Foto: Mari Luud
Inimesed
16. oktoober 2014, 13:04

Poliitaktivist Meelis Kaldalu võitleb spermadoonorite eest (26)

Skandaalne Tartu poliitaktivist Meelis Kaldalu on liitunud värske kooseluseaduse vastastega ning asunud võitlusesse kaitsetute spermadoonorite õiguste eest.

Kaldalu hinnangul vajavad kaitset hoopis isikud, kes lesbipaaride ühisele pereõnnele tegelikult aluse panevad – spermadoonorid. "Muidugi võib minna kliinikusse kunstlikule viljastamisele, aga see on paljude jaoks väga kallis," rääkis ta. "Nii valivadki mitmed paarid lihtsama tee: välismaal, näiteks Suurbritannias on väga levinud kodused spermasäilitamisvahendid, millega võib toodangut saata ka posti teel."

Kaldalu sooviks Eestiski juurutada mitmes välisriigis tuntud lepinguid, mis sätestaks kindlad õigused ka doonorile. Mees mõistab, et ülesanne pole kergete killast, sest kuigi abivajajaid tema sõnul jagub, ei julge nad probleemi delikaatsuse tõttu oma hädadest ühtse huvigrupina märku anda. Ent vabariigi aastapäeva vastuvõtul Evelin Ilvesele koha kätte näidanud, Eurovisioonil kutsumata külalisena eestlaste parima soorituse teinud ja lugematu arvu teiste hulljulgete tempudega silma paistnud Kaldalu raskusi ei karda.

Esimeseks sammuks oleks spermadoonorite õigusi kaitsva mittetulundusühingu loomine, kuid selle registreerimiseks läheks vaja kaht inimest. "Väga oleks oodatud doonor, kes minu ettevõtmises kaasa lööks," resümeeris Kaldalu.

Refereeritud artikli täisteksti loe Tartu Ekspressist.