Inimesed

"Ongi hea, et sind koolis pole","Kui tuled, saad tappa!" (94)

LISA KOMMENTAAR

Lasteaed18. veebruar 2015, 15:51
Sealt saab kõik alguse,vaeste laste teisitikohtlemine.Kui rikkuri laps teisi kiusab või jonnib ,on ok aga proovigu üksikvanema laps suud paotada,ennast kehtestada.Ebakindlus on kasvatajate laste ebavõrdse kohtlemise tagajärg.Ka alkklassides võib see veel tekkida.Kiusamine saab alguse sellest,et kiusatava enesekindlus on saanud kas kodus või lasteaias hoobi ja ta on seepärast kiusajale heaks saagiks.
yoloo7. jaanuar 2015, 17:20
Tean ka ise üht inimest keda siiani kiusatakse käib ta 7klassis kuidas peaks käituma???
Opsid 17. oktoober 2014, 17:04
Opsid oskavad kiusata eriti hasti Lihtsalt olles oma faktide ja valjautlemistes teadjam ja otsekohesem,sattud opsi viha alla. meenutan NLi aegset "ajalugu" opikust. Hea,et ei olnud kooliajal pioneer ega ka komsomolll ,muidu oleks kindlasti sellest "ullast"organisaatsiast valja heidetud. Olles alati truu oma veendumustele olin sunnitud pedagoogilistel kaalutlustel (tgl ."kasvatamatuse"tottu)kooli vahetama.Ma lihtsalt ei allunud lauslollusele ja kool kui OPPEKASVATUSLIK asutus ei viitsinud minuga "tegeleda" Mind hakkasid pedagoogid igati kiusama . See oli lausa kambakas. Haridusministriks oli siis keegi. SM. gretchkina ja see polvkond kes maletab ,teab millest ma kirjutan.Teab ka seda milliseks taheti EESTI KOOLI selle sm.i poolt muuta .Ka praegu on opside seas kibestunud vanatudrukuid (kindlasti on )kes elavad oma tunded mone opilase peal valja. MONI JAGAB ka ARMASTUST, kuid KARDA VANATUDRUKU VIHA !!!! voi mone sellise,kelle mees on omapead jatnud.
Ka kiusamise ohver17. oktoober 2014, 13:17
Lapsed vist ei mõtlegi sellele,et nad kiusamisega kellelegi halba teevad, nad ei saa aru,et nn süütu nali, mis on nende jaoks muidugi jube naljakas mõjutab inimest edaspidi kogu kogu tema ülejäänud elu. Mind on kiusatud 3 kuni 9 klass. Kõik algas sellest, et ma ei meeldinud ühele tüdrukule ja ta ässitas kogu klassi minu vastu. Teda peeti klassi kõige ilusamaks ja muidugi kõik poisid ja ka mõned tüdrukud läksid temaga kaasa. Ühel hetkel tema lõpetas minu kiusamise 5 või 6 klass aga kõik klassi poisid jäid ikka kiusama. Mäletan kuidas mulle topiti prügikast pähe ja sellest ajast peale kutsuti mind prükkariks. Mul olid väga pikad juuksed, neid püüti mitmeid kordi põlema panna. Üks kord ässitas klassivend oma õde minu vastu. Ta lubas olla mu sõber ja kutsus mind külla, tegelikult viis ta mind kaljuservale ja püüdis alla lükata. Ma ei saanud 2 nädalat normaalselt pärast seda magada. Pärast kooli oli tavaline, et 5-6 liikmelised kambad andsid mulle peksa. 6 poissi ühe tüdruku vastu... Nad rääkisid, et mu isa on narkomaan ja mul on aids. Alati kui keegi mulle kas meelega või kogemata vastu läks jooksid poisid ringi ja jagasi teistele aidsi edasi. Ma püüdsin rääkida õpetajatega ja vanematega, kuid ei saanud kuskilt abi. Vahepeal oli isegi soov endalt elu võtta. Kõik lõppes kui lõppes põhikool, mina läksin tavaklassist süvaõppe klassi, minu kiusajad enamuses selle kooli gümnaasiumisse edasi ei saanud, ja läksid mujale. Mina käisin ka mainekas Tallinna koolis. Kahjuks lõplikult minu kiusamine ei saanud läbi, kuna gümnaasiumis oli üks saksa keele õpetaja, kes arvas, et tavaklassist tulnul ei ole tema tundidesse asja