PEALTNÄHA MUSTEREMA: Peaches kaks kuud enne esiklapse sündi.Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
17. oktoober 2014, 07:00

Bob Geldof: tunnen end tütre surmas süüdi

Kas Bob Geldof oleks saanud oma 25aastast tütart Peachest heroiinisurmast päästa? Rokkar ei anna endale armu ja piinab end pidevalt mõtetega oma süüst. "Sa süüdistad ennast. Sina oled isa, kes vastutas ja vastutamisel ilmselgelt läbi kukkus," pihtis Boomtown Ratsi laulja hiljutises teleintervjuus.

Abikaasa Tom Cohen leidis Peachese surnuna 7. aprillil nende ühisest kodust Kenti krahvkonnas. Peale tema oli majas vaid 11kuune Astala. Hilisem ekspertiis näitas, et kahe pisipoja ema tappis heroiini üledoos.

Heroiini üledoosi oli 41 aasta vanuselt surnud ka Peachese ema, Briti teletäht Paula Yates, kes jättis emata neli tütart – kolm abielust Geldofiga ning noorima armusuhtest Austraalia bändi INXS solisti Michael Hutchen-ce’iga.

Peachesest sai musterema

Kõigi nelja hooldajaks jäi Geldof. Bobil polnud kerge – lahutuse järel oli ta kibestunud ja enesetapumõtetes. Emata jäänud tütred kippusid ülekäte minema. 31aastane Fifi tunnistas hiljuti, et vanemate lahutus vallandas temas depressiooni, mille all ta kannatab tänini. Pärast ema surma hakkas Fifi jooma ja narkootikume pruukima, seejärel vaigistas hingepiinu toitu ahmides ning kosus hiiglaslikuks.

Ka Peaches sattus pärast ema surma allakäiguspiraali: metsikud peod, narkootikumid, poevargused. Briti ajakirjandus ennustas, et tüdruk lõpetab samamoodi nagu ta ema. 19aastaselt sai ta üledoosi, kuu aega hiljem isa teadmata sõlmitud abielu purunes poole aastaga.

Kuid vastu kõiki ootusi kujunes mölluplikast muusik Thomas Coheni kõrval paari aastaga musterema. Paistis, et Peaches tahab maksku, mis maksab, luua endale õnnelik pere, mis vastanduks tema lapsepõlve üleelamistele – vanemate tormilisele lahutusele, elurõõmsa ema vaimsele murdumisele, pendeldamisele Paula kaootilise ja Bobi ülirange kodu vahet.

Nende esikpoeg Astala sündis 2012. aasta aprillis. Sügisel pidas noorpaar uhked pulmad. Juba järgmisel kevadel, Paula 54. sünniaastapäeval, tõi Peaches ilmale teise poja. Ta oli küll ülikõhn, kuid säras õnnest.

Vaid kuu enne surma ilmunud intervjuus kinnitas Peaches, et lapsed on ta elu elamisväärseks teinud. "Ma ei kavatse neid mitte kellegi ega millegi nimel alt vedada."

Nüüdseks on selgunud, et selleks ajaks oli noor ema juba mitu kuud taas uimastite küüsis olnud.

Bob teadis tütre uimastisõltuvusest

Isa Bob tunnistas värskes teleintervjuus, et ei suuda endale tütre surma andestada. "Aina lähen ajas tagasi, muudkui tagasi, aina mõtlen, aina mõtlen. Mida ma oleks saanud teha? Teed nii palju, kui suudad," vahendab Daily Mirror.

Küsimusele, kas ta teadis tütre uimastisõltuvusest, vastas 63aastane muusik: "Jah, muidugi ma teadsin ja me mitte üksnes ei rääkinud sellest. Aga ma ei taha sellesse süvitsi minna. Peaches oli täiskasvanud inimene. Kui nad saavad 18aastaseks, pistavad nad jooksu. Annad küll nõu ja oled olemas – nagu ikka isa. Kui nad oma margi täis teevad, üritad asja klaarida. Teed peapesu."

Peaches oli Bobi kinnitusel superarukas. "Liiga arukas. Ta ei suutnud eales paigal püsida, küllap ta siis otsis midagi rahustavat."

Tütar oli Bobi sõnul võimeline raamatutesse süvenema ja neid neelama. "Aga ülejäänu oli meeletu rapsimine. Peaches teadis, milline elu peaks olema. Issand ise teab, et ta püüdis kõigest hingest sellesse punkti jõuda, aga ta ei saanud sellega hakkama."

Leinav isa leiab unustust muusikast. Boomtown Ratsi eesotsas rokkides saab ta olla keegi teine, mitte Bob. "Panen oma maonahast kostüümi selga ja võin olla see teine. See tekitab täieliku katarsise."

Kaks tundi laval tühjendavad meeled. "Laval olen ma sellest kõigest haaratud ja see on väga põgus hingetõmbehetk."