VÕITLEB SEKSUAALVÄGIVALLA VASTU: Jane Fonda 28. septembril Rape Treatment Centeri heategevusüritusel kõnet pidamas. Foto: Aop
Inimesed
16. oktoober 2014, 07:00

JANE FONDA: "Vahel ma nutan, mõeldes, kuidas mu ema oleks saanud päästa."

Jane Fonda on viimaks ometi suutnud andestada oma emale, kellelt ta lapsepõlves armastust ega soojust ei saanud ning kes endale tema teismeeas otsa peale tegi. 76aastane Hollywoodi täht avastas alles küpses eas, et ta ema oli kannatanud lapsepõlves seksuaalvägivalla all ja teinud juba enne tema sündi üheksa aborti. "Tolsamal hetkel, kui seda lugesin, läks kõik paika."

Kanada päritolu seltskonnakaunitar Frances Ford Seymour abiellus 1931. aastal miljonärist juristi ja sportlase George Tuttle Brokaw’ga. Samal aastal sündis neile tütar, kes sai samuti nimeks Frances. Kuid neli aastat hiljem George suri. Aasta pärast, septembris 1936 abiellus naine

Hollywoodi näitleja Henry Fondaga, kellega ta oli tutvunud Inglismaal filmi "Hommiku tiivad" võtetel. Tütar Jane tuli ilmale 1937. aasta detsembris, 1940. aasta veebruaris täienes pere poeg Peteri võrra.

Ema roomas isa ees käpuli, et isa temaga räägiks

Abielu ei olnud õnnelik. Varsti pärast poja sündi diagnoositi Francesel depressiiv-maniakaalne psühhoos, mida tänapäeval nimetatakse bipolaarseks häireks. Kui Frances avastas, et Henry mehkeldab teistega, üritas ta maksku mis maksab abikaasa tähelepanu tagasi võita. Ta kõndis mehe ees alasti ringi, koguni roomas käpuli, anudes, et Henry temaga räägiks. Asjatult. Abielu purunes.

14. aprillil 1950, oma 42. sünnipäeval, lõikas Frances endal New Yorgi närvisanatooriumis kõri habemenoaga läbi. Mõni päev varem oli Henry temalt lahutust nõudnud – ta oli leidnud uue armastuse.

Lapsepõlveõudused vallandasid vaimuhaiguse

Sõprade sõnul pani ema enesetapp Jane’i elule ränga pitseri. Ta piinas end aastakümneid, mõeldes, kuidas ta oleks saanud ema elus hoida. Teisalt süüdistas Jane vanemate abielu purunemises just ebastabiilset ema. Henry oli isana külm ja kiuslik – tema kriitika tütre kehakaalu kohta vallandas Jane’is aastakümnete pikkuse toitumishäire. Alaväärsuskompleksi tõttu purunesid ka Jane’i hilisemad armusuhted. Kuid ema käitumist mõistab ta alles nüüd.

Näitlejanna rääkis hiljutisel vägistamisohvrite heategevusfondi Rape Treatment Center rahakogumisüritusel, kuidas ta oli hakanud oma emast aru saama alles tema patsienditoimikut lugedes. Traagilise elusaatusega Francest oli seksuaalselt kuritarvitatud juba kaheksandast eluaastast saadik – Jane kahtlustas, et seda tegi klaverihäälestaja, kes Francese vanematekodus käis.

Seksuaalvägivald on muutunud epideemiaks

"Tolsamal hetkel, kui seda lugesin, läks kõik paika. Mõistsin, kust tulid need seksisuhted, lõputud ilulõikused, süütunne, võimetus armastada ja lähedane olla. Suutsin emale andestada ja andestada ka endale," rääkis Hollywoodi legend heategevusürituse publikule. Ta usub, et tundis juba ammu soovi abistada vägistamise ohvriks langenud tüdrukuid, sest tajus alateadlikult, mis oli tema emaga juhtunud. "Vahel ma nutan, mõeldes, kuidas mu ema oleks saanud päästa," kirjutab näitlejanna oma blogis. "Kakskümmend aastat hiljem oleks ta võinud saada vajalikku abi konkreetse teraapiavormi kujul, mis kasvas välja 1970. aastatel naiste vabastusliikumisest."

Jane nimetab seksuaalvägivalda epideemiaks. Ta manitseb kõiki seksuaalvägivalla, aga ka teiste hinge- ja ihutraumade ohvreid abi otsima, toonitades, et see pole nõrkuse, vaid vastupidi, tugevuse märk. Ka lapsi, kes süüdistavad täiskasvanut seksuaalselt sobimatus käitumises, tuleb Fonda sõnul alati kuulda võtta. "Kuidas ma küll soovin, et mu ema oleks sellest rääkinud ja teda oleks usutud."