ja püüdis 3 aastat oma rühmast välja süüa. Siiamaani teeb see kõik meeletult haiget. Ja ma ei usalda inimesi, ma alati ootan neilt sama käitumist, seepärast ei lase ma endale kedagi ligi. Kiusamine muutis mind skeptiliseks inimeseks ja kohati ülbeks, sest see on ainus viis kuidas ma saan kaitsta ennast. Vähesed on mu kaitsemüürist läbi saanud, kuid ka nende puhul ma alati ootan, millal siis pomm plahvatab. Ma ei usu inimeste headusse, ja minu kiusajad hävitasid minus kõik mis oli hea. Vahel ma mõtlen oma kiusajatele soovin neile kõike seda halba tagasi, mida nad minule tegid. Nii silmakirjalik on vaadata kuidas nad jagavad kiusamist taunivaid loosungeid, samas kui nad muutsid kogu minu kooliaja põrguks. Mitte keegi neist ei ole minu ees kunagi vabandanud ja kui isegi vabandaks, ma ei usu, et ma suudaks neile andestada. Nad olid lapsed siis kui see kõik algas, kuid nad olid juba noored täiskasvanud lõpus kui see veel kestis ja ma usun, et kui poleks nad kõik teise kooli pidanud minema, siis see kõik jätkuks kuni kooli lõpuni või kuni mina oleksin endalt elu võtnud...
M.17. oktoober 2014, 13:15
Tead Erki-Andres, sa ei olnud seal klassis ainuke keda kiusati, oli ka veel üks tüdruk, kes sellepärast lausa kooli vahetas. Kuidas ma tean? Sest käisin sinuga ühes klassis. Tagantjärgi on mul väga kahju, et ise midagi ette ei julgenud võtta (tunnistan ausalt, et kartsin ka ise kiusamise ohvriks langeda). Igatahes on mul hea meel, et sa oled oma elus nii palju saavutanud ja ei lase ennast halvast kooliajast mõjutada. Edu sulle edaspidiseks.
sfsda19. oktoober 2014, 19:55
Kas see, et peale Andrese oli veel klassis kisuatav üks tüdruk, muudab loo tegelase kannatused väiksemaks? Täiesti uskumat, kuidas ka juba täiskasvanud noored inimesed õigustavad kiusamist või õigemini vähendavad kiusamise tähendust.
A.21. oktoober 2014, 00:37
17. oktoober 2014, 04:08
kui ma kooli läksin siis olin nii pisike,et pikki pükse minu kasvule saada ei olnud ja lühikesed tehti ka veel lühemaks aga mingit kiusamist küll ei olnud.kroonu minnes olin juba koljat 165cm aga peale tavalise noortekoosa ka suurt kiusamist ei olnud.kui ikka juba mitmes koolis kiusatakse siis ehk peaks ise-eneses pisut ringi vaatama.
norm16. oktoober 2014, 22:00
See on tavaline asi. Kari mõttetuid rotte, kes on ühtlaselt rumalad, leiavad ainsa väljundi nende kiusamises, kes midagi teha oskavad ja julgevad rotikarjast erineda.
kuule...16. oktoober 2014, 23:06
no shit et see on tavaline asi, selleks ka loodud see uus kampaania! mida sa targutad
borlek16. oktoober 2014, 21:27
Mind kiusati ka - vist 8.klassis jäi kiusaja koolis varastamisega vahele ja visati välja. Siis läks küll elu jupi maad kergemaks. Olen kiusajatele andestanud ja ei kanna nende peale viha, sest olen kristlane. Endas viha ja andestamatuse kandmine takistaks suhet Jumalaga, millest sõltun väga.
tundub...16. oktoober 2014, 23:08
et sa pole endiselt saanud aru miks sind kiusati. kuna sa ei oska enda eest seista. jumala taha peitumine ei aita
borlek16. oktoober 2014, 23:44
uku16. oktoober 2014, 23:48
borlekile:oma vaenlasele ei tule mitte andastada,vaid tuleb talle kätte maksta,andestamisega sa üksnes madaldad ennast ja oma vaenlast.ja jumalat ei ole kuskil kui sind kiusatakse.
borlek16. oktoober 2014, 23:57
Kas sina tahad, et keegi sulle kätte maksaks?
