PINGINAABRID: Tarmo Leinatamm...Foto: Andres Putting (Delfi/Eesti Ajalehed)
Inimesed
15. oktoober 2014, 07:00

Pinginaaber riigikogus Terje Trei: Leinatamm kõneles oma haigusest nagu naabrist, kellega tuleb läbi saada

"Tarmolt ei maksnud kunagi küsida, kuidas tal tervis on. Tuli hoopis küsida: kuidas teil läheb?" meenutab Tarmo Leinatamme pinginaaber riigikogus Terje Trei. Leinatamm eelistas rääkida oma kasvajast nagu naabrist, kellega peab läbi saama.

"Hulk aega läkski neil hästi või rahuldavalt, aga tänavu kevade poole ta juba tunnistas, et läbisaamine pole enam kõige parem," räägib Terje Trei.

"Ma ikka tegin talle aeg-ajalt etteheiteid, et kas on vaja nii palju pingutada, aga selle jutu lõpetas ta kiiresti, küsides: kuna ma siis veel pingutan?"

Kui riigikogulane Valdo Randpere neli kuud tagasi Tarmo Leinatammega vestles, olnud Tarmo kindel, et näeb ära nii töös olnud lavastuse "Ooperifantoom" kui ka veel järgmise ja ülejärgmisegi lavastuse.

Möödunud laupäeval käis Randpere koos Imre Sooäärega haiglas Leinatamme vaatamas, kingiks kaasas kimp lilledest, mille inimesed olid kooseluseaduse vastuvõtmise päeval riigikogu ette toonud.

"Tarmo käepigistus oli tugev ja tema vaim selge, kuigi raske haigus oli ta kehast võitu saamas. Kui näitasin talle pilte lilledemerest riigikogu ees, tuli talle pisar silma," kirjutas Sooäär külastusest oma Facebooki küljel. Meenutades samas, et ühe kooseluseaduse algatajana oli Leinatamm alati tolerantne kõigi inimeste vabade valikute osas.

"Tarmol oli väga hea meel selle üle, et me tulime teda vaatama, aga ta ise oli juba liiga nõrk ja liiga väsinud selleks, et suuta midagi öelda," tunnistab Randpere, et pisut proovis Leinatamm kolleegidega suhelda paberi ja pliiatsi abil.

Peale uudiste riigikogust andis Randpere edasi ka tervitused Evelin Võigemastilt.

"Me olime just paar päeva varem rääkinud Eveliniga Tarmo olukorrast ja Tarmol oli tervituste üle väga hea meel," ütleb Randpere.

Ning ohkab: "Tarmot seal näha oli nii traagiline, sest tegelikult oli ta ju alati hästi energiline. Kõik on tema kohta öelnud, et ta põles kogu aeg täiega."