni sündi, kes on praeguseks poolteiseaastane. Ta on ennast ravinud Saksamaal, USAs ja Lätis.

Meedia sai lauljanna haigusest teada tänavu jaanuaris, kui pealtnägijad filmisid tundmatuseni muutunud ­Žannat Moskva lennujaamas.

Pärast seda, kui lauljanna lähedased kinnitasid, et Žanna põeb viimases staadiumis ajuvähki, mida ei saa opereerida, annetasid venemaalased telesaates "Las räägivad" ligi 70 miljonit rubla ehk ligi 1,4 miljonit eurot. Kogutud raha kattis lauljanna ravikulud, ülejäänud summa annetas Žanna vähihaigete laste raviks.