16. oktoober 2014, 19:50
Kui vanasti oli tublidele õpilastele autahvel püstitatud, siis täna peaks olema selline tahvel koolikiusajale . Las siis kõnnib mööda päevast päeva ja vahib oma mordat.
kuidas mitte kiusatud saada, kogemusega16. oktoober 2014, 19:24
Kui oled põhikooli lapsena kas harjumatult unistaja, mõtiskleja, matemaatika, muusika- või joonistamishuviline, siis oled enamusele valge vares nagunii. Karm, aga tõsi. Iseasi on, et tuleb olla "vintske valge vares"! Hea kui see on loomuses kui ei, on võimalik vaprust kasvatada. Kui see välja ei tule, on hea kui on kaaslane, kellel on süda õiges kohas ja kes julgeb nõmedusele vastu astuda. Veel parem on kui suudad olla ise see kaaslane. Kogu kunst seisneb lihtsas tões 1) sinuga käitutakse nii nagu sa endaga käituda lased ja 2) sõpru tuleb otsida omasuguste seast – huviringidest, muusika- ja kunstikoolidest.
Tegelikult need kaks asja käivad ka ülejäänud elu kohta, aga edaspidi on lihtsam, siis ei piirdu maailm enam ühe kinnise klassiruumiga :-)
Noojaah16. oktoober 2014, 19:22
ju siis on kiusamine julmemaks läinud. Julmuse kasvu tüdrukute juures on pikemat aega täheldatud, koos nende ropendamisega.
Kiusamine oli mingil moel ka varem, 5-6 klassis, aga kui õpetajale vahele jäid, siis tuli kirjutada seletuskiri, miks tegid ja mida mõtlesid. Seejärel algas kasvatusprotsess. Kah mitte meeldiv.
Vahele ei tohtinud jääda põhikooli lõpuklassi poistele. Need olid sihukesed isad, et vaatasid, vaatasid ja käskisid järele jätta. Kes ei kuulanud, see pandi kuulama.
Keskkooli intris oli kiusamine keelatud.
Kui abituuriumi suured isad midagi märkasid, viidi läbi vestlus. Kui kordus, viidi suletud toas läbi vestlus koos näitlikustamisega ning kolmandat korda polnud kunagi vaja.
minu paarimümne aasta tagusest kooliajast on 16. oktoober 2014, 18:28
jäänud meelde , et suurim kiusaja oli koolidirekstori poeg , ka ema oli õpetaja . ´´ Minu poeg ´´ ei tee oma midagi sellist ``.
Tegu oli saarema keskkooliga - maja kui sellist enam pole ammugi , nüüd sealsamas kõrval suur hoonekoloss koos ujula ja eiteaveelmillega .
Siiani meeles see kooliaaeg...............
Sv16. oktoober 2014, 18:17
Kasvatuse küsimus. Tuleb lastele õpetada enda eest seismist. Kui tuleb keegi mölisema, valad vastu hambaid ära ja asi ants.
tehtud16. oktoober 2014, 19:40
Tuleb äsada nii,et oma kuse loigus oigab !
Sv16. oktoober 2014, 18:17
Kasvatuse küsimus. Tuleb lastele õpetada enda eest seismist. Kui tuleb keegi mölisema, valad vastu hambaid ära ja asi ants.
et siis16. oktoober 2014, 18:16
Kena lugu. Aga nagu alati tuuakse välja kannataja nime ja näoga. Koolid on anonüümsed, kiusajad on anonüümsed aga miks? Tegelikult on kiusaja kõige suurem hirm asja avalikuks tulemine.
ohh16. oktoober 2014, 17:14
Mina olen ülikoolis ja tunnen kogu aeg, kuidas rühmakaaslased minust eemale hoiavad ja iga minu sõnavõttu naeravad.
16. oktoober 2014, 17:25
mis näitab, et mitte ainult teismelised ei kiusa, vaid ka noored täiskasvanud
pr17. oktoober 2014, 09:43
Kas suur osa kommenteerijaid ei ole mitte samuti kiusajate klassi... Samasugune mõistmatus teistsugususe vastu, samasugune äsamine.
nipitiri16. oktoober 2014, 16:53
Ka pedagoogid on kiusamises aktiivsed olnud, eriti nende suhtes kes kuidagi teistmoodi on v6i keskmisest erinevad. Toon siinkohal välja lugupeetud pedagoogi Leida Diits' Palamuselt. Mitte kohe polnud meeldiv see koost66. xx
Tola18. oktoober 2014, 22:09
Koolikiusaja Diits Leida on kahjuks aasta tagasi surnud. Aga kui tahate õiglust jalule seada, siis andke asi kohtusse. Urn mõistetakse karistust kandma üheks aastaks Tartu vanglasse.
