Eri Klas ja Tarmo Leinatamm 2007. aastal.Foto: Marianne Loorents
Inimesed
14. oktoober 2014, 13:56

Eri Klas Leinatamme surmast: väga-väga kahju on kaotada selliseid võitluskaalsasi (4)

Maestro Eri Klas meenutab eile lahkunud Tarmo Leinatamme kui andekat ja suurepärast dirigenti, kellele ei peaks tänuvõlgu olema mitte ainult Vanemuise teater, vaid kogu Eesti Vabariik.

"Tarmo oli üks väga andekas inimene. Meil sai käidud päris pikki teid ühte rada. Ta oli suurepärane muusik ja dirigent," sõnas Klas.

"Kui ta mind palus, kas ei oleks mul mingisugust tööd Tallinnas, siis kutsusin ma ta Estonia teatrisse. Kui ta palus, et kas ma ei saaks teda aidata ka välismaale, võtsin ma ta oma assistendiks," rääkis Klas, et Leinatammel oli dirigendina suur menu.

"Ta arenes väga kiirete sammudega ja lõbusast noormehest tuli hea dirigent, kellele ei peaks tänuvõlgu olema mitte ainult Vanemuise teater, vaid kogu Vabariik," ütles Klas.

"Mul on väga kahju, et saatus on ta teisele poole kutsunud. Üks väga andekas inimene on lahkunud. Nii vaimukuse, lõbususe kui musikaalsuse poolest. Tema raadius oli väga-väga suur. Väga-väga kahju on kaotada selliseid võitluskaalsasi."

Klas tunnistas, et viimasel ajal läbi elatu on olnud tema jaoks šokeeriv: "Suurte õnnestumiste ja suure õnne hetkede kõrval on tulnud ka nii palju kurbust. Nii palju lähedasi inimesi on Liiva-Annus ära korjanud siit ja veel selles eas. Ma ei hakka rääkima eakatest inimestest, aga just see, et lähevad ilmast ära inimesed, kes peaksid veel kaua meid rõõmustama," sõnas Klas.

Tarmo Leinatamm töötas aastatel 1981-1992 Vanemuise teatris koormeistri, dirigendi ja mõnel puhul ka muusikalise kujundajana. Selle aja jooksul osales ta üle 30 lavastuse (nii ballettide, ooperite, muusikalide kui draamalavastuste) väljatoomisel.

Oma muusikalise karjääri jooksul jõudis ta olla ka aastatel 1991-1994 rahvusooper Estonia dirigent. Ajavahemikus 1994-1999 oli Leinatamm Tallinna Filharmoonia direktor.

Aastatel 1996 ja 1997 dirigeeris ta Eurovisiooni lauluvõistlusel ning saateorkester andis talle erakorraliselt parima dirigendi preemia.

Tema viimaseks suureks ettevõtmiseks muusika vallas oli Vanemuises hiljuti esietendunud muusikal "Ooperifantoom", mille muusikajuht ta oli.