TOIT JA MEELELAHUTUS: Gurmeeteater on elamusõhtusöök, kus kohtuvad meelelahutus ja maitsenaudingud. «Kriminaalse õhtusöögi» teeb eriliseks see, et kogu tegevus toimub publiku keskel, seega on külastajad justkui etenduse osa.Foto: Gurmeeteater
Film
20. oktoober 2014, 07:00

UUS TEATRIVORM: Gurmeeteateris istuvad näitlejad publikuga samas lauas (1)

"See mees siin tappis kunstniku!" hüüab minuga samas õhtusöögilauas istuv mees püsti hüpates ning sõrmega enda kõrval istuva härra peale näidates. Tundub, justkui oleksin sattunud mõrvajuurdluse keskmesse. 

Ühest küljest see nii ongi, teisalt mitte. Neljapäeva õhtul esietendus Telliskivi loomelinnakus Eestis täiesti uutmoodi teatrivorm, kus lisaks meeleolukale teatrietendusele sai nautida ka imemaitsvat gurmeetoitu. Gurmeeteater lavastab etendust "Kriminaalne õhtusöök", kus iga osaleja saab ka ise justkui laval olla. Näitlejad on osa publikust, istudes koos nendega õhtusöögilauas ning laval rullub lahti maailmakuulsa kunstniku ülihinnalise skulptuuri tutvustuslugu. 

Hermes Mansu on maailmakuulus kunstnik, kes on edukalt varjanud oma isikut. Mitte keegi ei ole teda kohanud, kuid tema kunst on vaieldamatult äratuntav ja geniaalne. Härra Mansu uusima teose esmaesitlusele ja pidulikule õhtusöögile on saanud kutse parimatest parimad, sest see õhtu on märgilise tähtsusega sündmus Eesti kultuuriajaloos. Kõik on detailideni paigas: auväärsed erikülalised, kogemustega õhtujuht ja hoolikalt valitud menüü kõikidele külalistele. 

Kui lõpuks on aeg sealmaal, et skulptuurilt kate maha võetakse, kaob ühtäkki elekter ning kogu ruum jääb pimedaks. Kuna enam ei näe isegi toitu suhu pihta, poeb naha vahele üsna kõheduseuss ja tundub, justkui haaraks keegi kohe selja tagant kinni ja tassiks su oma kohalt minema. "Kallid inimesed, jääge rahulikuks, kohe lahendame elektrikatkestuse probleemi," rahustab õhtujuht. Kuigi mõistus ütleb, et olen tulnud teatrisse ja see kõik on osa etendusest, ütleb alateadvuses siiski miski, et katkestus ei ole ette kavatsetud. Seda, milliseid pöördeid õhtu võtab, saab igaüks juba ise kaema minna, kuid üks on kindel – igav seal ei hakka. Pealkiri "Kriminaalne õhtusöök" juba isegi reedab, et õhtu jooksul kohatakse nii kurjategijaid kui ka korrakaitsjaid ja nii mõnigi kord jääb selgusetuks, kas õhtusöögil toimuv on päris või teater.