Tola18. oktoober 2014, 22:09
Koolikiusaja Diits Leida on kahjuks aasta tagasi surnud. Aga kui tahate õiglust jalule seada, siis andke asi kohtusse. Urn mõistetakse karistust kandma üheks aastaks Tartu vanglasse.
Unustada ei saa16. oktoober 2014, 16:21
kellel oleks lapsel sellest rääkida ,tean ühte last ,kes ei pidanud enam vastu ja astus nuttes kooli õpetaja tuppa,rääkis kogu loo et ,teda niipalju kiusatakse.Sellest loost tekkis hullem probleem õpetaja arvas et,lihtsalt loll kuhugile saata või mis iganes .Lõpuks vahetas kooli ,lapsed ja õpetajad olid sõbralikud kõik läks hästi .Nüüd kui ta ise õpetaja ametid peab sai õpilaste poolt aasta parimaks õpetajaks valituiks.
M4016. oktoober 2014, 16:20
Ise lajatasin kiusajatele kooliajal hoobilt kümnesse!Mõjus väga kiiresti.Hiljem karistasin juba nõrgemate piinajaid.Igasugune norimine ja togimine kadus koolis ära.Ja isegi see sell kes kikudest ilma jäi ei läinud kusagile kaebama!
Kuidas kellelgi16. oktoober 2014, 18:19
Ma sain peale sellist katset koduteel peksa ja samad kiusajad võtsid kõik mu asjad ära. Vanemad ei tahtnud uskuda ja ei ostnud pool aastat mulle uut telefoni.
Kodanik16. oktoober 2014, 16:08
Ka miina härma nimelises tartu 2. keskkoolis oli 1980-1990 koolikiusamine üsna tegus. Näiteks enda nahal olen korduvalt saanud tunda tänase tunnustatud memokraadi Daniel Vaariku rusikaid. Nüüd on nii vagur see tüüp, et paha hakkab. Kusjuures see Vaarik kunagi ei julgenud õiendada ennast vanemate vaid ikka nooremate ja silmnähtavalt nõrgematega.
lia16. oktoober 2014, 15:08
Mäletan, et meil oli ka paar kiusatavat, sellised imelikud või nohiklikud, aga head õppurid. Ei oska öelda, kas tuupurid või muidu hea peaga. Keskkolis kiusamine lakkas, lepiti, et on pisut imelikumad.
Hilisemas elus panin tähele, et kiusatav noormees oli endale hea elukutse saanud ja perenime vahetanud. Tüdruk oli hiljem oma välimuse nii korda teinud, et mehed vaatasid üpris hea pilguga. Ka oskas ta oma käitumisega endast hea mulje jätta, nii et mehed sattusid piinikkusse olukorda, kui keegi neid valgustas, et millise lollakaga tegemist.
Siis oli häbi suur, et kuidas lasti lollikesel end nii ära petta. Tegelikult on kahju, sest arvan, et kui inimene on niivõrd hästi esinema õppinud ja ka endale korraliku hariduse muretsenud, võiks endised ajad sinnapaika jätta - las inimene elab. Meil on neid puudelisi ja maksumaksja ülalpeetacaid niigi küllalt, milleks neid sel viisil juurde tekitada.
Ebameeldiv on kuulda, kuidas mõni ütleb, et sihukestele on ainult seevald paras koht, või prügikastilise eksistents. Ka jääb selline inimene tulevikus meie pensionisüsteemi koormama, sest lapsi selline endale muretseda ei saa, sest keegi ju sellist inimest ei taha, ei julgegi tahta.
sa loe oma jutt läbi16. oktoober 2014, 15:57
hea pega või tuupurid. aga head õppijad. pärast räägid, et olid mingid lollakad.
sa oled ikka äärmiselt vastik kiusaja.
mis sinu hinge praegu ei mahu, on see, et nemad on oma eluga edasi läinud, sina aga songid ikka vanas sitas ja tammud paigal. kahju sinusugusest.
lia16. oktoober 2014, 16:05
Kergelt naiivne vastus, sest olen näinud, kuidas selliseid ka töökohal kiusati. Suhtumine oli stiilis, et konkurss nii suur ja lõpuks sattus sihuke tööle. Või suhtumine töökaaslastel, et - kõik naeravad ta üle, siis võin mina kah.
