VALMIS: Paap Kõlar motovarju küljes. Foto: Erakogu
Inimesed
20. oktoober 2014, 07:00

Lendamine — suurim sõltuvus

Motovarjuga lendamine on Kõlari viimane suurem sõltuvus, mis on kestnud kümmekond aastat. "See on ühelt poolt äärmiselt riskantne tegevus, kuid teisalt võib olla ka täiesti ohutu, oleneb kuidas ja mis eesmärgil seda tehakse,” märgib Kõlar.

"Lennusõltuvus on võimas, see maailm, mis ülevalt avaneb, on veidi sarnane sukeldumisele sügavas ja selges vees – oled justkui kolmemõõtmelises ruumis, võimeline liikuma igas soovitud suunas, need vaated ja see adrekalaks, mis sealt tuleb, on täiesti ületamatud."

Võimalik on lennata vabalendu, mitte millegagi riskimata, aga on ka võimalik võistelda. Võistluste alaliike on palju, neil on eri nüansid, ja tahtes olla maailmatasemel, tuleb võtta ka suuremaid riske.

Kõlar on võistelnud viimased aastad välismaal. Üks adrenaliinirikkamaid, aga ka ohtlikumaid võistlusi on slaalom, mida lennatakse madalal maa kohal, täispuhutavate pülonite vahel.

"Kui midagi läheb valesti, et jää enam aega korrigeerimiseks," nendib Kõlar. "Kui võistlemiseks läheb, tekib paratamatult riskifaktor."

Kõlar pole kaugeltki ainus, kes on end juba varem vigastanud ja luid murdnud. Et riske hajutada, on ta teinud rahvusvahelisele alaliidule ettepaneku viia slaalom näiteks vee kohale, sest siis poleks kukkujal vähemalt otsest surmaohtu.

Kõlar võitis sel suvel peale Eesti MV etapi Rootsi lahtised meistrivõistlused, mis oli klassikaline võistlus, kus riskid ei olnud väga suured.

"Aga isegi seal võib kogemata hinnata midagi valesti, ootamatult võib üllatada tsüklon, need varjud on ju pehmest kangast, mitte jäigad tiivad."

Ühtlasi toimus Saaremaal motovarjude enduurovõistlus, mis on Eestis väljaarendatud formaat ja juba mujalgi maailmas väga populaarne. Vaatamata karmidele tingimustele ning tugevale tuulele, ligi 16 meetrit sekundis, kõik siiski laabus ning Kõlar võitis selle võistluse suure edumaaga.

Kõlari initsiatiivil pole sugugi välistatud võimalus, et esimesed motovarju enduuro maailmameistrivõistlused toimuvad juba eeloleval suvel Saaremaal.