Jonathan KreisbergFoto: Viljandi kitarrifestival
Saund
14. oktoober 2014, 09:49

Viljandis algab kitarrifestival

Teisipäevast laupäevani toimub Viljandi Kitarrifestival 2014, mis kutsub kokku tõelise kitarristide paremiku Prantsusmaalt, Soomest, Rootsist, Inglismaalt, Ameerika Ühendriikidest ja Eestist.

Tegu on mitmepalgelisi kitarrimuusika elamusi pakkuva festivaliga, mille kontserdid toimuvad õdusas Viljandi linnas - Pärimusmuusika Aidas, Viljandi Jaani kirikus, Viljandi Nukuteatris, kohvikus Fellin aga ka Viljandi Vanas Veetornis. Viljandi Kitarrifestivali kunstiline juht Ain Agan on öelnud, et festivali iga esineja on parim ja ainulaadne.

Seitsmenda Viljandi Kitarrifestivali raames esitletakse kolme uut albumit.

Plaadiesitluskontserdid annavad armastatud koosseisud Viljandi Guitar Trio, Mart Soo & KULGEJAD ning Paul Daniel Band. Viljandi Nukuteatri erilises atmosfääris toimub armastusväärse Robert Jürjendali (EST) soolokontsert. Festivali reedel täitub aga Pärimusmuusika Aida suur saal bassihelidega, sest Raul Vaigla (EST) on kokku kutsunud Eesti parimad bassistid, esineb ansambel Aces of Basses. Vaigla astub festivalil üles ka koos Jarmo Saariga (FIN), kes on oma põlvkonna üks originaalsemaid kitarriste.

Kaugeimaks külaliseks on sel korral Jonathan Kreisberg Quartet (USA), kes on tõusnud üheks säravaimaks täheks džässimaailmas. Kitarri, saksofoni ja klaveri, bassi ja trummide saatel on oodata ülevat kontserdielamust.

Samuti on ühes oodatuimaks kontserdiks Inglismaalt pärit erilise mängustiiliga Jon Gommi etteaste. Ta kasutab ühte ainsat akustilist kitarri, et tekitada trummi-ja bassihelisid ning keerukaid meloodiaid kõike üheaegselt. Seevastu on rõhutunnetus siiski tundlikel vokaalidel ja laulukirjutamisel. Hiiglaslike fännide hulga tulemuseks on olnud tuurid Austraaliast, Kanadast ja USAst kuni Hiina ja Lõuna-Aafrikani. Tema debüütalbum Hypertension on müünud üle 50 000 eksemplari, järgmine album Don't Panic müüdi 3 päevaga Amazon'is läbi, Tema videod saavad Youtube'i ilmumisel juba esimestel tundidel kümneid tuhandeid vaatamisi.

Viljandi Kitarrifestivalil jagub muusikat igale kitarrihuvilisele. Prantsusmaalt jõuab Eestisse muusik, helilooja, improviseerija ja multiinstrumentalist Kalevi Uibo. Uibo tuuritab ja salvestab erinevates koosseisudes, alates keskaegsest muusikast kuni eksperimentaalse death metal'i ja džässrokini ning kirjutab ja esitab muusikat Prantsusmaa teatrites. Viljandi Jaani kirikus on aga võimalik osa saada kaunist ning kitarrifestivalil pisut tavatust kooslusest - elektrooniline kannel ja kitarr! Kontserdil astuvad üles ainulaadne kandlemängija Olga Shishkina(FIN) ja Ain Agan (EST).

Viljandi Kitarrifestival jätkab ka Tiit Pauluse nimelise noore kitarrimängija preemia väljaandmise traditsiooni. Eelmise aasta preemia võitja Erko Niit (EST) avab käesoleva aasta Viljandi Kitarrifestivali koos trummar Tõnu Tubliga (EST). Noored muusikud on nüüdseks koos mänginud juba 7 aastat ning suurepärase ühise keele tulemusel on oodata kaunist elamust. Avakontserdil esineb ka Håkan Goohde Trio Rootsist. Stockholmis elades on Håkan tegutsenud bändide eestvedajana ja liikmena üle 20 aasta. Ta on koos musitseerinud paljude rootsi džässiskene parimate mängijatega.

Lisaks kontsertidele toimuvad festivali jooksul tudengitele mõeldud töötoad ja kitarrimeistrite päev. Töötubadesse on oodatud kitarriõpilased Eestist ja välismaalt ning läbiviijateks on festivalil üles astuvad artistid – see kõik kulmineerub tudengite soolonumbrite ja festivali kitarriorkestri meeleoluka kontserdiga. Kitarrimeistrite päevale on aga oodatud kõik kitarrihuvilised inimesed. Päeva jooksul tutvustavad Eesti parimad pillimeistrid oma käsitsi valmistatud instrumente ning samuti on kohapeal võimalus neid proovida ja tutvuda õppematerjalidega. Lisaks annavad pillimeistrid nõu ja abi, kuidas oma instrumendi eest hoolt kanda.Festivali melu saadavad ka meeleolukad õhtused jämm-sessioonid Tegelaste Toas.