Ja kui inimesed avalikult arutavadki, et sellise koht prügikasti kõrval või seevaldis, siis vaadake parem ise peeglisse, enne kui mulle midagi öelda.
Eks võtnud siis mõni selline endale naiseks ja tenud temaga lapsi, mitte ei jätnud üksikuks.
kiusajate välimääraja16. oktoober 2014, 16:56
No palun – siin meil üks "lia" – tüüpiline kiusaja, eesti tavaline
lia16. oktoober 2014, 17:07
Noh, ma võisin ise üks säärane kiusatav olla, lihtsalt praegu on sobilik nii kunskoppi juttu ajada, mitte kedagi minevikust otseselt süüdistada.
Tõeline kristlane peab ju andeks andma ja armastama oma kiusajaid.
kampaanija korraldajatele16. oktoober 2014, 17:15
Sa lugesid artikli läbi, ilmselt lugesid ka kommentaare ja sa ei saa ikka millestki aru, "lia"! Kehvad lood sinuga, lootusetu... Mõtteainet kampaania korraldajatele igatahes
lia17. oktoober 2014, 09:41
Huvitav, et kui kirjeldada kellegi kiusamist ja seda isegi hukka mõista, on reaktsiooniks hulk miinuseid.
Ilmselt siin kommentaariumis kiusajaid palju, kes n.ö. enda kaitseks välja astunud.
16. oktoober 2014, 16:04
."..kui keegi neid valgustas..." Eks neid abivalmis inimesi ikka jagub
Max20. oktoober 2014, 16:41
Samas tuleb Lia kiituseks öelda, et vaatamata raskustele on suutnud omandada täitsa vabalt trükkimisoskuse. Kindlasti ei ole see lihtne olnud, kui vaimne areng kuskil madalamas keskastmes seisma jäi :)
triin15. märts 2015, 19:10
Väga vabandan,aga teie jutt jääb nii segaseks.Kas tunnete kaasa kiusatavatele või olete neile ikkagi ka diagnoosi pannud?
Alustate sellest,et kiusatavad olid head õppurid,lihtsalt veidi nohiklikud.
Siis räägite sellest, kuidas peaks ikka inimest ,kellel "kuidagi "on endale ka hea haridus ja väljanägemine saada,elada lasta.
Siis räägite kellegi piinlikustundest,kes idioodil end ära petta lasi.
Tehke ikka eelkõige iseendale selgeks kuidas antud situatsiooni suhtute,siis võtke sõna!
kiusajaid...16. oktoober 2014, 14:52
...on ka lihtsalt nn "sõprade" seas, lihtsalt tulevad ja keeravad s...a kokku ajavad suust mingit jama välja ja arvavad, et elu keerleb ümber nende. Suurte sisemiste kompleksidega on need wannabe d. Endal on probleemid ja siis üritavad nendest üle olla sellega, et halvustavad teisi. Energiavampiirid.
koolipsühholoog16. oktoober 2014, 14:04
mingi õpilaste ja lastevanemate kiun käib juba aastaid. keegi küünik lavastas "Klassi". no meie ei märka küll mingit kiusamist. ja kui märkakski, mida meie teha saame, palk ka väike.
MUig16. oktoober 2014, 17:24
Väga hea iroonia....
ega ainult16. oktoober 2014, 14:02
koolis kiusata. Ka lasteaia õpetajad mõnitavad aktiivseid ja elavaid lapsi. Tahaks ju kohvitassi taga istuda, mitte lastega mängida ja juhtida!
Kuradi üldistused16. oktoober 2014, 16:31
Tead sellise üldistusega võid perse minna. Minu elukaaslane on väga tore õpetaja ja isegi mõistab hukka tühja passivaid õpetajaid, kes oma ametiga ei tegele vaid passivad vaid raha saamiseks. Kui kiusavad siis samasugused kibestunud inimesed, kes enne koolis kiusasid.
