Tarmo Leinatamm ja Grete Lõbu. Foto: Ekraanitõmmis
Inimesed
15. oktoober 2014, 07:00

Grete Lõbu: "Tarmo tuli saatesse oma haigusest rääkima missioonitundest!" (5)

Veidi üle aasta tagasi, 2013. aasta 2. septembri "Ringvaates" rääkis Tarmo Leinatamm avalikkuse ees esimest korda oma raskest haigusest. Grete Lõbule oli Leinatamme pihtimuslugu esimene intervjuu "Ringvaate" saatejuhina, dirigendile ja poliitikule jäi see aga viimaseks tele otseesinemiseks.

"Helistasin Tarmole ja küsisin, mis ta arvab sellest mõttest – rääkida avalikult oma haigusest."

Grete ütleb, et Tarmol oli väga kindel sõnum: "Et inimesed läheksid uuringutele ja laseksid oma tervist aegsasti kontrollida. Et eriti mehed läheksid arsti juurde ja annaksid vereanalüüsi, mille pealt on siis üldpildis näha, mis inimese organismis toimub. See motiveeriski teda intervjuud andma," meenutab Grete Lõbu.

"Arvan, et seda pihtimuslugu oli tema käest juba varem päris mitu korda küsitud, kuid ta tõesti ei tahtnud sellest rääkida," usub Grete.

Ilmselt Leinatamm usaldas teda: "Me oleme alati hästi läbi saanud. Vastastikune sümpaatia. Me oleme üheskoos saateid teinud. Võib-olla ehk seetõttu oli ta samuti nõus "Ringvaatesse" tulema. Pärast väikest dialoogi iseendaga."

Kui Grete Lõbu Leinatamme käest saates küsis, kuidas ta võitleb raske haigusega, oli vastus mõneti ootamatu:

"Tarmo ütles, et tema ei võitle, vaid elab koos oma kaaslasega. Et kaaslasega on vaja hästi läbi saada ning ainult niimoodi on võimalik elupäevi juurde saada. Tarmo ei kasutanud haigusest rääkides mitte kordagi sõna "vähk".

Teine lugu on "Ringvaate" saatejuhi sõnul see, kuidas Leinatamm aktseptis seda, mis temaga on juhtunud, kuidas ta püüdis oma elu ümber hinnata ja elada nii vapralt, kui tal seda võimalust antud oli.

Grete Lõbu möönab, et Tarmo Leinatammega saadet tehes ei tekkinud kordagi sellist tunnet, et dirigendi ja muusiku elutee pikkuseks on jäänud veel kõigest aasta:

"Tarmol oli saate ajal elusäde silmis ja optimism hääles, kuigi ma teadsin, millised asjad tema elus sel ajal käimas olid. Tal oli tervenemise plaan kogu aeg seal kusagil kuklas olemas."

Viimati trehvas Grete Tarmot suve algul: "Pärast intervjuud me mõne korra helistasime, kuid enam ei kohtunud."