TUNNUSTUS: Laupäeval, 18. oktoobril antakse Tamperes peetaval galal Tallinn Music Weeki asutajale ja eestvedajale Helen Sildnale üle väärikas Soome muusikaauhind Tampere Music Award.Foto: Aron Urb
Inimesed
15. oktoober 2014, 07:00

Helen Sildna pälvis Soome muusikaauhinna: see oli rabav üllatus!

"See auhind tuli mulle rabava üllatusena! Eriti arvestades, et neli eelmist auhinnasaajat on olnud kõik väga teenekad legendaarsed härrad," ütleb "Tallinn Music Weeki" eestvedaja Helen Sildna, kes pärjatakse tänavu Soome muusikatööstuse auhinnaga Tampere Music Award.

Helen on viies inimene (ning ühtlasi esimene naine), kes selle auhinna pälvib. Esimene auhinna pälvija oli samuti eestlane, toonane justiitsminister Rein Lang. Teised võitjad on olnud Vene ajakirjanik ja vabamõtleja Artemi Troitski (2011), Taani rahvusringhäälingu staažikas muusikaajakirjanik Jan Sneum (2012) ja Rootsi sõltumatute muusikaettevõtete assotsiatsiooni IMPALA juht Jonas Sjöström (2013).

"Minu esimene reaktsioon uudist kuuldes oli, et äkki liiga vara!" tunnistab Sildna, kuid ütleb, et on alati pidanud oluliseks, et inimesi tunnustatakse siis, kui nad on aktiivsed ja tegusad.

"Ma lihtsalt loodan, et ka kümne aasta pärast arvatakse, et see auhind läks õigele inimesele. Olen tõesti väga-väga liigutatud."

Tampere Music Award on Soome Music & Media (Musiikki & Media) muusikatööstuse konverentsi, talendifestivali ning selle toimumiskoha Tampere koostöös sündinud tunnustus, millega kaasneb Tampere klaasikunstniku Vesa Varrela loodud auhinnatrofee.

Helen ütleb, et auhind on talle oluline, kuna Soome muusikakogukond ja mõni konkreetne inimene, nagu Musiikki & Media juhatuse liige ja legendaarse plaadifirma Rockadillo juht Tapio Korjus ja endine Soome muusikaekspordi juht Paulina Ahokas on Helenit tema töös hindamatul moel õpetanud ja aidanud.

"Nad on aidanud mõista muusikatööstuse mehhanisme seestpoolt, tutvustanud mind lugematule hulgale inimestele, õpetanud põhimõtteliselt rahvusvaheliselt suhtlema ja asjadele pihta saama," ütleb Helen. Tal on väga vedanud, et on saanud õppida endast targematelt.

"BDG aegadel õpetas minu toonane ülemus Peeter Rebane mulle selgeks üliolulise mõtteviisi, et kõik on võimalik, kui tegutseda."

Helen meenutab, et Paulina Ahokas on kunagi öelnud, et muusikatööstus on inimeste äri.

"Ja nii ongi – inimesi tuleb tunda, mõista, nendega tuleb osata koostööd teha. Ja lõbus peab ka olema."

Naine sõnab, et tänu oma tööle on tal au ja rõõm tunda fantastilisi inimesi ning mitmest kolleegist on saanud tema head sõbrad.

"Loodan, et ka Eesti muusikaringkonnad kõigis žanrites õpivad uskuma sellesse, et üksi minnes jõuad kiiresti, üheskoos minnes jõuad kaugele. Eesti on liiga väike, et mitte koos tegutseda."