K.16. oktoober 2014, 13:08
Mina jäin opetajale jalgu. Keskkool oli 3 aastat porgupiina.
arvaja16. oktoober 2014, 12:58
Oleks vaja nimetada konkreetsed koolid, konkreetsed nimed ja kiusajate vanemate nimed. Kuni räägitakse umbmäärasest kiusamises, ei muutu mitte midagi.
andekas noormees, sellist teised ei salli16. oktoober 2014, 12:24
paraku nii ta on. koolikiusamine käib igal rindel ja igal pool. selle vastu ei saa. ja ega õpetajadki taha sekkuda. ütlevad, et lapsed kaebavad ilmaasjasta. lapsevanemana olen paar korda sekkunud. ühel korral läks asi ka hullemaks, sest kiusaja nautis täistuuridel enda kiusamist, mida ta muidugi naljaks nimetas...
jajah16. oktoober 2014, 12:02
Ega ei usuta ju, kui ütled, et kiusatakse. Meil kiusasid poisid üht poissi ja tüdrukud rääkised sellest meesõpetajale, klassijuhatajale. Midagi ei muutunud, kuni õps kord klassi tulles (poisid arvasid, et tuleb kiusatav) tegi ukse lahti ja seisis vastamisi ukse sisse vastu teda ennast visatud noaga - siis läks küll kiireks kiusamise vastaseks võitluseks. Ja eriti pentsik oli, et peakiusaja oli õpsi lemmiklaps, klassi taibu-poiss, ebamugav oli tal küll - aga terve klass oli pealtnägija - avalik mõnitamine lõppes ära - aga ohvri psüühhika oli sedavõrd kannatada saanud, et mõned aastad hiljem tegi enesetapu. Kiusamine ei ole kohe üldse naljakas.
Lastele!!!16. oktoober 2014, 11:58
Niipea kui mdiagi juhtub, tuleb kohe rääkida, igal pool, õpetajatele ja kodus, kuni lastekaitseni välja...Te olete siemõtlevad iniemsed ja ennast tuleb hoida, ärge mõelge neile sadistidele,kes kiusavad, vaid endale, ei taha ei soovi ja lõpetan selle ära. Rääkige, ärge kartke ähvardajajid, nad on arad!!!
Paraku16. oktoober 2014, 17:30
Lastekaitsesse siiski pöörduda ei tasu, sest seal satub suure tõenäosussega pedofiilide otsa...
kes nad on?16. oktoober 2014, 11:51
Oleks vaja vist avalikustada need maineka kesklinna kooli kasvandikud. Kes on selliste laste vanemad? Kas koolikiusajate lapsevanemad, kelle lapsed praegu koolis käivad teavad, et nende lapsed on üleolevad koolikiusajad? Sellest, koos nimedega peaks rohkem rääkima.
mio16. oktoober 2014, 11:50
See tegelikult ongi nii, et kiusatavad on mingis mõttes erilised inimesed ja paljudes saavad tõelised oma ala proffesionaalid. Kiusajad on tavaliselt sellised madalalaubalised lohvid, kelledest enamasti ei tule mitte midagi. Lohvid jäävad lohvideks.
lihtne lahendus Soomest16. oktoober 2014, 11:44
Soomes hakkasid vanemad kohtusse kaebama ja kohtu otsus oli, et kool peab perele valuraha maksma, see oli tavaliselt 130 000 kuni 150 000 eurot ja ime kull, kiusamine on loppenud paljudes koolides.
Eestis on muidugi pooltel juhtudel kiusajaks opetajad, sellele saab lahenduse leida kooli juhtkond, kui ta seda soovib.
see noor mees õppis kindlasti 16. oktoober 2014, 11:35
venekeelses keskkoolis . Ega siis eestlased ole loomastunud ega ole kiskjad .
16. oktoober 2014, 11:39
oh sa kallike, musike, loomulikult kõik need siin artiklis mainutud isikud on õppinud venekeelses keskkoolis, kuidas teisiti
kas tõesti väidad,et noored eestlased on kiskjad ja verejanulised ka veel ?16. oktoober 2014, 14:51
Vaata kasvõi kommentaare,ära seda meelde tuleta,mida omal nahal oled kogenud.
16. oktoober 2014, 16:12
Vaatasin kommentaare, mis on nendega?
see noor mees õppis kindlasti 16. oktoober 2014, 11:35
venekeelses keskkoolis . Ega siis eestlased ole loomastunud ega ole kiskjad .
16. oktoober 2014, 11:22
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
selge, erikooli kasvandik16. oktoober 2014, 11:49
Seda ma mõtlesin jah, et sina tavakolis küll pole käinud. Muidu, oled tubli, lõpuks olemti Caps Lock on üles leitud.
16. oktoober 2014, 11:49
16. oktoober 2014, 11:03
jah16. oktoober 2014, 10:56
tegelikult on kohutav mida üks heteroseksuaalne enamus erinevate vähemuste vastu on korda saatnud ja saadab. JÄLE!
