ÕHUS ON ARMASTUST: Loodusehunt Joosep (Gert Raudsep) ja noor Laura (Maris Nõlvak, paremal), kellel tuleb leida selgust, kas suhe endast vanema mehega tähendab ka elu esimest päris armastust. Foto: Mart Vares
Inimesed
18. oktoober 2014, 19:00

"Noortele neidudele lähevad peale just karused, elukogenud tüübid." (1)

"Misasja?! See on väga naljakas vihje! See persoon pole üldse rabainimene," naerab üleeile esilinastunud mängufilmi "Kirsitubakas" üks stsenaristidest ja režissööridest Katrin Maimik, vastates küsimusele, kas ja kui palju on ta filmi sisse kirjutanud oma elu ja kas sellesse mahub ka kunagine ammune suhe ühe keskealise kunstnikuga, nagu mõnedes kunstiringkondades räägitakse.

"Võib öelda, et sellel lool on taga mõned aimatavad prototüübid, aga kindlasti pole see üks ja konkreetne kunstnik," kinnitab Katrin Maimik . "See on nii naljakas, kust sellised jutud tulevad," naerab ta. "Ma arvan, et keegi tahab mingisugust nalja teha."

Tõsinedes lisab ta, et samas ei ole läbiv teema, kus noore tütarlapsel süttivad ootamatult tunded mitukümmend aastat vanema mehe vastu, hoopiski mitte fantastika vallast ning seda enam võivad sellised tunded süttida ootamatult uues keskkonnas, nagu seda on raba, kuhu peategelane Laura koos oma sõbranna Meritiga otsustab matkama minna.

Katrin lisab, et pärast esilinastust tulid temaga rääkima väga paljud naistuttavad, et teema on neile väga lähedane ja tuttav, ning pihtijate seas olid mõned mehedki. "Selles mõttes polegi ehk kõige olulisem, et millised on prototüübid, vaid mälestused esimesest armumisest. Ma usun, et armumine vanemasse mehesse on olnud paljude naiste puhul üks etapp nende elust. Et see on kõigil nii olnud, vähemalt eile (üleeile – J. K) sain ma sellele selge kinnituse. Tavaliselt ongi nii, et noortele neidudele lähevad peale just karused ja elukogenud tüübid. Vähemalt mina olen seda märganud – nii kõrvaltvaatajana ja eks ka mu enda nooruses oli midagi taolist," tunnistab Katrin Maimik.

Andres Maimik lisab, et temagi tahtis teha armastusfilmi, aga siis hakkas ta Katrinigi rääkima õpilaste ja õpetajate suhetest ning sellest hakkas lugu kerima. Andres tunnistab samuti, et filmis on fragmente nende endi elust. "Muidu ei saa ju filmi teha, kui sa ei tea, millest sa räägid. Sest kõige ägedamad asjad sünnivad siis, kui sa omad prototüüpe, need tulevad su enda kogemusest või kellegi kogemusest, keda sa hästi tunned. Siis sa elad neid asju läbi. Vastasel juhul hakkad lihtsalt mingit pada suust välja ajama."

Andres kinnitab samuti, et "Kirsitubaka" peategelastel on olemas kindlad prototüübid. "Aga ma ei paljasta neid," lisab ta muiates. "Pealegi pole kunagi ühelgi tegelasel üks prototüüp. Tihti on nad sulamid. Mõnelt on võetud vaid üks repliik," kirjeldab Andres Maimik ühe või teise tegelase sündi.

"Pärast võtteid oleks nagu lapsepõlv läbi saanud!"

"Ma arvan, et inimeste vanus sellises olukorras ei lähe üldse arvesse – kõige tähtsam sellistes suhetes on see, et ta oleks sinu inimene. See, milline number tal ees tiksub, ei loe mitte midagi," usub "Kirsitubakas" peategelast, noort Laurat, kehastanud Maris Nõlvak, kelle tegelasel tärkavad ootamatult tunded mitukümmend aastat vanema mehe vastu. "See on väga reaalne ja minu meelest isegi normaalne. Ma ei usu, et vanus dikteerib selle, milline on suhe või armastus – seda dikteerib miski muu," on Maris veendunud.

Ta tunnistab, et nii "Kirsitubaka" maailmaesilinastusel Karlovy Varys, kui ka nüüd Tallinnas põksus ta süda sees metsikult. "Pärast seda valdab sind aga emotsionaalne väsimus ja samas tohutu õnnetunne," kirjeldab ta pärast esilinastust esimesi emotsioone. "Mulle tõesti läheb väga korda, kui keegi tuleb ja ütleb, et talle film meeldis."

Maris ütleb, et võib-olla see tundub utoopilisena, aga ta ei mäleta võtteajast mitte ühtegi psüühiliselt või füüsiliselt rasket päeva. "Minu jaoks oli see pigem nagu suvelaager või puhkus, kus ma sain koostööd teha sedavõrd võrratute inimestega, kes mind inspireerisid. Kindlasti ei olnud ma pärast võtteid sama inimene, aga ma liikusin selle poole, kes ma tahaksin olla. Võib-olla kõige raskem oligi siis, kui võtted läbi said. Justkui oleks lapsepõlv läbi saanud!"

"Kirsitubakas"

Katrin ja Andres Maimiku uus täispikk mängufilm "Kirsitubakas" räägib 17aastasest väikelinnatüdrukust Laurast, kes ühel päeval satub rabamatkale, mida korraldab keskealine loodusehunt Joosep. Laural süttivad ootamatult tunded endast mitukümmend aastat vanema mehe vastu.

Filmi stsenaristideks ja režissöörideks on Andres Maimik ja Katrin Maimik. Peaosades on Maris Nõlvak ja Gert Raudsep. Maailmaesilinastus toimus suvel Tšehhis mainekal Karlovy Varyfilmi festivalil.