Mina16. oktoober 2014, 10:44
Tunnen seda teemat väga hästi. Kõik oma koolis käidud aja kogesin narrimist ja alandust. Nüüd olen juba varsti 60 ja jälgin kuidas nii mõnegi toona kiusaja rollis kogeb oma võsukesel sama mida mina kogesin ja ometi ei ole ma kättemaksu himuline, vaid haletsen neid kiusajaid. Vaatamata kiusule olen ma ikka õnnelik, nendest paljud on aga väga õnnetud
sama16. oktoober 2014, 15:21
sama16. oktoober 2014, 15:21
juba 4016. oktoober 2014, 10:39
Algklassides ja põhikoolis olin ise ka koolikiusamise ohver, just klassid 2.-6. olid ikka päris vastikud, hiljem asi normaliseerus.
Tegemist oli kusjuures veel väikese maakooliga. Enamasti arvatakse, et sellistes koolides kiusamist ei ole ja see eksisteerib vaid suurtes linnakoolides.
Lõhuti asju, aegajalt peksti ka läbi, huhh... ei ole häid mälestusi.
kah ohver16. oktoober 2014, 10:30
kuigi toona ei tulnud pähegi ennast ohvriks pidada. Jah kiusati. Isegi, kui pedagoog märkas midagi, ei toonud see midagi head kaasa. Tõi kaasa nimetuse pugeja. Kooli vahetada ei tulnud mõttessegi. Mis ma siis tegin? Parajalt paksu poisina, aga need saavad poksikotiks suurema tõenäosusega, hakkasin vastu. Mitte sõnade vaid rusikatega. Keskmiselt kord kuus oli silm sinine. Päädis kõik ühe kaklusega, kus panin rusikad vastamisi ühe klassi võrra noorema, kuid peamise kiusajaga. Oli see alles madin. Keegi maha ei jäänud, pedagoog sattus peale. Ei tema ei mina öelnud midagi, õppenõukogusse sattusime koos. No ja kui tuli välja, et elame ühes piirkonnas, siis läksime koos koju. Õhtul jalutasime juba koos koeri välja. Kuidagi arenes nii-et hiljem ei tahtnudki keegi enam midagi sandisti öelda. Ootamatult oli kiusamine läbi. Mida veel öelda tahan. Nägin oma klassikaaslastest kiusajaid esimest korda 20. aastat hiljem. Ausalt, ei tekkinud mingit vaenu. Pigem vastupidi, haletsus. Kõik need purunenud unistused jne. Omaaegsetest nn. eliitvanemate võsukestest olid saanud isegi mitte kõige teravamad väikekodanlased.
Lugeja16. oktoober 2014, 10:20
Miks ei ole artiklis nende eliitkoolide nimed avaldatud, kus kiusamine toimus?
pp16. oktoober 2014, 10:18
Ma ei tea, kuidas Põhikoolis oli, aga gümnaasiumis küll keegi Helenit ei kiusanud, pigem jättis neiu ise ülbe ja kõrgi mulje, vaadates kehvemalt riides käivatele tüdrukutele ülalt alla.
16. oktoober 2014, 10:09
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
16. oktoober 2014, 11:00
lomulikult, sest vanemad ju seda õpetavad
mitte kunagi ükski pedagoog midagi ei näe16. oktoober 2014, 10:01
mul tekib küsimus pedagoogide vastutusest. niipalju kui mina olen kuulnud nad ei näe kunagi midagi, nad ei saa midagi teha jne. AGA PALKA, PALKA, PALKA. mina pakuks MALKA, MALKA MALKA
Pedagoog16. oktoober 2014, 17:59
See nüüd küll paika ei pea! Olen ise üks neist, keda kiusati ja annan endast kõik, et minu õpilased sellega kokku ei peaks puutuma.
hei sina16. oktoober 2014, 19:03
mul tekib küsimus lapsevanema vastutusest. kuidas sina lapsevanemana ei näe, et sa sadisti oled kasvatanud, kes nõrgemaid kiusab ja mõnitab. või oled/olid ise samasugune? Malka oleks sulle vaja, mitte õpetajale!
nii16. oktoober 2014, 09:48
Mind kiusatakse näiteks töö juures ja põhiliselt kadedusest ning midagi teha ei ole...
PPP16. oktoober 2014, 10:18
Tean, mida tunned. Minul on sama lugu.
Kaja16. oktoober 2014, 09:39
Palju hullem on õpetaja poolne kiusamine... Tean noormeest kelle koolitee katkes just ühe sellise lugupeetud õpetaja pärast.
T.16. oktoober 2014, 09:24
Kuisatakse seal kus lubatakse kiusata. Need lapsed, kes teisi kiusavad ei saa aru , et nad tegelikult rikuvad seadust. Ma arvan,et koolid vajavad erapooletut järelvalvet.
jah16. oktoober 2014, 08:48
Adavere koolis kiusati mind ka.
jah16. oktoober 2014, 08:48
Adavere koolis kiusati mind ka.
16. oktoober 2014, 08:35
Pakun, et võiks hakata kiusajate nimesid avaldama, nii kooli kui ka töö omi.
M16. oktoober 2014, 08:27
Arusaamtu on mõne koolijuhi kinnitused, et ende koolis kiusamist ei esine !
16. oktoober 2014, 07:50
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
maali16. oktoober 2014, 09:31
oligi viga, ta jäi iseendaks ja ei proovinud ülbitsejatele pugeda, väga tubli noormees
ka koolikiusatu ammustest aegadest16. oktoober 2014, 16:57
Vaat nii ongi. Vanemad kohvitavad omavahel ja klatsivad. Lapsed kuulevad pealt, et näe" see on õitsemise ajal külma saanud". Alevikoht. Lapsed lähevad kooli ja teavad-seda võib kiusata-kõik ju räägivad, et ta on nii- ja naasugune. Minu emme ütles, et tema emme on tohmakas. Mina jälle ütlen talle ja kui ei mõju siis annan tohlaka kah. Küll ta ükskord nutma hakkab. Ja lugege ajakirjandust. Kas pole see puhast kiusamist ja solvamist täis. Üks parteilane sõimab teist. Kõik on kõigi vaenlased. Kust see alguse saab? Kala mädaneb peast.
frau16. oktoober 2014, 07:37
Palun tulge Tallinna Prantsuse Lütseumi algklasside õpilastele ja eriti õpetajatele ka elust rääkima!
jah16. oktoober 2014, 07:32
mitte ainult koolis ei kiusata, vaid ka töökohtades...
H.16. oktoober 2014, 07:49
Tahtsin sama öelda, et koolikiusamine on küll nõme aga sellest saab veel kuidagi aru, et teismeeas selliseid probleeme esineb. Aga täisealisena, vot sellest enam aru ei saa. Olen ise sellist kiusamist kõrvalt näinud ja olen vahelesekkuja rollis olnud, lootes sellele, et täiskasvanud inimesed saavad ometi aru. Selle asemel sain ise parajalt mõnitada. Tõesti ei mõista, mis heaolutunde mõned sellest saavad, kui teisi kiusavad. Mulle isiklikult tundub, et selliste täisealiste tase on jäänud 12-14-aastaste tasemele, kuigi vanust juba 30-40 Eriti nõme on see, et neile kiusajatele leidub takkakiitjaid või siis vaikijaid, kes ei julge midagi öelda. Kiusajad saavad sellest ainult innustust.
hmm16. oktoober 2014, 11:57
Kiusajad tuleb üles otsida ja kõvasti peksa anda, siis nad kohe muutuvad ja paluvad andeks ja enam ei soovi kedagi kiusata. Kiusamine ongi põhjustatud karistamatusest.
õpetus16. oktoober 2014, 10:31
kui kiusatakse pane kiusajale vastu hambaid nii, et need välja kukuvad. Kõik suured ja väiksed rotid jooksevad laiali.
njah16. oktoober 2014, 10:54
kurb küll, aga see toimib. oma abikaasa oli koolis kiusatav, kuni ükskord pildi ees mustaks viskas ja ühel kiusajal käeluu pooleks lõi. kusjuures kooli juhtkonna silmis oli siis tema hoopis see paha-paha... vähemalt lõppes kiusamine ära.
,,,,16. oktoober 2014, 17:11
Alati see ei toimi. Kui julged kiusajale vastu hakata, siis peab oskama eriliselt resoluutselt ja asjalikult käituda.
Muidu jääb kiusatav kahjuks veel ise psihhi kuulsusega, et karjub ja lööb teisi. Eks proovi selgitada. Nagu Murphy seadus, et ära vaidle lolliga, kõrvalseisjad ei pruugi teil vahet teha.